Europarlamentarul german Manfred Weber (CSU – Christlich Soziale Union) a fost reales miercuri preşedinte al grupului PPE din Parlamentul European cu o majoritate covârşitoare, conform site-ului grupului. Reales pentru a patra oară, Weber prezidează cel mai mare grup politic din Parlamentul European din 2014.
În acelaşi timp, grupul EPP şi-a reînnoit întreaga echipă de conducere, care cuprinde zece vicepreşedinţi, de asemenea aleşi miercuri. Printre aceştia se află şi liberalul român Siegfried Mureşan (foto), care a fost reales.
Ceilalţi nouă vicepreşedinţi sunt:
- François-Xavier Bellamy (Franţe, Les Républicains),
- Andrzej Halicki (Polonia, Platforma Obywatelska),
- Jeroen Lenaers (Olanda, Christen Democratisch Appel),
- Dolors Montserrat (Spania, Partido Popular),
- Lidia Pereira (Portugalia, Partido Social Democrata),
- Massimiliano Salini (Italia, Forza Italia),
- Tomas Tobe (Suedia, Moderaterna)
- Romana Tomc (Slovenia, Slovenska demokratska stranka),
- Zeljana Zovko (Croatia, Hrvatska demokratska zajednica).
În urma alegerilor europarlamentare din 9 iunie, grupul PPE rămâne cel mai mare din Parlamentul European, cu 190 de eurodeputaţi. La acest grup sunt afiliaţi 11 europarlamentari din România din totalul de 33, care reprezintă ţara în legislativul UE.
Liderii UE nu au reuşit să o susţină luni seară pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene, în ciuda asigurărilor date în ultimele zile de Emmanuel Macron şi de Olaf Scholz că se apropie de un acord.
„Nu există niciun acord în această seară”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, luni seara târziu, după cina liderilor.
Un diplomat european a declarat, sub acoperirea anonimatului, că, deşi negociatorii au căzut de acord asupra a trei nume, liderii vor continua discuţiile la o dată ulterioară, probabil la următoarea lor întâlnire, din 27-28 iunie.
În urma alegerilor europene, a apărut un consens timpuriu ca Ursula von der Leyen să primească un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, în timp ce portughezul António Costa ar fi urmat să fie preşedinte al Consiliului European, malteza Roberta Metsola să rămână la şefia Parlamentului European, iar Kaja Kallas din Estonia să preia şefia politicii externe.