Moţiunea simplă „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat” a fost înregistrată marți în plenul Camerei Deputaţilor, sub semnătura parlamentarilor din Forţa Dreptei şi din USR.
Potrivit unui comunicat de presă, USR consideră că, în cei aproape doi ani de mandat ca ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode a dovedit că prioritatea sa o constituie protejarea intereselor de partid şi ale şefului său direct Klaus Iohannis, nu interesul oamenilor.
„Dovada cea mai recentă: scandalul celor 600 de BMW-uri „de numai 32.000 de euro, fără TVA”. 98 de milioane de lei, fără TVA, care ajung, printr-o licitaţie aranjată, la firma prietenului preşedintelui. Şi pare a fi doar începutul în condiţiile în care Poliţia Română este la un pas să dea aceeaşi firme alte câteva milioane de lei pentru motociclete.
Alte motive pentru ca Lucian Bode trebuie să plece de la conducerea MAI sunt: eşecul în implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice, lipsa totală de reforme la nivelul MAI şi implicarea instituţiei în acţiunea de intimidare şi kompromat a presei. „Domnia” lui Lucian Bode la MAI trebuie să înceteze, o instituţie atât de importantă, cu toate structurile sale, nu trebuie lăsată să devină victima corupţiei, delăsării şi haosului”, mai indică sursa menţionată.
Totodată, potrivit unui comunicat de presă al partidului Forţa Dreptei, Lucian Bode trebuie să dea socoteală în Parlament pentru activitatea desfăşurată în fruntea ministerului.
„În loc să se preocupe de siguranţa cetăţenilor, actualul ministru al Afacerilor Interne sfidează inteligenţa românilor patronând una dintre cele mai mizerabile afaceri de corupţie de după Revoluţie, în favoarea unor apropiaţi ai preşedintelui Klaus Iohannis.
Parlamentarii din Forţa Dreptei susţin retragerea sa din funcţia de ministru de Interne şi solicită tuturor parlamentarilor ca prin vot să se disocieze de practicile toxice şi antidemocratice ale lui Lucian Bode”, mai indică sursa citată.
Conform Regulamentului forului legislativ, moţiunea simplă trebuie supusă dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor în maximum o săptămână de la data depunerii.