Drulă i-a făcut lui Ciolacu listă cu măsuri pentru creșterea siguranței pe șosele: înregistrările video ale camerelor de bord să fie folosite ca probe, bani sunt din PNRR

Drulă i-a făcut lui Ciolacu listă cu măsuri pentru creșterea siguranței pe șosele: înregistrările video ale camerelor de bord să fie folosite ca probe, bani sunt din PNRR

Sute de milioane de euro sunt prevăzute în PNRR pentru luarea unor măsuri care să ducă la creșterea siguranței pe șosele, iar guvernul nu trebuie decât să-i folosească, spune președintele USR, Cătălin Drulă. În plus, liderul USR îi propune premierului Marcel Ciolcau câteva măsuri care să fie adoptate încă din prima zi a sesiunii parlamentare din toamnă.

Iată măsurile propuse de liderul USR:

  • În PNRR sunt 367 milioane de euro disponibili pentru proiecte de siguranţă rutieră şi control, fiind prevăzute montarea a 1.000 de radare fixe şi achiziţionarea a 300 de radare mobile şi 500 de camere video, însă proiectul "bate pasul pe loc".
  • Oprirea încercărilor de slăbire a legislaţiei rutiere în Parlament. „OG 1/2022 este încă în proces de masacrare cu portiţe pentru şmecheri. Ultima dată am avut o discuţie pe ton apăsat cu Lucian Bode pe holul Parlamentului filmată de televiziuni şi au dat înapoi. Recent, a trecut din nou cu modificări toxice la Comisia de industrii".
  • Adoptarea legii inițiate de parlamentari USR care permite Poliţiei să dea amenzi pe baza înregistrărilor video realizate de camerele de bord. "Numeroase comportamente deviante la volan cu potenţial ucigaş sunt surprinse de camere video private, dar în prezent Poliţia nu poate da amenzi pe baza acestor probe", spune Drulă. Proiectul de lege aşteaptă încă punct de vedere de la MAI.
  • Reintroducerea inspecţiei de siguranţă rutieră pentru toate categoriile de drumuri. Aceasta a fost scoasă în 2017 pentru străzile de categoria I şi II, iar în 2022 a fost scoasă şi pentru drumuri judeţene.
  • „Oprirea proiectelor ucigaşe (dar percepute de politicieni ca populare) de lărgire a drumurilor naţionale prin localităţi şi înlocuirea cu soluţii moderne de secolul 21. Spre exemplu, DN71 Bâldana - Târgovişte, dublare prin localităţi în loc de drumul nou expres în afara localităţilor pe care îl pornisem în 2021”.
  • Proiectare a străzilor cu siguranţa rutieră în minte, nu pentru a maximiza viteza autovehiculelor. Strada trebuie să protejeze din proiectare utilizatorii vulnerabili, pietonii, cicliştii. Măsuri de calmare a traficului, treceri de pietoni supraînălţate, bumpere pentru reducerea vitezei, semafoare cu buton la toate trecerile de pietoni peste mai mult de 2 benzi de circulaţie, suprailuminare, pinteni de protecţie ai colţurilor de străzi.
  • Pentru lung parcurs, soluţia este o reţea de drumuri moderne (autostrăzi, drumuri expres). Potrivit lui Drulă, România se apropie de 1.000 km de drumuri rapide, însă este nevoie de minim 2.000 ca să se ajungă într-o zonă de "semi-decenţă".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇