Drumuri şi orgolii la Consiliul Capitalei: Şedinţa lui Nicuşor Dan s-a lăsat cu nervi şi acuzaţii, între PNL și USR PLUS

Drumuri şi orgolii la Consiliul Capitalei: Şedinţa lui Nicuşor Dan s-a lăsat cu nervi şi acuzaţii, între PNL și USR PLUS
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ultimele evenimente politice de la nivel central, au apărut fisuri adânci în coaliția liberalilor cu USR PLUS din cadrul Consiliului General al Municipiului București. Astăzi, consilierii celor două formațiuni politice au fost la un pas de ceartă, din cauza unui proiect propus de Nicușor Dan.

Unii liberali i-au acuzat pe cei de la USR PLUS că fac lucruri doar ca să dea bine pe Facebook. Iar parte dintre consilierii USR PLUS au susținut că nu înțeleg „aroganța și condescendența” consilierilor liberali.

Respectivul proiect – pe care de altfel tot Nicușor Dan l-a pus pe ordinea de zi – prevede încheierea unui protocol între Primăria Capitalei, Ministerul Transporturilor și Consiliul Județean Ilfov pentru construcția unor drumuri radiale, care să lege viitoarea Autostrada de Centură (A0) de orașul București.

ADVERTISING

Încă de ieri, când proiectul a fost discutat în comisii, consilierul general Andrei Rigu (USR PLUS) a susținut că grupul său politic n-a știut nimic despre el până acum.

Și că proiectul prezintă o serie de probleme. Printre ele, faptul că pe harta anexată figurează un drum care traversează Pădurea Băneasa, iar altul trece peste Lacul Străulești și prin cimitirul Dămăroaia.

Ce părere aveți de harta de mai jos? Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de mâine este un proiect de...

Publicată de Andrei Rigu pe Miercuri, 29 septembrie 2021

Spotmedia.ro l-a întrebat încă dinaintea ședinței de Consiliu General de joi pe Andrei Rigu cum ar fi optim să procedeze administrația lui Nicușor Dan, cu privire la acest proiect.

ADVERTISING

„Varianta optimă ar fi ca acest proiect să fie discutat cu consilierii generali interesați (cel puțin cei din comisiile de transport și urbanism), precum și cu alți experți.

Cei de la USR PLUS și probabil și de la alte partide nu l-au văzut înainte de a fi propus, deși în unele grupuri de lucru se discută din martie.

Proiectul nu are atașată niciun fel de analiza. Ulterior, pe fond trebuie analizată oportunitatea fiecărui drum în raport de strategiile de dezvoltare atât ale Bucureștiului, cât și ale Ilfovului”, a precizat Andrei Rigu, pentru Spotmedia.ro.

La începutul ședinței de Consiliu General, Nicușor Dan a propus scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.

ADVERTISING

Consilierii liberali s-au opus.

Spre exemplu, consilierul general Andrei Badiu a susținut că proiectul nu face decât să creeze un cadru pentru o asociere între instituții.

Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) a spus că, ulterior, pentru traseele drumurilor de legătură, se vor face studii de fezabilitate. Și că protocolul ar trebui votat acum. Bujduveanu speră că partenerii de coaliție de la USR PLUS nu se opun proiectului doar din motive de comunicare pe Facebook.

Ulterior, consilierii USR PLUS și PNL au început să discute tensionat chestiuni de procedură. Mai exact, liberalii au susținut că trebuie să voteze pentru scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului. În acest caz, USR PLUS – doar cu voturile sale – nu putea scoate proiectul de pe ordinea de zi.

În schimb, consilierii generali USR PLUS au susținut că, de vreme ce primarul general a spus deja că vrea să scoată proiectul de pe ordinea de zi, nu mai e nevoie de niciun vot.

Consiliera Ana Maria Gram (USR PLUS), care e avocat, a susținut că nu înțelege „aroganța și condescendența colegilor liberali” care vin să dea lecții de drept.

„Dacă înseamnă că sunt arogant, dacă vreau infrastructură, atunci sunt arogant”, a replicat consilierul general Andrei Badiu (PNL), care este tot avocat de profesie.

Președintele de ședință, Sorin Purcărea (PNL), i-a da cuvântul și primarului Sectorului 6, Cirprian Ciucu (președintele PNL București). Iar acesta a susținut că unele proiecte din sectorul său sunt vizate de acest protocol. Și că cere Consiliului General să voteze protocolul, pentru că deja există unele întârzieri. Iar proiecte de acest tip durează mult oricum.

Social-democrații, aflați în Opoziție, au zis şi ei că nu există niciun motiv ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi sau amânat.

Nicușor Dan însă își dorește consens în coaliție pe acest proiect și, iniţial, ședința s-a suspendat pentru un sfert de oră. În cele din urmă, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

Alt proiect, altă controversă

Tensiunile au continuat. USR PLUS a susținut că vrea introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind înființarea Promenadei Verzi.

Președintele de ședință, liberalul Sorin Purcărea, a spus că nu are proiectul.

Consilierii USR PLUS arată că proiectul e pe mail din 17 septembrie. Dar vicepreprimarul Stelian Bujduveanu susține că proiectul trebuia trimis chiar joi, nu în urmă cu aproape două săptămâni.

În cele din urmă, consilierii generali au votat împotriva includerii proiectului de înființare a Promenadei Verzi pe ordinea de zi.

Citește și: După 6 luni de la suspendarea PUZ-urilor de sector, încă nu știm cine și cum va construi în București. Nicușor Dan aduce oameni noi în PMB


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇