Nelu Tătaru a anunţat că Spitalul Judeţean Piatra Neamţ unde a avut loc incendiul la secţia ATI în urma căruia au murit 10 persoane va trece în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
„În legislaţia viitoare vom avea şi această perspectivă a trecerii tuturor spitalelor publice în coordonarea Ministerului Sănătăţii”, a adăudat acesta.
„După cum ştiţi, un eveniment tragic aici la Spitalul din Piatra Neamţ – incendiu în secţia ATI SARS-CoV-2. Decese în rândul pacienţilor, un medic cu arsuri. Alte trei persoane din aparatul medical cu arsuri de gradul I şi II care necesită internarea. În acest moment se face transferul medicului ars, care acum este conştient, către Iaşi de unde va fi transportat către spitalul Floreasca în această noapte cu un avion sanitar. Ceilalţi 6 pacienţi se transferă în acest moment la Iaşi pentru tratament suport SARS-CoV-2”, a afirmat Nelu Tătaru după discuţia la Piatra Neamţ cu primarul şi managerul spitalului.
Chestionat dacă este luată în considerare trecerea spitalului în coordonarea MS, Tătaru a răspuns: „Coordonarea activităţii medicale va trebui să treacă la Ministerul Sănătăţii. În legislaţia viitoare vom avea şi această perspectivă a trecerii tuturor spitalelor publice în coordonarea Ministerului Sănătăţii”.
Acesta a mai spus că a făcut o celulă de criză pentru a evalua capacitatea la terapie intensivă şi a precizat că secţia ATI să revină şi să devină, în următoarele trei săptămâni, funcţională la etajul 3 al spitalului
„Am fost şi am făcut o celulă de criză aici, inclusiv primarul din Piatra Neamţ, inclusiv managerul spitalului, tocmai pentru a evalua o capacitate de terapie intensivă. Am evaluat perspectiva secţiei de ATI, revenirea la etajul 3, cu tot ce înseamnă dotări şi refacerea secţiei de ATI compromisă în acest moment, în următoarele două săptămâni”, a explicat Tătaru.
Întrebat câte paturi ar trebui să asigure secţia ATI, ministrul Sănătăţii a replicat: „12 paturi în acest moment, la terapie intensivă, la fel cum a fost şi până astăzi, la etajul 3”.
Acesta a precizat că la Terapie Intensivă la Spitalul din Neamţ erau 16 paturi şi 16 persoane internate.
Tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț
Tragedie la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secția ATI și alte șapte sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă, care a încercat să îi salveze pe pacienți.
Toate informațiile despre tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.
Incendiul a izbucnit sâmbătă, 14 noiembrie, în jurul orei 18:30, la etajul al doilea al spitalului, la unul dintre saloanele din secția ATI, unde erau opt pacienți bolnavi de Covid, aflați în imposibilitatea de a se deplasa singuri, unii fiind intubați, alții având măști de oxigen.
Toți cei opt pacienți au murit, iar în încercarea de a-i salva, a fost grav rănit și medicul de gardă, medicul de anestezie şi terapie intensivă Cătălin Denciu, care are arsuri de gradul pe 80% din corp, din care de gradul 4 pe membre. El a fost transferat în cursul nopții cu o aeronavă militară la Spitalul Floreasca și, daca starea sa va permite transportul, va fi transferat duminică la un spital din Belgia, care a fost de acord să îl primească.
De asemenea, au mai murit doi pacienți din cel de-al doilea salon al secției ATI. Managerul spitalului, Lucian Micu, susține că aceștia nu au murit din cauza incendiului, ci erau într-o stare "foarte critică" și au decedat la câteva minute după ce au fost transferați de la ATI la secția UPU a spitalului. Și alte cadre medicale sunt rănite, dar au rămas să fie tratate la Spitalul din Piatra Neamț. Cei șase pacienți bolnavi de Covid care mai erau internați la ATI și au supraviețuit incendiului au fost transferați sîmbătă noaptea la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Deși s-au făcut numeroase supoziții legate de cauza incendiului, unele fiind legate de transferul recent al secției ATI de la etajul trei la etajul doi al spitalului, lucrările fiind făcute cu personal intern, nu există până în acest moment o cauză oficială comunicată de autorități. Imaginile cu ce a rămas din saloane în urma incendiului sunt cutremurătoare.
Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă Procurorul Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv și Marius Iacob, care a intrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești.
Presa internațională a relatat pe larg despre noua tragedie de la București, în termeni deloc măgulitori pentru România.
Cum comentează presa străină tragedia de la Piatra Neamț
Au apărut și primele declarații politice, cu scopul de a pasa vinovăția pentru această nouă tragedie care încearcă România. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că suntem toți vinovați, în timp ce Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre, în căutarea vinovaților.