Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat duminică un scrutin anticipat pentru 20 septembrie, la mai puţin de doi ani de la ultimele alegeri federale, estimând că odată cu pandemia ţara se află într-un moment „istoric”, relatează France Presse.
„Guvernatoarea generală a acceptat cererea mea de a dizolva parlamentul. Canadienii vor merge deci la urne în 20 septembrie”, a declarat el din capitala federală Ottawa.
Potrivit lui, ţara se află într-un "moment istoric" şi este deci "extrem de important ca toţi canadienii să poată alege cum să ieşim din această pandemie şi cum să reconstruim (Canada) mai bine".
"Vă cer să sprijiniţi un guvern progresist şi ambiţios" care să promoveze "un sistem de sănătate puternic, locuinţe la preţuri accesibile şi un mediu protejat", a precizat el, lansând câteva din marile teme ale campaniei.
Aflat în fruntea unui guvern minoritar din octombrie 2019, ceea ce îl face dependent de partide opoziţie pentru a obţine adoptarea reformelor sale, Justin Trudeau speră în sondaje favorabile, datorită modului în care a gestionat pandemia şi succesului campaniei de vaccinare.
Dar celelalte partide, care s-au opus toate organizării unui scrutin în această vară, s-au lansat în comentarii ostile şi au denunţat un calcul politic, în timp ce pandemia nu s-a terminat.
Ca şi alte ţări, Canada a anunţat de fapt recent că se confruntă cu un al patrulea val epidemic, din cauza răspândirii variantei Delta, mult mai contagioasă.
Ţara are totuşi una dintre cele mai bune acoperiri vaccinale din lume - 71% dintre cei 38 milioane de canadieni au primit o primă doză şi 62% sunt complet vaccinaţi.
"Este singura fereastră de tir pentru Justin Trudeau, căci odată cu începerea anului şcolar şi universitar în două săptămâni, cazurile de COVID vor creşte inevitabil", a explicat Felix Mathieu, profesor în ştiinţe politice la Universitatea din Winnipeg. "El a rezistat deja 18 luni, ceea ce reprezintă durata de viaţă medie pentru un guvern minoritar", a adăugat expertul citat.
Premierul s-a plâns în mai multe rânduri în ultimul timp de obstrucţionarea de către partidele din opoziţie în cadrul parlamentului. Pentru a fi în fruntea unui guvern majoritar, partidul său, care are 155 de deputaţi aleşi, va trebui să obţină cel puţin 170 din cele 338 de locuri ale Camerei Comunelor.
Dar este un "pariu riscant", apreciază Daniel Beland, profesor de ştiinţe politice la Universitatea McGill, referindu-se la sondaje actuale care nu îi garantează premierului o majoritate.
Citește și: