Gunther Krichbaum: România nu este în pericol să piardă fonduri europene din cauza nerespectării statului de drept

Gunther Krichbaum: România nu este în pericol să piardă fonduri europene din cauza nerespectării statului de drept

România nu este, în prezent, în pericol să piardă fonduri în viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene din cauza nerespectării statului de drept, progrese semnificative fiind făcute, în ultimii ani, în această direcţie, a declarat marţi deputatul german Gunther Krichbaum (CDU), preşedintele Comisiei Afacerilor Europene din Bundestag.

Acesta a subliniat că stabilirea cadrului financiar multianual a fost unul dintre principalele obiective ale preşedinţiei germane şi că, în prezent, există un rezultat clar al acestor negocieri, în urma cărora România nu va avea de suferit la capitolul alocări.

ADVERTISING

După 4 zile și 4 nopți cu negocieri la sânge, liderii UE au căzut de acord asupra bugetului și planului post-COVID. Primesc bani țările care respectă statul de drept

"Mecanismul statului de drept a jucat un rol extrem de important, deoarece, aşa cum am subliniat noi, în Bundestagul Germaniei, datorită background-ului nostru, că nu putem da banii plătitorilor de taxe acelor state europene, parte din proiectul european, în care statul de drept nu este garantat. Apoi, este greu de justificat faţă de propriii noştri cetăţeni.

ADVERTISING

Eu cred că, în România, în ultima vreme, lucrurile s-au îmbunătăţit cu o viteză incredibilă. Aşa că, azi, nu cred că există vreo temere că banii pentru România ar putea fi 'tăiaţi'", a spus Krichbaum, pentru Agerpres, aflat marţi într-o vizită la Braşov.

”Sub noul guvern, lucrurile s-au îmbunătăţit”

El a remarcat, totodată, că "lupta împotriva structurilor criminale, a corupţiei" rămâne un obiectiv pentru viitor, pentru România, "dar, sub noul guvern, lucrurile s-au îmbunătăţit, mergând într-o direcţie bună".

ADVERTISING

Iohannis, criticat dur de asociațiile de magistrați pentru declarațiile privind statul de drept: Ignoră total realitățile. Referendumul pentru Justiție este absolut irelevant juridic!

"Şi eu sunt foarte mulţumit de asta. România nu a fost împotriva acestui mecanism de negociere, la Bruxelles, ci mai degrabă Polonia şi Ungaria, şi au motive pentru aceasta", a punctat deputatul german.

În ce priveşte domeniul Sănătăţii din România, Krichbaum a subliniat că şi aici lucrurile pot fi îmbunătăţite, însă "actualul guvern este conştient de această sarcină" şi a menţionat că nu se pot face lucrurile "în câteva zile sau luni".

Parlamentul European se pregătește de o confruntare cu Merkel. Cancelarul german ar vrea să renunțe la condiționarea fondurilor europene de statul de drept

"Probleme au, dacă ne uităm la impactul pandemiei asupra acestora, şi alte state - Italia, Spania şi Franţa. (…) Din fericire, noi (Germania-n.red.) nu avem aceeaşi situaţie şi de aceea am putut prelua pacienţi cu COVID-19 din Franţa, Spania, Italia (…) Cred că rămâne o chestiune ce ţine de solidaritatea europeană, dacă o ţară are posibilitate şi alta nu, trebuie să fim solidari cu aceasta.

Încă de la începutul pandemiei, nu a fost cel mai fericit moment al Europei, pentru că fiecare stat a crezut că poate face faţă problemei singur. Asta a fost o greşeală enormă, cred eu (…) Trebuie să ne uităm la viitor, să vedem ce lecţii am învăţat (…) Sunt o mulţime de lucruri de făcut.

Până azi, Sănătatea, lupta împotriva pandemiilor, nu a fost competenţa UE, iar acum este sarcina şefilor de state să le lase în seama UE, ca pe viitor să putem gestiona situaţia, să facem faţă unui val doi, să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat", a mai afirmat Gunther Krichbaum.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇