Observatorii independenți pe care Expert Forum (EFOR) îi avea la BEJ Ilfov în procesul de renumărare a voturilor au fost dați afară, sâmbătă, după ce Curtea de Apel București a admis recursul BEJ Ilfov.
„Curtea de Apel București a admis recursul BEJ Ilfov și a respins solicitarea EFOR pentru a observa renumărarea. Acum câteva minute am fost dați afară de la BEJ Ilfov”, au informat, pe Facebook reprezentanții EFOR.
Potrivit EFOR, Curtea de Apel București a informat că ”Admite recursul. Casează în tot sentinţa civilă recurată şi în rejudecare: Respinge cererea, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată azi, 30.11.2024 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefieri instanţei”.
Vineri, organizația informase că a câștigat în instanță la Ilfov dreptul de a intra cu observatori la Biroul Electoral Județean la procesul de renumărare a voturilor.
”EFOR tocmai a câștigat în instanță la Ilfov dreptul de a intra cu observatori la BEJ. Asta pentru că legea era extrem de clară și nu poate fi schimbată prin scrisorele private sau circulare fără statut legal semnate de președinta BEC, o persoană surprinzător de neprofesionistă în acest caz.
Rugămintea pentru colegii civici mai tineri și neexperimentați ar fi să nu mai ceară voie de la instituții când nu-i cazul, doar ca să le dăm ocazia să zică Nu și apoi să ne lamentăm la TV. Ci să acționeze direct acolo unde legea e limpede și să dăm în judecată oficialii care n-o respectă”, anunță Expert Forum.
Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi să ceară reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot, cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale.
Ulterior, BEC a anunțat că a decis renumărarea voturilor pentru turul întâi de la alegerile prezidențiale până duminică la ora 22:00.
Joi seara, Elena Calistru, președinte Funky Citizens, a declarat că prezența observatorilor independenți nu este permisă la renumărarea voturilor decisă de CCR.
Ea a și publicat răspunsul BEC la solicitarea de a acredita observatori din partea organizației la procesul de renumărarea a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
În răspunsul BEC se arată că dispozițiile legale referitoare la alegerea președintelui României în 2024 nu stabilesc posibilitatea de a observa procesul de renumărare a buletinelor de vot.
Vineri, Biroul Electoral Central (BEC) a transmis un comunicat în care afirmă că dispoziţiile legale în vigoare ”nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot”, întrucât acreditările în acest sens sunt pentru operaţiune desfăşurate de birourile electorale ale secţiilor de votare, în timp ce renumărarea se face de către birourile superioare ierarhic acestora.
BEC adaugă că nu are atribuţii să acrediteze asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine să participe la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar legislaţia nu prevede posibilitatea ca aceste categorii să participe la operaţiunele derulate de birourile electorale superioare.