Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe teritoriul României a fost transmisă, marţi, spre informare Parlamentului, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.
Legea 55/2020 privind instituirea stării de alertă nu precizează explicit că Guvernul este obligat să ceară aprobarea Parlamentului în cazul în care este prelungită starea de alertă.
Pe 18 mai, starea de alertă a fost instituită pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile prin hotărâre de Guvern.
Guvernul a modificat acum mai multe măsuri, față de ce anunțase că și-ar dori pentru următoarea perioadă, însă a întâmpinat o opoziție dură de la aproape toate partidele.
Astfel, forma adoptată astăzi în sedința de Guvern a fost adaptată si la cererile parlamentarilor.
Guvernul anunță cum arată noua stare de alertă. Renunță la achizițiile directe
Tăriceanu și Ponta nu mai vor stare de alertă
ALDE a anunțat deja că nu va vota prelungirea. Aceeași atitudine a fost anunșată și de Victor Ponta, președintele Pro România.
"Noi, cei de la Pro România, nu am votat nici învestirea Guvernului Orban, nu am votat nici pentru starea de alertă şi evident că şi acum vom vota împotrivă”, a spus Ponta marţi seară, la Antena 3.
El a catalogat demersurile Guvernului drept "manevre antinaţionale”, al căror rol ar fi acela de a "ţine populaţia României speriată şi ameninţată” pentru ca alegerile să aibă loc "cât mai repede”.
UDMR vrea stare de alertă diferențiată pe județe
UDMR propune o stare de alertă diferențiată, pe județe sau localități unde sunt focare de COVID, nu la nivelul întregii țări, și pe o perioadă de 15 zile, nu 30, anunță președintele Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a declarat marți, pentru Mediafax, că, are pregătite deja amendamente și în funcție de ce va fi acceptat va decide dacă votează prelungirea.
UDMR mai vrea redeschiderea spitalelor, astfel încât toți bolnavii să primească tratamentul de care au nevoie, dar și să fie redeschise restaurantele și să fie permise activitățile sportive.
PSD vrea noi modificări
Și cei de la PSD spun că vor modifica legea. Liderul social-democraților Marcel Ciolacu a declarat, la Antena3, că PSD a decis că vrea "o stare intermediară” de alertă, care să dureze 15 zile.
Ca și cei de la UDMR, și Ciolacu a spus că vrea ca HG-ul ”să stipuleze în mod expres faptul că spitalele trebuie să trateze bolnavii cu boli cronice”.
Ciolacu a mai spus că "se bucură” că Guvernul a renunţat, ca urmare a solicitărilor PSD, la achiziţiile directe de materiale sanitare.
"E un progres faptul că Guvernul astăzi nu a mai solicitat achiziţiile directe. Nu mai solicită nici angajările prin derogare de la lege şi, nu în ultimul rând, deschiderea lăcaşelor de cult. Sunt lucruri totuşi îmbucurătoare faptul că începem să ne rezumăm la ceea ce este de fapt esenţa stării de alertă, sănătatea românilor şi vocea specialiştilor”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.