Guvernul își va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, cel mai târziu marți, a anunțat premierul Ilie Bolojan. Tot marți va fi și ședința miniștrilor de Finanțe din UE, Ecofin, unde se va discuta situația României. Declarația a fost făcută înainte de începerea ședinței de guvern de vineri.
„Ne propunem ca după ședința de guvern să depunem acest proiect la Parlament, iar cel mai târziu marți, data ședinței Ecofin, să intrăm pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor și analizarea acestora în ședința de guvern care se va organiza la începutul săptămânii viitoare”, a spus Ilie Bolojan, citat de Mediafax.
Ce conține pachetul de măsuri
Premierul Ilie Bolojan a anunțat un amplu pachet de măsuri fiscale care va intra în vigoare de la 1 august, vizând reducerea deficitului bugetar.
Printre cele mai importante decizii se numără reașezarea TVA pe două cote – 11% și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări, precum și introducerea contribuției la sănătate pentru pensionarii cu pensii peste 3.000 de lei.
Cota standard a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) va fi de 21%, iar cea redusă, de 11%. Asta se va aplica unui număr restrâns de bunuri și servicii, potrivit proiectului. De asemenea, se majorează mai multe taxe și impozite, dar și acciza pentru țigări, alcool și carburant.
De la 1 ianuarie 2026, Guvernul va crește şi impozitul pe dividende de la 10% la 16% și va introduce o suprataxare a câștigurilor din jocurile de noroc, despre care premierul nu a dat detalii.
Va exista o şedinţă de guvern vineri, pentru a adopta actul normativ care aduce modificările fiscale, iar apoi Bolojan are intenţia de a-şi angaja răspunderea în Parlament, la începutul săptămânii viitoare.
În paralel, cheltuielile bugetare vor fi limitate, pensiile și salariile de la stat rămân plafonate şi în 2026, iar norma didactică va fi crescută cu două ore pe săptămână. Va exista şi o reaşezare a sistemului de burse: vor exista doar burse sociale şi de merit (mult mai puţine ca acum), însă criteriile de acordare nu au fost încă prezentate.
Legea de 60 de pagini a fost postată joi în transparenţă decizională AICI.
Un al doilea val de reforme va fi gata mai spre finalul lunii iulie, vizând pensiile speciale, companiile de stat, instituțiile autofinanțate și reforma administrației locale. Pachetul 2 va fi adoptat tot prin asumarea răspunderii, cel mai târziu în toamnă.
Consiliul Economic și Social (CES) a emis, vineri, un aviz negativ pentru primul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul Bolojan.
Deși avizul CES este obligatoriu, el are doar caracter consultativ, astfel că Executivul poate adopta actul normativ fără a-l respecta.
Sindicatele amenință cu proteste masive din cauza măsurilor de austeritate anunțate de Guvernul condus de Ilie Bolojan.