Maia Sandu a desemnat un prim-ministru, dar ar vrea să nu fie votat de Parlament

Maia Sandu a desemnat un prim-ministru, dar ar vrea să nu fie votat de Parlament

Somată de Constituție și de câteva hotărâri ale Curții Constituționale, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a desemnat-o miercuri pe Natalia Gavriliță în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Ea are la dispoziție două săptămâni pentru a prezenta Parlamentului echipa și programul de guvernare și a cere deputaților vot de încredere. 

Conform legii supreme, un nou guvern poate fi învestit cu votul majorităţii deputaţilor aleşi (50+1 din totalul de 101).

Majoritatea parlamentară este controlată, însă, de PSRM și de fostul președinte Igor Dodon.

Un candidat foarte bun

Maia Sandu a înaintat la funcția de premier unul dintre cei mai buni economiști din echipa sa - Natalia Gavriliță - reușind să stabilizeze situația legată de finanțele publice în 2019, din poziția de ministru al Finanțelor în guvernul Maiei Sandu, după dezastrul în care a lăsat-o regimul cleptocratic, controlat de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

ADVERTISING

Totuși, Sandu și partidul pro-prezidențial (Partidul Acțiune și Solidaritate) nu vor ca Guvernul Gavriliță să fie învestit acum.

Președintele a spus că are încredere în Natalia Gavriliță, pe care o consideră “profesionistă, integră și responsabilă”, dar precizează că învestirea oricărui guvern ar face imposibilă dizolvarea actualului Parlament plin de penali și traseiști.

Penalii și traseiștii sunt conștienți însă că, în eventualitatea anticipatelor, nu vor mai accede în viitorul Parlament, iar asta ar însemna inclusiv distrugerea schemelor economice tenebre care le alimentează conturile bancare, susțin analiștii politici.

Prin urmare, aceștia ar fi dispuși să-și dea votul pentru orice candidat la funcția de premier propus de Maia Sandu, pentru a-și prelungi șederea la pupitrul puterii și, în paralel, ca deputați din majoritatea parlamentară, să blocheze inițiativele distrugătoare de scheme ale noului guvern și, concomitent, să o compromită politic pe Maia Sandu.

ADVERTISING

Dodon sugerează că socialiștii ar putea vota Guvernul Gavriliță

Pe de altă parte, toți liderii partidelor parlamentare sunt conștienți de faptul că acest Parlament este detestat de cetățeni pentru corupție și, până acum, din considerente electorale, retoric, pledau și ei pentru alegeri anticipate.

Miercuri, după anunțarea candidatului la funcția de premier de către Maia Sandu, liderul PSRM, Igor Dodon (fără nicio funcție în stat), despre care se crede că ar controla, de la partid, majoritatea parlamentară, a sugerat că socialiștii ar putea vota Guvernul Gavriliță, pentru „a arăta oamenilor calitatea și profesionalismul echipei Maiei Sandu”.

Totuși, el a precizat că partidul va decide la sfârșitul săptămânii cum va proceda.

Transfugii din platforma „Pentru Moldova”, care, în ultima vreme, votează alături de PSRM (împreună formând o majoritate neoficială), susțin că vor să afle „viziunile Nataliei Gavriliţă în privinţa celor mai stringente probleme cu care se confruntă cetăţenii”, apoi vor lua o decizie.

ADVERTISING

Deputații din Platforma DA au anunțat că vor analiza situația și își vor face publică decizia luni.

Ei susțin că vor ține cont de faptul că propunerea Maiei Sandu este una formală, cu scopul declanșării mecanismului de dizolvare a actualului Parlament.

Liderul PDM, Pavel Filip, a spus că, înainte de a lua o decizie în privința votului de învestire a Guvernului, ar vrea să aibă o întâlnire cu Maia Sandu și cu Natalia Gavriliță.

Iar liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a spus că vrea să vadă mai întâi programul și echipa premierului desemnat, apoi fracțiunea va decide în privința votului.

Candidatul desemnat, Natalia Gavriliță, a scris pe Facebook că este onorată că a fost desemnată să formeze un nou guvern:

„Voi folosi aptitudinile și competențele mele pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și prosperarea Moldovei. Cred cu tărie că cetățenii merită dreptate și bunăstare și voi veni în fața voastră cu o echipă și un program care pot să scoată țara din criză și să apere interesele cetățenilor”.

PAS: Problema ţării nu este un guvern, oricât de profesionist ar fi, ci corupția din Parlament

Cei din PAS au exprimat o poziție categorică în privința votului din Parlament. Potrivit lor, „chiar dacă Natalia Gavriliță ar fi un excelent prim-ministru”, deputații PAS nu vor vota pentru învestirea guvernului acesteia.

„Fracţiunea PAS nu va vota nici un guvern înaintat în acest Legislativ, fiindcă numai aşa pot fi declanşate alegerile anticipate pe care le aşteaptă oamenii. Problema acestei ţări nu este un guvern, oricât de profesionist ar fi. Problema acestei ţări este cel mai corupt Parlament din istoria ţării, care nu va lăsa ca acest guvern să funcţioneze”, explică deputații PAS.

La fel consideră și președintele Maia Sandu, care recunoaște că desemnarea Nataliei Gavriliță este o formalitate fără de care nu poate fi declanșat mecanismul anticipatelor.

„În continuare consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale de ieșire din impasul politic în care ne-am pomenit. Cetățenii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă. Acum, fracțiunile parlamentare vor avea posibilitatea să demonstreze că într-adevăr își doresc alegeri anticipate sau dacă umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”, a spus președintele.

Situație jenantă pentru PAS și Maia Sandu

În ultimele două săptămâni, socialiștii și cei din platforma „Pentru Moldova” au încercat foarte insistent să o determine pe Maia Sandu să propună un candidat la funcția de prim-ministru, acuzând noul președinte că nu vrea să-și asume responsabilitatea guvernării.

După ce a fost înaintată Natalia Gavriliță, unii exponenți ai societății civile au remarcat că „Dodon aplaudă în picioare” mutarea Maiei Sandu.

În opinia acestora, desemnarea Nataliei Gavriliță la funcția de premier a fost o greșeală și spun că „există un mare risc” ca guvernul ei să fie votat.

Unul dintre susținătorii acestei ipoteze, Ștefan Gligor, a anunțat joi, 28 ianuarie, că își creează propriul partid.

Publicistul Nicolae Negru scrie într-un comentariu că Maia Sandu a procedat corect, dar, alături de PAS, s-a pomenit într-o situație jenantă, întrucât deputații acestei formațiuni nu-și vor vota propriul candidat.

Potrivit lui, „socialiștii nu-și doresc alegeri anticipate în acest moment. Dodon și PSRM se află pe o traiectorie descendentă în intențiile de vot și e firesc ca ei să încerce să tragă de timp.

Învestirea unui guvern PAS le-ar permite să pună o parte din responsabilitatea care le revine pentru dezastrul în care se află Moldova pe umerii Maiei Sandu și ai PAS”.

Vitalie Călugăreanu

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇