Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, devine operațional de astăzi, 1 iunie. Acesta va putea investiga, în România și în celelalte state membre participante, infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
„România este unul dintre statele membre care a susținut în mod constant Parchetul European, de la demararea negocierilor în Consiliul UE, pe baza propunerii de Regulament publicată de Comisie în iulie 2013. România s-a numărat, de altfel, printre statele membre inițiatoare ale acestei forme de cooperare consolidată în 2017 şi, în cadrul discuțiilor ulterioare de la nivelul UE, pledând constant pentru operaționalizarea cât mai rapidă a noului organ jurisdicțional al Uniunii, cu asigurarea de resurse corespunzătoare și dezvoltarea unei colaborări strânse cu autoritățile naționale”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției de la București.
Conform acestuia, România a efectuat în plan intern o serie de demersuri legislative și instituționale în decursul ultimilor ani, pentru pregătirea acestui moment. Astfel, au fost făcute modificări legislative și instituționale pentru asigurarea punerii în aplicare a Regulamentului, au fost derulate proceduri de selecție, atât pentru desemnarea Procurorului European pentru România, cât și a candidaților pentru funcția de procuror european delegat, primii șase fiind deja numiți de Colegiul Parchetului European.
Ministerul Justiției anunță că o nouă procedură de selecție pentru ocuparea celorlalte posturi de procurori europeni delegați a fost demarată la 26 mai.
„Este un moment istoric pentru Uniunea Europeană și pentru România, ca stat membru particpant la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European. Așteptările cetățenilor europeni de la noua structură europeană sunt mari. Sunt convins că Procurorul-șef european (Laura Codruța Kovesi - n.red.) și echipa sa vor da dovada profesionalismului și excelenței, prin obținerea unui track-record care să asigure o protecție efectivă a intereselor financiare ale Unniunii”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.
Citește și: Kovesi: Nu există ţări lipsite de corupţie. Este un risc ridicat de creştere a delictelor în Europa