Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost considerat mai convingător decât candidata de extremă dreapta Marine Le Pen în dezbaterea televizată de miercuri seara, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care va avea loc duminică, potrivit unui sondaj de opinie.
Sondajul rapid realizat de Elabe pentru BFM TV a constatat că 59% dintre telespectatorii chestionaţi l-au considerat pe Emmanuel Macron mai convingător.
În 2017, acelaşi institut de sondare a opiniei publice a constatat că 63% din cei chestionaţi l-au considerat mai convingător pe Macron.
Sondajele de opinie privind intenţiile de vot pentru alegerile din 24 aprilie estimează că Emmanuel Macron va ieşi câştigător cu aproximativ 55,5% din voturi. În 2017, Emmanuel Macron a învins-o pe Marine Le Pen cu 66,1% din voturi.
Contre între Macron și Le Pen
Cei doi finalişti ai alegerilor prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, şi-au început miercuri seara dezbaterea televizată, punctul culminant al campaniei pentru turul doi, confruntându-se pe problema puterii de cumpărare, cea mai importantă preocupare a francezilor, transmite AFP.
"V-am auzit bucurându-vă împreună cu guvernul că aţi crescut puterea de cumpărare a francezilor, dar eu am văzut doar francezi care îmi spun că nu mai reuşesc, că nu mai sunt în stare să o scoată la capăt la sfârşitul lunii", a criticat Marine Le Pen, după care l-a ironizat pe "Mozart al finanţelor" pentru "bilanţul economic care este foarte prost".
Pe subiectul puterii de cumpărare, cei doi candidaţi şi-au aruncat unul altuia multe vorbe într-un schimb cu caracter destul de tehnic, exprimându-şi dezacordul cu privire la efectele măsurilor pe care fiecare le propune.
"O altă alegere este posibilă, bazată pe respect, bazată pe bun simţ. Dacă poporul francez îmi face onoarea de a-mi acorda încrederea sa, duminică voi fi mai ales preşedinta valorii muncii de zi cu zi, a puterii de cumpărare, a şcolii", a declarat candidata de extremă dreapta la începutul dezbaterii.
"Am trecut împreună printr-o perioadă atât de dificilă de crize fără precedent. Am trecut prin această perioadă în fruntea ţării noastre încercând să iau deciziile corecte şi vreau să continui să o fac pentru că eu cred în primul rând că trebuie şi că putem să facem ca ţara noastră să fie mai independentă şi mai puternică prin economie, prin muncă, prin cercetare, inovare, prin cultura sa", a declarat, la rândul său, preşedintele în funcţie.
Le Pen, acuzată că e finanțată de Rusia
În afara problemelor internaţionale, cei doi candidaţi au păreri opuse pe aproape orice subiect: de la pensii la ecologie, libertăţi publice şi instituţii, putere de cumpărare sau Uniunea Europeană
Candidata de extremă dreapta, acuzată de Emmanuel Macron că depinde de susţinerea financiară a regimului de la Moscova, a declarat în timpul dezbaterii televizate că sprijină o Ucraină liberă, independentă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia.
Marine Le Pen l-a contrazis pe Emmanuel Macron, afirmând că acuzaţia acestuia conform căreia ar "depinde de puterea rusă şi de Putin" este falsă.
"Aţi fost, cred, unul din primii politicieni europeni, încă din 2014, care a recunoscut rezultatul anexării Crimee. De ce aţi făcut-o? (…) Pentru că depindeţi de puterea rusă şi depindeţi de domnul Putin. Vorbiţi cu bancherul dumneavoastră când vorbiţi despre Rusia, asta e problema", a atacat Macron, referindu-se la un împrumut de nouă milioane de euro luat în 2017 de partidul liderei de extremă dreapta de la o bancă rusă.
"Este fals şi este destul de necinstit", a replicat Marine Le Pen, spunând că nicio bancă franceză nu i-a acordat un împrumut la acel moment şi că nu are "o altă dependenţă decât aceea de a rambursa împrumutul"."Sunt o femeie absolut şi total liberă", a subliniat ea.