Negocierile PNL-PSD continuă și mâine. Ciolacu: Ne-am pus de acord în proporție de 95%. Cîțu: Excepțiile sunt la Finanțe, Justiție și Muncă - UPDATE

Negocierile PNL-PSD continuă și mâine. Ciolacu: Ne-am pus de acord în proporție de 95%. Cîțu: Excepțiile sunt la Finanțe, Justiție și Muncă - <b>UPDATE</b>

Negocierile PNL-PSD au continuat sâmbătă după amiază, la Palatul Parlamentului, după ce discuțiile din ultimele zile s-au blocat în mai multe puncte asupra cărora liderii politici nu au căzut de acord.

UPDATE 16.10: Negocierile între cele două partide s-au încheiat în proporție de 95%, anunță Marcel Ciolacu, președintele PSD, la ieșirea din sala de discuții.

”Mai avem de rezolvat aproximativ 5% din programul de guvernare. Cred că mâine vom încheia discuțiile”, a declarat acesta în fața jurnaliștilor.

Și șeful PNL, Florin Cîțu, a făcut o scurtă declarație la final.

Întrebat ce s-a rezolvat la negocierile de astăzi, el a răspuns că s-a ajuns la un punct comun în majoritatea temelor, ”(...) în afară de Finanțe, Justiție și Muncă”.

Surse: S-au făcut câteva concesii

Surse politice au transmis pentru News.ro că s-a avansat în negocierea punctelor divergente dintre PNL şi PSD, după ce fiecare partid a făcut concesii.  

Astfel, PSD este dispus să renunţe la impozitarea progresivă, cu care PNL nu este de acord, lucru afirmat de Florin Cîţu în repetate rânduri. 

În schimb, PNL este dispus să accepte acordarea din nou a voucherelor de vacanţă. Valoarea acestora va fi de 1.450 de lei.  

ADVERTISING

Domeniul Justiţiei rămâne încă nefinalizat şi ridică cele mai multe probleme în cadrul negocierilor.  

Nu există încă un consens în ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei speciale, însă se are în vedere solicitarea unui nou aviz din partea Comisiei de la Veneţia.   

Context: Încă o zi de negocieri fără un rezultat final

Sâmbătă dimineața, fiecare delegație a avut o ședință la sediul partidului, pentru o ultimă discuție înainte de negociere. Liderii partidelor au făcut scurte declarații.

Ajuns la sediul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că a venit pentru a se lămuri cu privire la divergențele apărute în negocieri. ”Mă întâlnesc cu colegii mei să vedem ce divergențe sunt”, a spus Ciolacu în timp ce intra în sediu.

Și Florin Cîțu a afirmat, într-o declarație de presă la intrarea în sediul PNL, că urmează negocieri pe punctele pe care nu s-a găsit un consens până acum.

Negocierile PNL-PSD pentru noul Guvern. Florin Cîțu - declarații de presă

Negocierile PNL-PSD pentru noul Guvern. Florin Cîțu - declarații de presă.

Publicată de Epoch Times Romania pe Sâmbătă, 13 noiembrie 2021

Cîţu a precizat că vrea ca săptămâna viitoare să aibă loc votul în Parlament, pentru noul guvern. "Discutăm acele capitole unde nu am găsit încă o soluţie cu partenerii. Sunt capitolele Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie, mai e puţin şi la Sănătate, cam acestea sunt”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă.  

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă se va desfiinţa Secţia Specială şi dacă vor exista discuţii despre funcţia de premier, Cîţu a declarat că nu s-a ajuns la problema premierului şi că desfiinţarea Secţiei Speciale este parte din MCV.  

"Vom discuta, ştiţi foarte bine că (Secţia Specială - n.r.) e parte din MCV, trebuie să găsim o soluţie, eu cred că toţi vrem să terminăm acele probleme din MCV pentru a adera la Spaţiul Schengen.

Nu cred că cineva de la PSD vrea să ţină România în afara Spaţiului Schengen. În acest moment discutăm despre programul de guvernare, nu am ajuns la problema premierului. Haideţi să ne înţelegem pe programul de guvernare şi după aceea mergem mai departe”, a afirmat Cîţu.  

Întrebat dacă va fi introdusă cota progresivă de impozitare, Florin Cîţu a declarat că aceasta a fost prevăzută în programul de guvernare 2017-2019 al PSD, dar că nu a fost pusă în aplicare.  

"Noi, când am preluat guvernarea în 2019, am preluat guvernarea după un program de guvernare 2017-2019 care avea în interior o cotă progresivă, nu a fost aplicată. M-am uitat iarăşi în acel program de guvernare, sunt aceiaşi oameni din echipa domnului Ciolacu.

ADVERTISING

Speram că vom trece prin impozitul progresiv, nu a fost introdus, ceea ce arată pentru mine că nu este o soluţie bună. Dacă o voiau, o făceau atunci.

Mai mult, am văzut estimări, am văzut ce a spus Comisia Europeană despre reforma fiscală pe care noi am introdus-o în PNRR şi spune foarte clar acolo, putem avea surprize pozitive cu venituri mai mari la buget.

Nu există, din punctul nostru de vedere, niciun argument pentru a modifica ceea ce avem acum. Sunt mai multe lucruri, pe partea de impozitare a microîntreprinderilor, pe partea de facilităţi, sunt lucrurile puse acolo, pe ani, ce se va întâmpla în următorii ani de zile, plus e-facturare care deja a intrat. Comisia Europeană a spus că pe baza acestor reforme să ne aşteptăm la venituri mai mari la buget.

Nu există niciun argument astăzi pentru a schimba sistemul fiscal şi repet, acest sistem fiscal pe care îl propune astăzi PSD a fost în programul de guvernare 2017- 2019, nu s-a implementat, ceea ce mie îmi spune că nu se doreşte”, a declarat Cîţu.  

Întrebat, de asemenea, despre creşterea pensiilor, Cîţu a susţinut că se poate ajunge la o creştere de 11 la sută. "Este vorba de o sustenabilitate a creşterii pensiilor.

Dacă ne uităm pe o formulă, putem ajunge la o creştere de 11 la sută, dar nu putem să facem creşteri ad-hoc de pensii.

Vine cineva şi propune 11 la sută. Dar de ce 11 şi nu 20? Deci pe de-o parte ne trebuie o formulă transparentă, predictibilă, care să rămână acolo, până în 2024 cel puţin, sau până în 2028. Pe de altă parte, trebuie să fie un sistem sustenabil de plată a pensiilor.

Nu putem să creştem pensiile azi cu 30 la sută şi mâine să căutăm bani, să nu găsim bani să creştem pensiile. Deci amândouă trebuie luate în calcul şi de aceea această discuţie trebuie pusă în contextul reformei pensiilor pe care o avem în PNRR astăzi.

Taxe mai mari nu vor face decât să crească veniturile acum. În acest moment nu există niciun argument pentru a modifica Codul Fiscal.

Toate aceste lucruri au existat în programul de guvernare 2017-2019 şi nu au fost aplicate. PSD era singur la guvernare şi nu a considerat că sunt bune. Astăzi discuţiile sunt pe programul de guvernare”, a declarat Cîţu.  

Liderul liberal a mai declarat că în 2022 vor creşte şi pensiile, şi alocaţiile, dar şi salariile din sectorul bugetar. "În 2022 cu siguranţă vor creşte pensiile, alocaţiile, salariile din sectorul bugetar.

Putem să agreăm o creştere dacă vine la pachet cu o reformă în sectorul administraţiei. Nu putem să creştem şi să legăm de performanţă aceste creşteri. Eu înţeleg o legare directă între venituri şi performanţă”, a susţinut Cîţu.  

Preşedintele PNL a precizat că vrea ca săptămâna viitoare să aibă loc votul în Parlament, pentru guvernul PNL-PSD.   "Închidem astăzi discuţia pe programul de guvernare, încheiem protocolul, apoi discutăm pe ministere şi pe funcţia de premier. Vreau săptămâna viitoare să avem votul în Parlament”, a declarat Cîţu.

Puncte fără consens

Certificatul verde: Cel mai recent punct în care nu s-a găsit un consens la negocierile din zilele trecute se referă la certificatul verde.

Florin Cîţu a declarat, vineri, că nu este de acord cu soluţia acceptată iniţial în negocierile PNL şi PSD, pe certificatul verde, potrivit căreia angajaţii de la stat se pot testa timp de 60 de zile, pentru accesul la locul de muncă. ”Nu sunt de acord, cei care nu s-au vaccinat să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget”, a spus vineri Cîţu.

Secția Specială: Un alt punct în care negocierile s-au blocat este desfiinţarea SIIJ.

Despre diferenţele pe capitolul Justiţie, Ciolacu a arătat că ”trebuie văzut cum se poate închide MCV-ul, dar nu prin desfiinţarea Secției Speciale”. Liberalii susţin pe de altă parte desfiinţarea Secţiei Speciale din Justiţie, în acest sens Guvernul aprobând un proiect care a rămas blocat în Parlament.

Cota unică: De asemenea, negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR, pentru formarea viitorului guvern şi a noii majorităţi parlamentare, s-au blocat și la capitolul social, în privinţa majorărilor de venituri, introducerea de noi taxe. Subiectul renunțării la cota unică și a trecerii la impozitarea progresivă a fost dezbătut în această săptămână în negocierile PNL-PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare. După prima zi de negocieri, mai mulți lideri PNL, dar și Florin Cîțu, au spus că nu sunt de acord cu renunțarea la cota unică și au asociat impozitarea progresivă cu o penalizare a celor care muncesc mai mult și își asumă riscuri.

Premierul: Cea mai importantă decizie este, însă, propunerea de premier, în funcţie de această decizie urmând să se contureze şi viitorul guvern. Surse politice au precizat că Nicolae Ciucă are şansele cele mai mari să fie desemnat premier, asta deşi Florin Cîţu nu îşi doreşte acest lucru, pentru că va pierde controlul în interiorul partidului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇