Dan Barna s-a dus la patriarhul Daniel să vorbească de vaccinare. Ce a obţinut?

Dan Barna s-a dus la patriarhul Daniel să vorbească de vaccinare. Ce a obţinut?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vicepremierul Dan Barna l-a vizitat, luni, pe patriarhul Daniel, ca să vorbească despre vaccinare.

Ce a obţinut exact nu se ştie pentru că, la finalul discuţiei de două ore, Barna a fost extrem de evaziv în răspunsuri.

„Într-o perioadă de pandemie în care vedem că lucrurile sunt cu sus şi jos. Acum o lună şi jumătate speram că scăpăm de pandemie, acum vedem că valul patru devine o realitate. Nu există un prea târziu decât după ce scăpăm de pandemie.

Orice demers pe care îl realizăm şi premierul şi eu şi ceilalţi colegi din Guvern, din Parlament, influencerii, vocile importante, dacă fiecare contribuim prin mesaje foarte clare, şansa să avem un impact mai mic al pandemiei creşte”, a afirmat Dan Barna, după întâlnire.  

Întrebat dacă mai există loc pentru o implicare mai profundă a Patriarhiei în campania de vaccinare, pe lângă discuţia avută cu PF Daniel, liderul USR PLUS a răspuns: „Sunt optimist şi vizita de astăzi trebuie înţeleasă în această cheie în care toate vocile care contează în societate să aibă greutate şi să fie prezente în această campanie”.   

„M-am bucurat foarte mult să văd că părintele patriarh are o viziune deschisă și modernă referitoare la toate acele fake-newsuri pe care le vedem legat de cip-uri în vaccin și alte inepții.

Este unul dintre cei care susține informarea și educarea oamenilor cu informații corecte dinspre medicii de familie. Am discutat despre varianta sau perspectiva unui nou ghid, unui nou instrument de comunicare transmis prin intermediul Bisericii către cetățeni, tocmai pentru a transmite informația medicală, informația corectă legată de valul patru și de impactul acestei variante a virusului”, spune Dan Barna, citat de Mediafax.

Întrebat dacă a discutat cu PF Daniel despre faptul că există preoți care nu îndeamnă oamenii spre vaccinare, el a răspuns afirmativ.

„Da, știa. Era la curent cu acele voci care transmit informații false legate de efecte nedovedite nicăieri ale vaccinului. Chiar mi-a spus că a transmis mesaje către acei prelați, în mod individual, de a se limita la rolul lor spiritual, la rolul lor ecumenic și de a nu transmite informații... pentru că medicii - iar ăsta este mesajul pe care l-am reținut la această întâlnire - medicii sunt cei care trebuie să transmită informațiile corecte și reale”, conchide Barna.

Fapt este că patriarhul Daniel nu s-a vaccinat antiCovid. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a subliniat că vaccinarea este un drept, nu o obligație.

Barna îi propune premierului să implice BOR în campania de vaccinare, Cîțu îl trimite să discute cu patriarhul Daniel

Vaccinarea impusă de angajator?

Chestionat dacă am putea vedea şi în România unele companii să impună vaccinarea angajaţilor, aşa cum este în SUA, vicepremierul a replicat:

„Am spus-o şi continui să o spun, tocmai pentru a nu ajunge în situaţiile pe care le vedem în alte ţări în care sunt necesare măsuri de prevenţie mai dure, e important să mergem să ne vaccinăm”.  

„Dacă reuşim să creştem cifra de persoane vaccinate, avem şansa să trecem cumva mai uşor pentru acest val patru, pentru că cifrele nu mint. Sunt reci şi foarte precise. Am văzut şi datele de la noi din ţară. Înţeleg că toate persoanele care, din păcate, au decedat din cauza pandemiei, erau persoane nevaccinate.

Înţeleg că cea mai mare parte, undeva la 87% dacă îmi amintesc bine cifra, dintre persoanele infectate acum sunt persoane nevaccinate şi relativ în puţinele situaţii în care au contractat şi tulpina Delta au avut simptome foarte uşoare”, a completat Barna.  

"E foarte clar că România nu e o ţară pe altă planetă decât celelalte"

El a adăugat că, în cazul în care România va ajunge într-o situaţie delicată, atunci vor fi luate măsurile necesare la acel moment.  

„E foarte clar că România nu e o ţară pe altă planetă decât celelalte. În măsura în care lucrurile ajung într-o situaţie delicată, vom lua măsurile necesare la acel moment.

În acest moment lucrurile sunt foarte clare pe cadrul de reglementare pe care îl avem. Soluţia este vaccinarea. Orice alt lucru ţine de managementul intern al fiecărei companii.

Nu avem decizii ale statului, nu avem legislaţie în momentul de faţă care să impună sau să împiedice măsurile pe care fiecare angajator le consideră necesare.

Ştiţi cum se spune – în firma lui, atâta timp cât respecţi legea, fiecare e îndreptăţit să aibă propriile reglementări”.  

Întrebat dacă  Guvernul are o analiză privind o eventuală impunere a vaccinării pentru anumite categorii sociale, ca de exemplu medicii, cum s-a întâmplat în Franţa, Grecia şi Ungaria, vicepremierul a spus:

„Vom vedea. În momentul de faţă ne concentrăm pe campania de vaccinare şi sunt, cum deja aţi văzut, acele praguri 2 la mie, 3 la mie, în care atunci când ar fi depăşite într-o localitate sau alta se revine la măsurile anterioare”. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇