Iohannis respinge legea de înființare a unui institut de promovare a vinului, inițiată de fratele lui Paul Stănescu

Iohannis respinge legea de înființare a unui institut de promovare a vinului, inițiată de fratele lui Paul Stănescu

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului la reexaminare modificarea pe Legii viei și vinului.

Prin aceasta lege inițiată de 3 deputați, printre care Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, se înființează Institutul de Promovare a Vinului Românesc, instituție bugetară.

Șeful statului spune că unele dintre dispozițiile legii sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament.

”Referitor la Institutul de Promovare a Vinului Românesc (IPVR), în primul rând, considerăm că natura juridică a IPVR este neclară, utilitatea publică fiind în mod eronat atribuită unei instituții de drept public. (…)

ADVERTISING

Stabilirea statutului de utilitate publică în privința Institutului de Promovare a Vinului Românesc este în mod impropriu alocat unei persoane juridice de drept public, fiind astfel necesară o reanalizare a textului de către Parlament în sensul stabilirii fără echivoc a naturii juridice a acestui organism”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Totodată, spune Klaus Iohannis, dispozițiile referitoare la Institutul de Promovare a Vinului Românesc ar trebui reexaminate de Parlament și din perspectiva impactului bugetar, sub cel puțin două aspecte: al sursei de finanțare și al angajării de personal.

ADVERTISING

”Alin. (7) al articolului 561 prevede că numărul de posturi aprobate pentru IPVR este de minimum 7, utilizarea sintagmei „minimum” conducând la concluzia că numărul poate fi oricât de mare, iar alin. (8) prevede că personalul IPVR este salarizat potrivit anexei nr. VII la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Prin urmare, înființarea IPVR presupune creșterea cheltuielilor salariale, cu impact asupra bugetului general consolidat, ceea ce impune și o analiză din perspectiva prevederilor art. 17 alin. (2) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, potrivit cărora totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇