Președintele Klaus Iohannis le-a cerut jurnaliștilor și românilor să nu dea vina pe Guvern sau Parlament pentru inflația uriașă și scumpiri, susținând că și-au făcut treaba cu rezultate bune.
Singurul vinovat, spune șeful statului, este Vladimir Putin, care a pornit războiul din Ucraina și din cauza căruia crizele vor fi resimțite de toată lumea o lungă perioadă de timp.
„Am încredere că Guvernul a luat cele mai bune măsuri. Inflația nu a apărut că cineva nu și-a făcut treaba. Problema nu e una românească, ci una globală. Trebuie să fim foarte realiști: crizele nu se vor termina mâine și situația complicată va continua.
Guvernul, Parlamentul își fac treaba. Nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului, asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanșat acest război.
Acest guvern își dă silința și a găsit soluții bune și se străduiește în continuare să găsească soluții pentru a atenua impactul acestor crize și de a face viața românilor mai bună sau, până trecem podul, cum se spune, mai suportabilă”, a spus Iohannis.
La insistențele jurnaliștilor că, totuși, sunt indicii că și măsurile sau lipsa de reacție a Guvernului au amplificat criza economică, Iohannis nu s-a arătat de acord.
„Nu încercați să căutați vinovații în Guvern, în Parlament, în politică, problema vine de la război. Și ca să nu trăim cu iluzii deșarte, și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină”, a adăugat președintele.
Rata inflaţiei din România a urcat în luna aprilie la 13,8 %, față de aceeași lună a anului trecut. Comparativ cu luna martie, preţurile de consum au crescut cu 3,7%, iar față de decembrie 2021 cu 7,9%.
În plus, BNR a majorat joi la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.
BNR arată că războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei amplifică considerabil şi incertitudinile şi riscurile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei.