Doi deputați PSD au inițiat un proiect de protecție a obiectivelor militare. Restricții pe o rază de minimum 2.400 de metri în jurul acestora

Doi deputați PSD au inițiat un proiect de protecție a obiectivelor militare. Restricții pe o rază de minimum 2.400 de metri în jurul acestora
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deputaţii PSD Alfred Simonis şi Mihai Weber au depus la Senat un proiect de lege privind instituirea unor măsuri speciale pentru protecţia obiectivelor militare. Scopul proiectului este introducerea unui mecanism de protecţie a obiectivelor militare care deservesc activităţilor pentru securitatea naţională.

Potrivit proiectului de lege, obiectivele militare care deservesc activităţi pentru securitatea naţională se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). De asemenea, vor fi reglementate, în mod expres, categoriile de activități care se pot desfășura în zonele cu regim de protecție specială.

ADVERTISING

În jurul obiectivelor militare care deservesc activități pentru securitatea națională, se instituie, în extravilan, pe o rază de 2.400 de metri, zone cu regim de protecţie specială;

Iniţiatorii mai precizează că „impunerea anumitor obligaţii în zonele cu regim de protecţie specială, în extravilanul localităţilor, nu va afecta funcţia de bază a terenurilor, fie că sunt terenuri cu destinaţie agricolă, forestieră sau aflate permanent sub ape, motiv pentru care propunerea legislativă nu implică un impact bugetar”.

ADVERTISING

De asemenea, potrivit News.ro, în zonele cu regim de protecţie specială este interzisă „executarea oricăror construcţii, amenajări sau instalaţii supraterane, indiferent de regimul de înălţime, precum şi subterane, cu excepţia celor situate pe terenuri aflate în proprietatea/administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi numai dacă există avizul acestuia”.

Zonele cu regim de protecţie specială sunt preluate în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente acestora și apoi sunt publicate de către autorităţi pe site-ul propriu, cu menţionarea interdicţiilor instituite.

ADVERTISING

Prevederile prezentei legi sunt aplicate „inclusiv terenurilor situate în zone cu regim de protecţie specială, trecute în intravilan, pe suprafaţa cărora nu a fost edificată nicio construcţie până la data intrării în vigoare a prezentei legi”, iar „proprietarii imobilelor care au obţinut autorizaţie de construire înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi despăgubiţi în mod just şi prealabil pentru prejudiciile cauzate”.

Cuantumul despăgubirii este stabilit în baza unui raport de evaluare elaborat conform regulilor stabilite prin normele metodologice emise în aplicarea prezentei legi. Iar plata despăgubirilor este asigurată de la bugetul de stat.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇