Cum pierdem gazul din Marea Neagră. Dragos Tudorache despre fereastra care se închide și interzicerea lemnului de foc (Video)

Cum pierdem gazul din Marea Neagră. Dragos Tudorache despre fereastra care se închide și interzicerea lemnului de foc (Video)

Gazele din Marea Neagră și încălzirea cu lemne

Fereastra de oportunitate pentru a mai putea exploata rezerva de gaze din Marea Neagră e aproape închisă. E o chestiune de zile până când nu va mai avea sens economic, indiferent cine va exploata acele gaze, atâta vreme cât termenele pentru înverzirea sistemului energetic se apropie, atrage atenția europarlamentarul USR, Dragoș Tudorache.

“O altă dezamăgire este că nu am reușit să-l convingem pe ministrul Energiei să se miște mai repede cu legislația necesară. Trebuie să avem o discuție foarte serioasă despre gazul din Marea Neagră”, spune Dragoș Tudorache.

ADVERTISING

Europarlamentarul USR a explicat pentru SpotMedia.ro ce presupune tranziția către înverzirea sistemului energetic, mai ales în condițiile valurilor create de informația că UE va interzice încălzirea cu lemne.

“Nu există nicio dispoziție în acest moment care să spună de la nivel european – nu vă mai încălziți cu lemne. Însă e parte din tranziția către verde, pe care trebuie să o facem din motive pe care le vedem în jurul nostru”.

Întrebarea nu este așadar dacă trebuie acționat, ci cum trebuie acționat: “cum să facem tranziția fără să lăsăm pe nimeni în urmă? Cum să asigurăm o tranziție cât mai rezonabilă și cu un impact cât mai mic, mai ales pentru cei mai vulnerabili social și economic dintre noi”, spune Dragoș Tudorache.

ADVERTISING

În țările care depind în mixul lor energetic de combustibili fosili - cărbune, gaz, sau de lemn, tranziția trebuie acompaniată de investiții private, dar și publice.

E o discuție la nivel european despre rolul gazului în aceasta tranziție, explica Dragoș Tudorache:

“Sunt țări, precum România, care au un interes ca gazul să fie parte din această tranziție și noi luptăm ca proiectele pe gaze să poată fi finanțate, recunoscute ca făcând parte din această tranziție. Nu e ideal, dar e mai bun decât cărbunele, la jumătate ca emisie de CO2. Sunt și state care depind de nuclear. Ce facem cu el?

ADVERTISING

Și sunt state în care nivelul de sărăcie face că oamenii să se încălzească cu lemn.”

Acolo unde nu există infrastructura necesară pentru a da alternative cetățenilor, e datoria guvernului, a sistemului public să acompanieze tranziția cu o investiție publică mai serioasă.

“Nu va exista o normă europeană care să spună: nu mai pune lemne pe foc! Ambiții, ținte există deja și e datoria fiecărui stat membru să vadă cum anume asigură, în funcție de specific, tranziția.

La noi înseamnă să-i dai omului care se încălzește cu lemne cât mai repede o alternativă mai puțin dăunătoare mediului.”

Termenele pot părea îndepărtate, dar nu e deloc așa: “Politicul gândește dăunător în cicluri politice scurte: sunt la putere doi ani, patru ani nu mă interesează ce se întâmplă în 10-20 de ani.

Țintele sunt pe diverse paliere unele până în 2050, dar și 2030, 2035. La scară istorică înseamnă mâine, așa că toate măsurile de acompaniere trebuie deja gândite.

Sunt decizii care trebuie luate acum, dacă vrem ca tranziția să fie cât mai ușoară pentru consumatorul român”, spune Dragoș Tudorache.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇