Unul dintre cei mai importanţi lideri politici ai lumii, “cancelarul etern” al Germaniei, Angela Merkel, se pregăteşte să se retragă, la sfârşitul acestui an, din funcţie.
De-a lungul celor patru mandate ale sale, care în total înseamnă mai bine de 15 ani, pe scena politică internaţională s-au perindat cinci premieri britanici, patru preşedinţi francezi, şapte premieri italieni şi, odată cu învestirea lui Joe Biden, patru preşedinţi americani, scrie CNN într-un material dedicat cancelarului german.
Şi, cu toate astea, Merkel s-a văzut mereu nevoită să demonstreze că este capabilă.
Omologii săi au încercat să o subordoneze sau chiar să o umilească, continuă jurnaliştii CNN, amintind de momentul în care Vladimir Putin a venit cu un labrador la o întâlnire cu Merkel, despre care toată lumea ştie că se teme de câini. Donald Trump a numit-o “stupidă”, iar Silvio Berlusconi a lăsat-o odată să aştepte 15 minute în timp ce el vorbea la telefon.
Încă de la început, când a preluat cârma Germaniei în 2005, devenind prima femeie cancelar din istoria ţării, mulţi au considerat că are prea puţină experienţă şi prea puţină charismă pentru a rezista.
Merkel a rezistat însă şi a ajuns să se bucure de o uriaşă popularitate, devenind de-a lungul timpului o figură maternă şi un simbol al stabilităţii.
Cât de greu este de înlocuit s-a văzut după ce s-a retras de la conducerea Uniunii Creştin-Democrate, în 2018, după 18 ani. Succesorul său nu a rezistat decât un an. Anul acesta a fost ales lider al CDU Armin Laschet, un aliat al cancelarului – un vot evident in favoarea continuării politicilor moderale ale lui Merkel.
Un nou tip de lider, ce va lăsa o moştenire importantă
Explicaţia pentru succesul lui Merkel este o combinaţie unică între formarea sa şi capacităţile ei, spune Joyce Mushaben, biograf al lui Merkel şi profesor de politici comparate şi studii de gen la Universitatea Missouri-St. Louis.
Fiică de pastor, Merkel a crescut în Germania de Est comunistă, ceea ce a influenţat mai târziu deciziile pe care le-a luat ca om politic. Ca fost om de ştiinţă cu doctorat în chimie cuantică, a abordat problemele în acelaşi fel în care ar fi abordat calcule complexe, explică Mushaben, citat de CNN.
Bile albe i-au adus şi decizia de a se dezice public de fostul ei mentor politic, Helmut Kohl, atunci când acesta a fost implicat într-un scandal de corupţie, în 1999.
Merkel a fost un nou tip de lider, spune şi Corinna Hoerst de la German Marshall Fund din Bruxelles, transmițând “empatie, stabilitate şi încredere”.
Printre punctele sale forte se numără, fără îndoială, capacitatea sa de a gestiona o criză, pe care a avut ocazia să o demonstreze de atâtea ori: de la criza financiară globală, criza datoriilor din zona euro şi criza imigranţilor la criza generată de pandemia de coronavirus, aflată în plină desfăşurare.
Calmă, pragmatică, diplomată, poate chiar plictisitoare, cum o descriu analiştii politici, Merkel se pare că întruneşte calităţile pe care germanii le caută la un lider.
Încăpăţânarea ei de a ajunge la un acord a dat roade de multe ori. Dar a înregistrat şi eşecuri. Anul trecut, de exemplu, a întâmpinat dificultăţi în a-i convinge pe liderii statelor federale să implementeze restricţii mai dure pentru prevenirea răspândirii pandemiei.
Au fost şi momente în care nu a căutat să obţină un compromis, cel mai notabil fiind în 2015, când a deschis porţile Germaniei pentru refugiaţii din Siria şi alte zone afectate de conflicte, o decizie de altfel amplu contestată.
„Este simplu: Germania este o ţară puternică. Motivul pentru care abordăm aceste lucruri trebuie să fie: Am obţinut atât de multe. Putem să o facem!”, a spus Merkel la vremea respectivă.
Chiar si după retragere, influenţa Angelei Merkel va continua să se facă simţită mult timp de acum înainte, sunt de părere analiştii.
"În viitor va fi foarte dificil să conteşti faptul că o femeie poate fi un lider de succes, iar acesta este un mesaj foarte important de transmis”, concluzionează Gabriele Abels, profesor de politici comparate la Universitatea din Tübingen, Germania.
Citeşte şi alte articole despre fenomenul Merkel:
C.S.