Președintele Klaus Iohannis a susținut, luni seara, o conferință de presă de la Palatul Cotroceni. Șeful statului a vorbit întâi despre Summitul Inițiativa Celor 3 Mări, la care a participat astăzi, după care a atins și situația epidemiologică în care ne aflăm.
Amintim că astăzi România a avut cea mai mare rată de pozitivare de la începutul pandemiei și în Capitală au fost introduse noi măsuri, după ce rata de infectare a depășit 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Noile restricții au fost însă întârziate, după ce prefectul Bucureștiului a ales să nu convoace duminică, în zi de weekend, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.
Despre acest lucru, Iohannis a spus că este inacceptabil și a cerut să nu fie lăsat ”fără urmări”. Totuși, când a fost întrebat direct dacă el consideră că ar trebui demis prefectul, președintele a răspuns evaziv, considerând că este nevoie de o analiză detaliată.
Răspunsuri contradictorii a dat și întrebărilor legate de învățământ. Pe de-o parte a respins ideea că educația s-ar afla la acest moment în haos, considerând că în foarte multe unități lucrurile merg bine. Atunci când i s-a atras atenția că sunt și mulți copii cărora le este încălcat dreptul constituțional la educație, pentru că nu au acces la tablete, internet sau chiar curent electric, șeful statului și-a schimbat discursul.
”Noi aici vorbim de o catastrofă, nu de detalii administrative. Noi încercăm să prevenim să avem o generație pierdută. Problema e imensă și conține mai multe fațete decât că nu toți elevii au primit materialul de a participa la orele online”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele a spus că la acest moment alegerile parlamentare se vor ține pe 6 decembrie și a refuzat să spună dacă are de gând să inițieze consultări cu partidele politice, așa cum a cerut PSD.
Întrebat și de anumite nume controversate de pe lista de parlamentare a liberalilor, Iohannis a spus că răspunsurile trebuie căutate la PNL, pentru că cei care candidează sunt membri de partid. Despre racolările practicate de partidul din partea căruia a candidat ca președinte, Iohannis a susținut că după ce el le-a cerut să se oprească, undeva în urmă cu 3-4 luni, acest lucru s-ar fi întâmplat.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile de presă ale președintelui Klaus Iohannis:
- Bună seara!
- Astăzi, am participat la Summitul Inițiativa Celor 3 Mări.
- Inițiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivității între statele din regiunea noastră.
- Obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale - așa numitul proiect BRUA și trecerea la implementarea fazei a doua.
- Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanțare substanțială și ar trebui utilizate și fonduri guvernamentale, europene, precum și cele anunțate de SUA.
- Apreciez că am avut un summit bun.
- Înainte de a vă răspunde la întrebări, vreau să mă refer și la situația epidemiologică actuală.
- Din nefericire și noi ne confruntăm cu o creștere accelerată a cazurilor de COVID.
- Bucureștiul a ajuns în scenariul roșu, alte județe sau localități sunt de asemenea foarte aproape de acest prag.
- Guvernul a stabilit măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa.
- Este de neînțeles că la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.
- Atitudinea prefectului Capitalei este inacceptabilă și nu trebuie să rămână fără urmări.
- Presiunea pe spitale a crescut la cote uriașe. Trebuie să acționăm acum, decisiv!
- Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea noastră.
- Sunt convins că putem din nou să reducem curba infectărilor.
ÎNTREBĂRI:
- Considerați că ar trebui ca și în București să se impună măsuri precum rămânerea oamenilor în casă pe un interval de timp?
Sunt o serie de măsuri care au fost luate pentru a reduce numărul de infectări. Evident că, dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare. Dar după cum ne-au spus specialiștii, acum aceste măsuri sunt necesare.
- A crescut mult numărul cazurilor de COVID-19, ce se va întâmpla în cazul alegerilor parlamentare? Marcel Ciolacu spunea că atributul organizării revine atât Guvernului, cât și președintelui și spunea că își dorește o invitație la consultări pentru stabilirea exactă a datei.
Alegerile au fost stabilite conform legii și vor avea loc pe 6 decembrie. Parlamentul a aprobat deja o lege și Guvernul gestionează acest proces.
- Ați participat la Summitul Consiliului European, președintele avertiza că bugetul e blocat. Știm că planurile Guvernului țin mult de banii europeni. Când considerați că vom primi primii bani europeni?
Aceste chestiuni au fost discutate la Bruxelles și într-adevăr negocierile merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții pentru deblocare. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală, în anul 2021, vom intra pe noul buget european.
- Spuneți că felul în care a acționat prefectul Capitalei nu poate rămâne fără urmări. Ar trebui să demisioneze sau să fie demis?
AAsta rămâne de văzut în detaliu. Dar, lucrurile nu pot continua așa. Deci, oamenii au dreptul să fie preveniți, au dreptul să fie informați, au dreptul să fie luați în serios şi au tot dreptul să primească toate informaţiile în timp util, ca să se poată pregăti pentru scenariu. Nu cred că familiile din București care au copii la școală au fost foarte încântate să afle duminică seara ca până marți trebuie să-şi caute o soluție, fiindcă nu se va mai ține școală decât online.
Deci, astfel de lucruri trebuie obligatoriu prevenite şi faptul că autoritățile locale au primit sarcina să implementeze măsurile atunci când se ajunge la un anumit nivel, aduce cu sine, evident, şi obligaţia de a informa în timp util populația şi despre ce se întâmplă şi despre ce este posibil să se întâmple peste câteva zile.
- Pentru că tot vorbeați mai devreme de respect față de cetățeni şi despre comunicare. Aș vrea să vă întreb despre situația din învățământ pe dumneavoastră, ca profesor şi soț de cadru didactic, dacă mai suportați ceea ce se întâmplă în momentul de față în învățământ, dacă mai rezistați haosului de acolo?
Da, întreaga societate a fost aruncată în haos de această pandemie şi, evident, şi școlile. Este o situație nemaiîntâlnită și este foarte clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori.
Şi autoritățile, și eu și noi învățăm și din mers, însă nu cred că este cazul să exagerăm cu aceste evaluări că totul este haotic. Nu totul este haotic. În majoritatea școlilor lucrurile sunt ordonate, sunt bine planificate, dar există excepții și ele trebuie corectate.
- De ce nu s-a impus obligativitatea purtării măștilor mai devreme în spații deschise?
Asta a fost recomandarea experților în domeniu.
- Acum 10 zile spuneați că copiii sunt în siguranță la școală. Acum vedem școli închise, dar nu există tablete. Cine se face vinovat de aceste lipsuri?
Guvernul lucrează la aceste chestiuni, în fiecare zi mai apare un progres și lucrurile se vor rezolva. Această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. La noi rezervele României au fost zero, așa le-a lăsat Guvernul PSD. Noi de atunci gestionăm pandemia. În domeniul învățământului s-a început destul de devreme cu achizițiile.
- Până când va găsi Guvernul soluții, de când a început anul școlar, sunt elevi care nu pot participa la curs. După ce va fi rezolvată situația, cine considerați că ar trebui să fie responsabil ca la finalul anului să fie recuperată perioada, ca toți elevii să aibă șanse egale la educație?
În această perioadă, nu cred că este cazul să căutăm vinovați. Este cazul să căutăm soluții. Dar, dați-mi voie să vă spun un lucru care cred că de multe ori ne scapă. Noi aici vorbim de o catastrofă, nu de niște detalii administrative, și ceea ce facem este să prevenim să apară o generație pierdută, iar pentru acei copii care nu au încă acces se caută soluții pentru fiecare caz în parte.
Deci problema, dacă nu vă supărați, este imensă și conține mult mai multe fațete și mult mai multe probleme decât chestiunea că, într-o școală sau într-alta, poate încă nu toți elevii au primit materialul pentru a participa în rând cu ceilalți pe online.
Deci problemele sunt imense, sunt foarte multe și, pe parcurs, ele se rezolvă și îmi doresc tare mult ca, până la sfârșitul anului școlar, să putem să spunem că am reușit să dotăm școlile, să primească fiecare elev acces la online și, în același timp, să constatăm că pandemia este de domeniul trecutului.
- Sunteți de acord cu premierul că petrecerile sunt cauza creșterii infectărilor și dacă da, ce ați spus premierului când ați văzut știrea că doi deputați PNL s-au infectat cu coronavirus după ce au participat la o nuntă cu 700 de persoane?
Cu siguranță, aceste petreceri, în special nunțile mai mari, botezurile cu un număr important de persoane, unde nu s-au respectat purtatul măștii și distanțarea, au contribuit semnificativ la răspândirea bolii.
- Premierul Orban și ministrul Justiției vorbeau de reforma CCR. Considerați că reforma trebuie să privească doar componența Curții sau să fie mai largă?
Prima dată trebuie să ne ocupăm de Legile Justiției, dar am văzut cu toții că e nevoie de o modernizare a Constituției.
- Guvernul a făcut propuneri pentru conducerea Romgaz și a numit un controlor de roviniete, un consilier de la Autoritatea Electorală Permanentă, un fost viceprimar la Sibiu specialist în asfaltări. Așadar, oameni care nu au nicio legătură cu domeniul energiei. Ați promis că aceste numiri vor fi făcute pe criterii de competență. Ce veți face concret pentru a vă respecta promisiunea?
Mă voi informa la Guvern și veți primi un răspuns prin colegii de la biroul de presă.
- Pandemia pune o presiune uriașă pe buget, ați criticat proiectele PSD care nu pot fi susținute, spuneați că există riscul să pierdem 3 miliarde de euro. S-a schimbat ceva între timp?
Riscul încă există, se așteaptă de la noi o acțiune bugetară responsabilă. Criza e un fapt, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut, cheltuieli trebuie făcute, pentru spitale, pentru școli, dar multe altele pot fi amânate până situația se îmbunătățește. Dacă nu va fi așa vom intra într-o procedură specială. Comisia Europeană citește deja cu mare atenție tratatele pentru a vedea în ce zonă putem fi încadrați și trași la răspundere.
- Hotărârea de Guvern prevede un termen de 48 de ore. Considerați că ar trebui să se întrunească imediat după ce e stabilită rata de incidență?
Nu e vorba de ore, ci de zile, că a fost ușor de prevăzut că intră în secnariul roșu. În detaliu, sigur, trebuie așteptat calculul, dar autoritățile au obligația, din timp, să meargă la conferință și să explice: ”Dragi oameni, există posibilitatea ca peste o săptămână să intrăm în scenariul roșu. Atunci vom purta mască pe stradă și copiii vor învăța de acasă”. Deci nimic sofisticat.
PNL i-a oferit un loc eligibil la parlamentare lui Viorel Ilie, fost ministru în guvernele PSD girate de Liviu Dragnea. Domnul Ilie a fost vizat și de o anchetă penală, însă procurorii nu au putut să îl ancheteze pentru că Senatul nu i-a ridicat imunitatea. Întrebarea: Mai e credibil mesajul dumneavoastră anti-PSD și pro-justiție, în condițiile în care PNL, principalul dumneavoastră partener politic, promovează în Parlament astfel de personaje, traseiști cu suspiciuni penale?
Mesajul meu a fost mesajul politicianului Klaus Iohannis și al președintelui României și a rămas același, nu mi-am schimbat opinia. Și noi am discutat, cred că exact dumneavoastră ați pus întrebarea cu traseismul, acum vreo trei sau patru luni, și la un moment dat v-am promis că s-a cam terminat cu racolarea și s-a terminat, după cum am văzut cu toții.
Deci, nu au mai existat racolări, nu au mai existat cooperări și asta este un fapt. Deci, am spus, am avertizat, lucrurile s-au oprit atunci când a fost nevoie. Mai departe, cu siguranță, veți putea să aflați de la PNL foarte în detaliu cum s-au făcut listele, fiindcă listele s-au făcut cu oameni din PNL și candidații sunt membri în PNL.
- Da, doar că unii dintre ei provin din alte partide...
Vă rog să luați datele de la sursa principală, de la PNL.
- În ce măsură evenimentul care a avut loc la Iași, la Sfânta Parascheva, unde persoane care nu purtau mască și care îndemnau la nepurtarea măștii, punându-i în pericol pe ceilalți pelerini care respectau regulile, e parte a unui război hibrid menit să decredibilizeze România ca partener al SUA. Credeți ca au greșit autoritățile statului?
Nu cred că face parte dintr-un război hibrid dacă credincioșii au vrut să participe la un eveniment religios. Trebuiau să o facă cu respectarea măsurilor și cine nu respectă să fie amendat. Așa este și așa trebuie să se întămple.
- Nu a existat în România, conform OMS, nicio infecție nosocomială la pacienții decedați cu COVID. Guvernul Orban raportează mai puține infecții nosocomiale decât Guvernul Ponta.
Despre infecții vă cer o informare la Ministerul Sănătății și vom vedea de ce avem zero. Mi se pare cel puțin ciudat, au fost făcute îmbunătățiri, dar până la zero mai e cale lungă.
Vă mulțumesc, vă doresc multă sănătate!