Iohannis a promulgat legea anti-proteste făcută de Ciucă și Bode. Liderul PNL spune că ajută și în cazuri ca cel al azilelor groazei

Iohannis a promulgat legea anti-proteste făcută de Ciucă și Bode. Liderul PNL spune că ajută și în cazuri ca cel al azilelor groazei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind protestele, iniţiată de liberalii Lucian Bode şi Nicolae Ciucă, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost atacat la CCR de către USR şi Forţa dreptei, dar judecătorii Curţii au respins sesizarea.

Prin modificările aduse Codului Penal, sunt instituite noi situaţii în care legitima apărare este prezumată și cresc sancțiunile pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Iată noile prevederi:

  • Fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
  • Dacă fapta este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
  • Ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate
ADVERTISING

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a reacționat după promulgare spunând că modificările aduse Codului Penal sunt utile și în cazuri precum cel al bătrânilor torturați în azile.

„Legea de modificare a Codului Penal, pe care am iniţiat-o împreună cu fostul ministrul al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost promulgată astăzi de preşedintele României şi a intrat în vigoare. Este adus un spor de pedeapsă pentru faptele comise dintr-o poziţie de forţă, se oferă un grad sporit de protecţie judecătorilor şi procurorilor şi se asigură mai multă protecţie cetăţenilor în spaţiul public. Ca efecte imediate, vom vedea mai puţine fapte comise din poziţie de forţă faţă de victimă şi o restrângere a comportamentelor antisociale şi violente”, a scris, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a explicat că prevederea cea mai importantă adusă Codului Penal este cea prin care persoanele aflate într-o situaţie vulnerabilă beneficiază de mai multă protecţie din partea legii.

„Ne referim aici inclusiv la copiii şi la bolnavii care au fost abuzaţi de persoane care s-au ocupat de întreţinerea ori de îngrijirea lor. Acum, aceste categorii vulnerabile sunt mai protejate, ca urmare a aplicării unui spor de o treime din pedeapsă pentru făptuitorul care profită de capacitatea limitată de reacţie a victimei. Noile modificări aduc tuturor cetăţenilor un grad mai mare de protecţie. Prin noua formă a Codului Penal, fiecare român este mai în siguranţă”, a conchis el.

ADVERTISING

Ce a acuzat Opoziția și cum s-a apărat Bode

Curtea Constituţională a respins pe 28 iunie, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată sesizarea USR şi Forţa Dreptei în legătură cu legea de modificare a Codului penal privind sancţionarea protestelor. Prin urmare, actul normativ este constituţional.

Cele două formațiuni au susținut că legea este menită să-i descurajeze „pe români să protesteze faţă de dezastruosul guvern patronat de Klaus Iohannis”.

„Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”, au criticat reprezentanţii celor două partide.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, afirma, după decizia CCR, că esenţa modificărilor pe care le-a propus a fost de a descuraja şi de a sancţiona mai dur faptele cu violenţă ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor.

„De prea multe ori am văzut cetăţeni descumpăniţi şi scandalizaţi de pedepsele indulgente pe care le primesc răufăcătorii şi cei care se manifestă cu violenţă la adresa celorlalţi. Sunt de partea celor care doresc să îşi simtă viaţa, familia şi proprietatea mult mai bine protejate, spunea secretarul general al PNL.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇