Președintele Nicușor Dan a avut, miercuri, primele consultări cu partidele parlamentare, în vederea formării viitorului guvern.
Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările au fost informale şi au vizat situația economică și politică a țării.
Au fost 11 ore de discuții, în care fiecare partid a avut la dispoziție o oră și jumătate. Au început la ora 9:00, cu Partidul Social Democrat, și s-au încheiat la ora 20:00 cu parlamentarii neafiliați.
Președintele Nicușor Dan a declarat miercuri dimineață că discuțiile vizează modalitatea de echilibrare a bugetului de stat și noul Guvern, despre care a afirmat că speră să se formeze în două-trei săptămâni și din el să facă parte cele patru partide pro-occidentale.
La finalul discuţiei cu fiecare partid, liderul (plin sau interimar) a ieşit la declaraţii şi a prezentat ce s-a discutat şi ce i s-a propus lui Nicuşor Dan.
Sorin Grindeanu a spus că s-a vorbit strict de măsuri economice, nicio secundă despre nume şi funcţii, iar PSD nu ştie încă dacă intră la guvernare, însă apreciază "deschiderea" afişată la discuţii de Nicuşor Dan.
Ilie Bolojan a subliniat că România se află într-o situație economică complicată, din cauza gestiunii bugetare din anii trecuți când am consumat mai mult decât ne-am permis, aşa că este nevoie de măsuri urgente, printre care și creșterea de taxe și impozite. Liberalii îşi asumă guvernarea, cu sau fără Bolojan premier (susţine Ciprian Ciucu).
USR nu este de acord cu creșterea de taxe și impozite. Dominic Fritz crede că, înainte de astfel de soluții, trebuie să punem pe masă toate posibilitățile pentru a reduce din cheltuielile statului. El a dat ca exemplu TVA, afirmând că nu poate fi aici o majorare pentru a putea fi plătit sporul de antenă pentru funcționari.
Kelemen Hunor este însă de părere că nu putem vorbi fie doar de reduceri de cheltuieli, fie doar de creşteri de taxe, ci este nevoie de un mix de măsuri din ambele categorii, pentru a nu crea dezechilibre în societate.
AUR și ai S.O.S. România nu au onorat invitaţia la Cotroceni.
Iată cele mai importante informații de la discuțiile dintre președintele Nicușor Dan și partidele parlamentare:
19.29 - La ieșirea de la consultări, șefa POT, Anamaria Gavrilă, a anunțat cele cinci cereri cu care a mers la consultări.
„Am mers ca vocea celor 5,3 milioane de romani care nu l-au votat pe domnul Nicușor Dan. Suntem siguri că poate dânsul nu are privilegiul de a vedea și partea cealaltă. Am avut 5 cereri către Administrația Prezidențială.
- Am cerut ca aceste concepte de proeruopeni, izolaționiști să nu mai fie folosite în societatea noastră. Când folosim concepte care nu au practicalitate, aceste concepte divizează societatea.
- A doua cerere s-a referit la cenzura de pe conturile de social media. Aceasta blocare încalcă drepturile. Trebuie blocate doar în cazuri extreme.
- O a treia cerință a fost desecretizarea ședinței CSAT în care au fost anulate alegerile.
- În al patrulea rând, am făcut o cerere către Serviciul de Comunicații Speciale să ni se pună la dispoziție lista celor peste 11 milioane de votanți, pentru transparență.
- O a cincea cerere pe care am avut-o a fost că în opinia noastră a chema la consultări parlamentari neafiliați nu corespunde Constituției", a spus lidera partidului.
19.00 - Intră la consultări parlamentarii neafiliați.
18.00 - Intră la discuții reprezentanții Partidului Oamenilor Tineri. Delegația acestui partid este formată din președinta POT, Anamaria Gavrilă, și deputații Daniel Grofu, Răzvan Chiriță și Gabriela Porumboiu.
16:00 - După discuțiile cu reprezentanții grupului minorităților naționale, ar fi trebuit să aibă consultări cu reprezentanții AUR și ai S.O.S. România, programați la ora 16:00, respectiv 17:00, însă aceștia au anunțat că nu participă la discuții.
Aşa că acum e pauză, iar de la ora 18:00 sunt programate discuțiile cu POT. Delegația acestui partid ar urma să fie formată din președintele Anamaria Gavrilă, Daniel Grofu, Răzvan Chiriță și Gabriela Porumboiu.
15:30 - În paralel, deputații și senatorii demisionari din POT au anunțat că rămân independenți, deși au oferte de la mai multe partide, și vor promova valorile europene, inclusiv la Cotroceni. Într-o conferință de presă susținută la Parlament, deputata Aurora-Tasica Simu a citit o declarație comună în care demisionarii din POT se declară ''uniți și hotărâți'' să muncească pentru binele României și au denunțat dictatura impusă de conducerea POT. În prezent, sunt 11 deputați și senatori neafiliați proveniți din această formațiune.
15:22 - Consultările continuă cu grupul parlamentar al minorităților naționale. Delegația este formată din Varujan Pambuccian - președinte, Ionel Stancu, Ștefan Bouda, Varol Amet, Silviu Feodor, Ghervazen Longher, Adrian-Miroslav Merka, Gheorghe Nacov, Nicolae Păun, Nicolae-Miroslav Petrețchi, Bogdan-Alin Stoica, Dragoș-Gabriel Zisopol.
15:15 - S-au încheiat și discuțiile cu UDMR. "Am spus că în acest moment problemele deficitului trebuie abordate cu foarte multă seriozitate şi trebuie să găsim soluţii echilibrate. Este nevoie de aproape 30 de miliarde de lei venituri suplimentare, dacă vrem să ajungem la un deficit de 7%. Dar acest obiectiv nu poate fi atins doar prin creșteri de taxe sau doar prin tăieri de cheltuieli. O abordare unilaterală ar crea dezechilibre bugetare și tensiuni în societate", sunt concluziile lui Kelemen Hunor.
În plus, liderul UDMR a subliniat că nici reducerea investiţiilor nu este o soluţie, însă trebuie renegociat PNRR, pentru a muta banii acolo unde sunt proiecte viabile.
14:30 - USR nu este de acord cu creșterea de taxe și impozite, a declarat președintele interimar al partidului, Dominic Fritz. La discuțiile informale s-a discutat despre cum să fie redus deficitul, „care este mult prea mare, din cauza măsurilor nesustenabile luate de guvernul trecut”.

”Trebuie să reducem din cheltuieli. Nu este corect pentru cetățeni să vorbim despre creșteri de taxe, de exemplu creșterea TVA, să plătim de exemplu spor de antenă”, a precizat Fritz. S-a discutat și despre viitorul prim-ministru. „Noi credem că țara are nevoie de un premier cu o autoritate și o credibilitate mare, altfel o să fie greu să fie puse în practică măsurile, și acesta este Ilie Bolojan”, a spus Fritz.
13:30 - S-au încheiat și discuțiile cu USR, au intrat cei de la UDMR. Din delegația UDMR fac parte Kelemen Hunor - președintele formațiunii, Cseke Attila, Tanczos Barna, Lorand Turos, Antal Arpad și Miklos Zoltan.
12:10 - România se află într-o situație economică complicată, din cauza gestiunii bugetare din anii trecuți când am consumat mai mult decât ne-am permis, a declarat liderul PNL, Ilie Bolojan, la finalul consultărilor. ”Suntem într-o situație economică complicată, avem un deficit bugetar mare, pe care nu îl mai putem duce în această formă mult timp, avem o creștere accelerată a datoriei, avem o absorbție scăzută a fondurilor europene, toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți, când am consumat mai mult decât ne-am permis. Avem și o scădere a investițiilor străine în România, e nevoie de măsuri pentru a corecta aceste probleme”, a declarat Ilie Bolojan.
El a subliniat că și PNL este parțial responsabil de această situație. ”Suntem dispuși să intrăm la guvernare pentru a încerca să remediem această situație. Pe componenta de deficit, indiferent ce guvern vine, trebuie să ia măsuri pentru a corecta acest deficit. Vom fi dispuși să susținem un pachet de măsuri complexe, cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, reducerea de personal acolo unde se impune”, a precizat Bolojan. Printre măsurile care trebuie luate pentru a rezolva problemele economice, Bolojan a menționat și creșterea de taxe și impozite.
12:00 - S-au încheiat și discuțiile cu PNL, au început cele cu USR. Din delegația USR fac parte președintele interimar al formațiunii, Dominic Fritz, deputații Cătălin Drulă, Radu Mihaiu, Allen Coliban, Oana Țoiu, Radu Miruță și europarlamentarul Vlad Voiculescu.
11:03 - ”PSD e un partid responsabil, care vine cu soluții pentru români și nu fuge de responsabilitate. S-a discutat de partea economică, preocuparea noastră și a președintelui Nicușor Dan a fost găsirea de soluții. Vreau să salut deschiderea președintelui pentru aceste discuții”, a declarat președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu. Întrebat despre o eventuale intrare la guvernare, Grindeanu a spus că ”nu există o certitudine. Mai întâi discutăm despre programe și proiecte. Pe noi ne intersează programul de guvernare și apoi luăm o decizie”.

Liderul PSD a subliniat că ar vrea să existe o consultare mai largă a partidului cu privire la intrarea la guvernare. ”Ne gândim să facem o consultare mai largă partidului, dacă vom ajunge în punctul în care să agreăm programul de guvernare. E o discuție pe care o vom avea în zilele următoare. Cred că este o decizie corectă de a consulta și baza partidului pentru luarea acestei decizii”, a spus Grindeanu. În ceea ce privește funcția de premier, președintele interimar al PSD a spus că ”nu am vorbit de funcții, o secundă nu s-a vorbit despre așa ceva. Azi nu s-a vorbit despre funcții”.
10:30 - S-au încheiat discuțiile cu PSD, au intrat reprezentanții PNL. Partidul Naţional Liberal este reprezentat la consultările informale de preşedintele Ilie Bolojan, secretarul general Adrian Veştea şi prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu şi Dan Motreanu.
09:00 - Consultările au început. Primul partid cu care Nicușor Dan poartă discuții este PSD. Delegația e formată din principalii lideri - Sorin Grindeanu, Păul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu, Victor Negrescu.

08:55 - Despre faptul că reprezentanții AUR vor absenta de la consultările de la Palatul Cotroceni, preşedintele a afirmat că este decizia acestora. ”Este decizia lor. Eu am invitat pe toată lumea, pentru că așa este corect”, a spus Nicușor Dan.
08:53 - Guvern fără PSD? - Întrebat dacă se poate un guvern fără PSD, Nicuşor Dan a răspuns: ”Se pot multe, însă, pentru a da o stabilitate, cel mai important este să dai din punct de vedere economic stabilitate și predictibilitate și nu poți să faci asta cu un Guvern minoritar, de asta eu îmi doresc ca cele patru partide pro-occidentale să fie în Guvern, să avem o majoritate stabilă, pentru că cine vrea să investească în România sau cine vrea să se împrumute în România să știe că există o stabilitate”.
08:50 - Președintele Nicușor Dan a declarat că discuțiile de la Palatul Cotroceni cu formațiunile parlamentare vizează modalitatea de echilibrare a bugetului de stat și noul guvern, despre care a afirmat că speră să se formeze în două-trei săptămâni și din el să facă parte cele patru partide pro-occidentale. ”Consultările sunt pe două planuri: unu - să vedem cum echilibrăm bugetul și doi - să vedem cum facem Guvernul, dar al doilea depinde de primul", a afirmat Nicușor Dan, miercuri dimineață, într-o declarație acordată presei în fața casei sale.
Programul consultărilor:
- Ora 09:00: PSD
- Ora 10:30: PNL
- Ora 12:00: USR
- Ora 13:30: UDMR
- Ora 15:00: Grupul parlamentar al minorităților naționale
- Ora 16:00: AUR
- Ora 17:00: SOS România
- Ora 18:00: POT
- Ora 19:00: Parlamentari neafiliați