Miză uriașă la alegerile din R. Moldova, ar putea avea loc o premieră absolută. Plus: Cum se folosește Rusia de AUR Interviu Video

Miză uriașă la alegerile din R. Moldova, ar putea avea loc o premieră absolută. Plus: Cum se folosește Rusia de AUR <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu Video</span>

Interesul Rusiei este să mențină rețelele de corupție de la Chișinău, cel mai bun instrument pentru a-și impune interesele, cu costuri mici, de aici coalizarea tuturor – Voronin, Dodon, Plahotniuc, Șor – împotriva Maiei Sandu și a PAS, partid care a intrat în alegeri cu o agendă anticorupție.

Și au existat suficienți și la București, spune Valeriu Pașa, expert WatchDog Moldova, cărora le-ar conveni ca regimul corupt al lui Dodon să revină. Până una, alta, alegerile de duminică din Republica Moldova nu vor fi trambulină pentru AUR, care a eșuat la Chișinău, unde a folosit politicieni expirați și mai ales unde i-a folosit Federației Ruse. Indirect, pentru că de ce ar plăti Rusia, dacă poate obține ceva și fără costuri?

Anticorupția se mută la Chișinău, AUR mai stă o tură

Alegeri anticipate în Republica Moldova, care par a fi repriza a doua a alegerilor prezidențiale. Care e miza?

La noi s-a înrădăcinat cumva expresia de „runda a treia”, turul trei al alegerilor prezidențiale. E cumva ceea ce au încercat să mențină unii actori, în special președintele Maia Sandu și partidul din care dumneaei a plecat foarte recent, pentru că au dorit să beneficieze de acel val masiv de susținere pe care l-a recepționat doamna președinte la ultimele alegeri.

De partea cealaltă, socialiștii și comuniștii au încercat cumva să schimbe paradigma acestei competiții, să se distanțeze de imaginea toxică a lui Igor Dodon – nu le-a reușit prea tare, pentru că l-au ales lider al Partidului Socialiștilor – și  partidele pe care le putem numit generic mai mici au încercat să rupă logica acestor alegeri de alegerile prezidențiale, pentru că altfel ar merge marea majoritate a voturilor la cei doi concurenți, PAS ca partid pro-prezidențial și Blocul Socialis-Comunist, pentru cei care l-au susținut pe Igor Dodon. La cum arată sondajele, nu prea a reușit schimbarea acestei paradigme, asistăm la aceeași foarte puternică polarizare a societății și eu cred că aceste două forțe politice vor lua peste 70% din voturi.

ADVERTISING

În general, eșicherul politic al Republicii Moldova e mult mai divers. Noi, niciodată în istoria Republicii Moldova, nu am avut un singur partid de dreapta pro-european, care să fie dominant. Au fost partide care au luat mai mult, cel mai bun exemplu este PLDM, în 2010, care a luat mai multe voturi ca orice alt partid pro-european, dar în niciun caz în mod dominant. Or, acum, PAS va lua 80-90% din tot ce numim vot de dreapta și va fi o premieră absolută.

Miza este foarte mare, este despre ce se va întâmpla în Republica Moldova și cu Republica Moldova, cu implicații evidente și asupra politicii externe pe care o va duce țara noastră.

Va fi exact acel caz când politica externă va fi rezultatul celei interne și nu invers.

Miza este reforma justiției. Miza este construcția unui stat de drept, întărirea instituțiilor statului, întărirea rezilienței Republicii Moldova din toate punctele de vedere și pornește nu de la niște raționamente geopolitice sau de orientare externă, ci de la interesul alegătorilor și promisiunile făcute alegătorilor.

Marea majoritate a alegătorilot numesc, în sondaje, lupta anti-corupție drept prioritate absolută. În această privință a combaterii efective a corupției, în special la nivel înalt, Republica Moldova nu s-a mișcat niciodată. Da, au fost dosare, au fost și condamnări, a fost chiar și un fost prim-ministru condamnat, însă condamnările s-au făcut pe dosare fabricate, de o justiție subjugată unui grup oligarhic, condus la acea etapă de oligarhul Vlad Plahotniuc. Nu că Vlad Filat nu ar avea de ce să stea la închisoare, sunt absolut sigur că s-ar găsi, dar Plahotniuc a mers pe calea mai simplă, să ordone procurorilor să fabrice rapid niște dosare, mai ales că dacă l-ar fi condamnat pentru chestii pe bune, probabil că apărea pe acolo și numele lui Plahotniuc.

ADVERTISING

Miza e asta, presărată și cu interese geopolitice.

Kremlinul, în aceste alegeri, în mod absolut clar, se teme cel mai mult de întărirea instituțiilor statului, se teme să nu apară în Republica Moldova instituții ce nu pot fi penetrate în zona de securitate, în zona politică, în zona de justiție, pentru că atunci când corupția, care este cel mai la îndemână instrument utilizat în regiunea noastră de către Federația Rusă, nu mai funcționează la fel de bine, ei nu mai pot la fel de ușor, cu aceleași costuri mici, să își impună interesele.

Dacă avem o majoritate pro-europeană, dincolo de reforma justiției, prioritatea a doua la care trebuie să se muncească din prima secundă este interconectarea energetică a Republicii Moldova cu România, pentru că dacă nu avem de unde să cumpărăm electricite și gaz, ne punem capac în orice moment.

De ce depinde politic ca această reformă instituțională să se facă? Depinde de o majoritate obținută de PAS? Pentru că sondajele arată că trec pragul PAS, Blocul socialiștilor și Comuniștilor, Partidul lui Șor și poate cel al lui Andrei Năstase.

Absolut toate sondajele credibile nu îi dau șanse să treacă partidului lui Andrei Năstase. Din ce se vede, exact personalitatea lui Andrei Năstase a oprit foarte mult acest partid care, altfel, are politicieni foarte bine văzuți de alegători. Andrei Năstase s-a discreditat foarte mult în perioada când a fost ministru de Interne.

Practic, singura șansă pentru această reformă o vedem într-o majoritate monopartinică. Dacă mai trece alt partid de dreapta, foarte bine pentru ei, va fi o majoritate și mai puternică. Cu partide gen ȘOR, cu socialiștii sau cu Renato Usatîi, niciun fel de reforme nu vor exista.

ADVERTISING

Există capete fierbinți, și pe la București, care admit că Usatîi e soluția magică, un fel de realpolitik, niște prostii! Sunt incredibil de superficiali, asta dacă nu sunt mai rău, cu interese, există și aceste scheme corupte transfrontaliere: nu se vinde contrabanda adusă din Republica Moldova în Vama Albița, se vinde în România. O acoperă cineva și acolo și beneficiază de pe urma ei.

Sunt sigur că și în România există elite corupte care ar bate din palme să rămână acest lider corupt, Igor Dodon, pro-rus, la Chișinău și să continue toate schemele corupte. Și nu mă refer doar la contrabandă. Uitați-vă la dragostea enormă între primarul Capitalei Ion Ceban și primarii PSD din București și alte orașe.

Primăria Sectorului 2, acum câțiva ani, a finanțat reparația unei scări în Chișinău, într-un parc, care a costat aproape un milion de euro, a calculat cineva, este 6.000 de euro pe o treaptă, dintr-un granit de proastă calitate. Proiectul a durat un an și jumătate. Curtea de Conturi din România, dacă ar trage cu ochiul prin aceste donații generoase, ar descoperi multe. După mine, există riscul foarte mare că sunt de fapt niște scheme de sifonare a banului public și cum în România era mai complicat, că vine DNA peste tine, s-a spus: Hai să scoatem banii ăștia la Chișinău!

Dacă e să privim din punctul de vedere strategic al României, România are clar interesul unei Republici Moldova rezistente, care să nu fie cap de pod al intereselor Kremlinului în regiunea noastră. Avem totuși peste un milion de cetățeni comuni, avem istorie comună, avem legături comune.

Dacă ne uităm la partidele unioniste, pro-românești din Chișinău, găsim acum AUR.

Nu este nici pro-românesc, nici unionist acest partid. Este un partid clonă a formațiunii de la București, cu care nu prea are însă nimic în comun, în afară de stil și simbolistică.

Oamenii sunt politicieni expirați. Dacă ar fi luat politicieni expirați în acel AUR de la București, nu ar fi in trat niciodată în Parlament, așa cum nu va intra nici la Chișinău. Au luat politicieni corupți, discreditați, expirați pe listă. Misiunea AUR la Chișinău e să faca campanie electorală pentru socialiștii pro-ruși, să le ridice mingea la fileu, să reușească să sperie acea parte a electoratului care este nostalgică după Uniunea Sovietică, în special minorități etnice, care sunt foarte influențate de propaganda Kremlinului.

În acest AUR sunt aceleși personaje corupte care sunt și pe listele socialiștilor sau ale partidului Șor, doar că pe parcursul anului ei și-au ajdudecat rolul lor în teatrul minciunii din Chișinău, numit unioniști. A fost o strategie de Divide et impera. Atunci când e vorba de teme care divizează societatea, rămân pe baricade, se bat oamenii între ei pentru ideologii false sau cel puțin pe subiecte exagerate.

Ați văzut teza lui Eugen Tomac, că AUR e creația directă a Kremlinului. E exagerare?

Eu cred că exagerează, e politician, își poate permite, cred că exagerează cu bună-știință. AUR, în Republica Moldova, este o creație pur moldovenească, nu este venit nici măcar din România. Da, sunt anumite asocieri, dar în prim-plan stau oameni care au fost în jurul lui Plahotniuc.

La fel ca în România, Federația Rusă utilizează abil acest AUR, pentru că îi ridică mingea la fileu, promovează mesaje care îi convin foarte mult și, ce este cel mai important, dezbină societatea. Aici e tras la indigo cu ce se întâmplă în România. Eu nu cred că George Simion sau altcineva merg la coordonare cu FSB rus, să știe ce să facă, sau că ar primi finanțare de acolo. Rușii și-au găsit idioții utili perfecți, care promovează teze anti-europene, dezbină societatea.

Au apărut surse media din România care au acuzat că acest partid ar fi de fapt finanțat de Platon, un personaj absolut toxic, și eu nu m-aș mira să fie adevărat.

Eu nu cred că AUR este, în Republica Moldova, creație a Federației Ruse. Indirect, atunci când joacă mână în mână cu socialiștii, partidul proxi al Kremlinului, e o cooperare acolo.

Ce știu sigur e că sunt tot felul de pensionați din serviciile secrete din România care aplaudă și susțin frenetic acet partid toxic, anti-românesc. La Chișinău, AUR este cel mai anti-românesc partid politic.

Chișinăul pare a fi avut anticorpi suplimentari față de București, AUR nu are succes.

E adevărat, dar asta nu se datorează unei reziliențe naturale. Dacă noi vom rezista acestui val de fake news, care vine nu doar din zona socialiștilor, ci și din zona asta de dreapta extremă, îmi este greu să spun ce va fi pe termen lung. Deocamdată, parcă e ok.

Ce a jucat festa AUR în Republica Moldova e că a pus în față oameni expirați. Dacă găseau o versiune de personaj a la senatoarea Șoșoacă, influenceri online și oameni noi, era altceva. Au ratat organizarea.

Maia Sandu – PAS -  nu a abordat această campanie geopolitc. Au făcut-o însă socialiștii și comuniștii, care au aruncat fake news-uri de tipul „NATO ocupă Republica Moldova”. A prins această temă?

Ce este trist e că în Republica Moldova se vorbește mult despre geopolitică, dar un gen de geopolitică fake, cu clișee, cu multă emoție și foarte puțină esență. Nu e că „ne urăsc pe noi rușii”, ci că interesele lor sunt divergente cu ale noastre.

Socialiștii, absolut conștienți, au mers să fluture tematica asta geopolitică, ideologică, pentru că mai mult nu au. Dacă întreaga dezbatere ar fi pe corupție și anti-corupție, probabil cei de la PAS ar miza să ia chiar majoritate constituțională. Nu poți să fii Igor Dodon, pe care l-a văzut o țară întreagă luând punga cu bani de la Plahotniuc, și să te duci la oameni, să le promiți că o să lupți împotriva corupției. Socialiștii nici nu încearcă să-i convingă pe oameni că ei sunt buni, ci încearcă să-i sperie că dacă vin alții o să interzică limba rusă sau o să-i ia pe toți în armata NATO, unde o să-i facă pe toți gay și lesbiene și o să închidă bisercile. Tot arsenalul de fake-uri este în presă.

Scopul socialiștilor și comuniștilor nu e să câștige alegerile, ci să își consolideze cât pot ei bucata lor de electorat, să o radicalizeze, ca să o aibă cap de pod pe termen lung. Vor să evite consolidarea Republicii Moldova.

Se poate întâmpla ceva rău, încât PAS să nu reușească majoritatea?

Se poate întâmpla. Contează tare mult care va fi prezența în diaspora, pentru că acolo sunt voturile decisive. Contează foarte mult cât se va frauda prin votanții din Transnistria.

Cum se petrece? În Transnitria sunt până la 250.000, eu cred ca 200.000, care au pașaport moldovenesc sau buletin de identitate și au dreptul la vot. Ei sunt chemați de managerii de firme, instituții publice și puși să voteze. În paralel, li se dau și niște bani. Cine primește cei mai mulți bani sunt cei care organizează. Controlul Rusiei acolo contează, dar fără să ungă cu bani, nu merge.

Vorbim despre un vot masiv fraudat. La alegerile prezidențiale au fost 31.000, 2% din totalul de alegători aproape. Acum se vorbește despre 70.000 și asta va însemna 4%.

Avem 17 secții de votare în Federația Rusă, dintre care 12 doar în Moscova și vreo trei în Sankt Petersburg. Nu avem control asupra a ceea ce se întâmplă acolo, inclusiv observatorii nu au acces, pentru că e pandemie și nu pot circula.

Se mai fraudează aici, pe loc, în special în regiunea găgăuză, și toate astea pot însemna vreo 10%.

Dacă în diaspora vin mai puțin de 200.000 de oameni, atunci nu mai avem garanția a ce se întâmplă. Contează și cine trece pragul. Dacă partidul lui Usatîi trece pragul, șansele Maiei Sandu pentru majoritate scad. Există mulți factori care pot influența rezultatul final, nu e nimic bătut în cuie.

Citeşte şi alte opinii şi interviuri realizate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇