Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu este de acord ca cei care ies la pensie la 50 de ani să primească pensie de serviciu.
Kelemen Hunor subliniază că asta trebuie să fie valabil şi pentru judecători, şi pentru procurori, şi pentru poliţişti şi pentru toţi cei care pot în acest moment să se pensioneze mai repede.
”Din punctul meu de vedere, nu e bine să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti pensie de serviciu. Poţi să primeşti pensia de serviciu dacă ai ieşit mai devreme la pensie, dar după ce ajungi la vârsta de pensionare valabilă pentru toată lumea. Fiindcă şi eu pot să ies la 60 de ani, dacă am anii corespunzători, dar primesc o penalizare până la 65 de ani.
Asta trebuie să fie valabil şi pentru judecători, şi pentru procurori, şi pentru poliţişti şi pentru toţi cei care pot în acest moment să se pensioneze mai repede. Eu spun care este punctul meu de vedere”, a declarat Kelemen Hunor, luni seară, la B1 Tv.
El a adăugat că până la sfârşitul lunii martie „va exista o formă finală a legii pensiilor speciale, aceasta urmând să fie una corectă, echilibrată şi constituţională”.
Vicepremierul a susţinut că nu este normal ca pensia unei persoane să depăşească venitul pe care aceasta l-a avut în perioada în care se afla în activitate.
”Dorinţa noastră este să găsim o soluţie corectă echilibrată şi constituţională, pentru că nimeni nu doreşte să pice la Curtea Constituţională, pentru că atunci iar o luăm de la capăt”, a punctat Kelemen.
Experţii Băncii Mondiale au propus recent, într-un raport, mai multe scenarii pentru pensiile civile de serviciu, dar și pentru pensiile militare, având în vedere necesitatea reformării acestora, atât din cauza impactului nesustenabil pe care îl au asupra bugetului, cât și pentru îndeplinirea obligațiilor asumate prin PNRR, dacă vrem să obținem banii de la UE.