Președintele PNL Florin Cîțu a anunțat joi că liberalii au decis să-l propună pe Marcel Boloș pentru funcția de ministru al Digitalizării și Cercetării. Postul a rămas liber după demisia lui Florin Roman, ca urmare a scandalului de plagiat și fals în CV ce l-a avut ca protagonist.
”Îi urăm succes și are toată susținerea PNL pentru a avea un mandat de succes”, a spus Cîțu, într-o conferință de presă.
Anunțul de azi vine după un episod ciudat. Mai exact, primul care a făcut anunțul despre posibilitatea ocupării postului de ministru a fost chiar Boloș, în presa din Cluj.
”Am acceptat această propunere după multe discuții și sub rezerva acestei componente tehnice care ține de digitalizare. (…) Pentru mine este o onoare dar și o imensă responsabilitate, iar dacă nu am rezultate, mă retrag”, spunea Boloș marți.
Miercuri, însă, Cîțu a venit în fața jurnaliștilor să le spună că el nu a făcut niciun fel de propunere către Boloș, decizia urmând să fie luată.
”Aici am văzut câteva comentarii bizare. Eu nu i-am făcut această propunere domnului Boloş. Eu aşteptam o propunere din partea colegilor din Ardeal”, a subliniat Cîțu.
Așadar, liberalii din Ardeal au impus numirea lui Boloș fără o consultare prealabilă cu șeful PNL și au menținut-o până la capăt, astfel că astăzi Cîțu a anunțat, sec, propunerea oficială.
Marcel Boloş este în prezent directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi consilier onorific al prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru gestionarea fondurilor europene. El a fost ministru al Fondurilor Europene, în Guvernul Ludovic Orban.
Îngropat în facturi, Popescu era interimar și la Digitalizare
Cel care a ocupat anterior postul, Florin Roman, și-a dat demisia la jumătatea lunii decembrie și de atunci interimatul e asigurat de Virgil Popescu, ministrul Energiei, ocupat până peste cap în această perioadă cu criza facturilor.
Florin Roman a fost acuzat de plagiat, după ce și-a trecut în CV lucrarea „Teoria sistemelor informaţionale”, despre care susținea că a scris-o și a apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Era singura activitate a lui Roman cu legătură cu digitalizarea.
Jurnaliștii de la Libertatea au descoperit însă că volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională și chiar și Roman a spus că nu deține un exemplar din propria lucrare. În schimb, există o carte cu același titlu, apărută la aceeași editură, dar cu autori diferiți, iar politicianul nu se afla printre ei.
Ulterior, jurnaliștii au început să-i analizeze disertaţia de master susţinută la Facultatea de Psihologie a Universităţii Titu Maiorescu, în 2012. Chiar Florin Roman a trimis redacției 10 pagini din aceasta și jurnaliștii au descoperit că sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.
Chiar dacă și-a dat demisia, Roman nu și-a asumat minciunile din CV și plagiatul, acuzând în schimb un atac împotriva sa, orchestrat de USR și Dacian Cioloș.