Creșterea taxelor locale, nou motiv de scandal între PNL și PSD: Suntem sub domeniul haosului în coaliţie

Creșterea taxelor locale, nou motiv de scandal între PNL și PSD: Suntem sub domeniul haosului în coaliţie

Creșterea taxelor locale e cel mai recent motiv de contre în coaliție. Miercuri este ultima zi în care Parlamentul poate modifica și vota reglementările trecute prin ordonanță de urgență de Guvern în luna iulie. Doar că acea OUG stabilea calcularea impozitului pe proprietate în funcție de valoarea stabilită în grila notarială.

Primarii au contestat măsura, arătând că nu au mijloacele necesare să pună în aplicare prevederea, astfel că liderii coaliției s-au înțeles, după cum a spus Nicolae Ciucă, să fie depus în Parlament un amendament care să o modifice cu o creștere generală de până la 50%.

Doar că acum se pare că PSD, fără să-și consulte partenerii, a decis să schimbe iar și să depună un alt amendament. Marcel Ciolacu a spus luni că primarii de municipiu au o altă viziune asupra formulei de calcul, iar Asociaţia Municipiilor din România urmează să facă o propunere în acest sens.

ADVERTISING

„A fost această discuţie şi urmează să am o discuţie în coaliţie. Nu e foarte clar amendamentul şi vor să vină cu anumite lămuriri şi o să vină şi ei cu o propunere la liderii de grup. Mărirea taxelor locale sub nicio formă nu ajută bugetul de stat de unde se dau măriri de salarii sau pensii. Sunt două lucruri total diferite. Au o altă formulă şi viziune primarii de municipiu, iar AMR va face o propunere.

Ştiţi foarte bine că această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni de zile, prin ordonanţă de urgenţă. Primarii au venit şi au explicat tehnic că nu se poate face acest lucru. Ar fi o mărire până la 50%. Cu grila notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Acum se caută altă formulă ca să fie aplicabilă şi corectă”, a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţa de luni a Consiliului Politic Naţional al PSD.

ADVERTISING

Chestionat câţi bani ar fi colectaţi la bugetul de stat prin această măsură de creştere a taxelor la nivel local, liderul social-democraţilor a răspuns: „Era estimarea făcută pe grila notarială ce ar fi dus aproape de 700 milioane euro. Mai ales că avem un jalon în PNRR şi o recomandare a organismelor internaţionale penru că, în România, 2% din PIB reprezintă taxa pe proprietăţi. Media europeană este de 4%”.

Puțin mai târziu, a dat explicații pe subiect și Ştefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, la Profit News TV.

„Astăzi la Senat, depus de senatorii coaliţiei, este un amendament care modifică grila de impozitare, creşte această grilă cu 50% şi permite prin descentralizare autorităţilor locale”, a spus senatorul PSD, explicând că potrivit amendamentului, autorităţile locale „îşi menţin acel coeficient pe care îl au între 0,8 şi 2%, pentru valoarea taxelor şi impozitelor locale”.

ADVERTISING

„Pot fi cazuri în care taxele locale să crească, pot să fie cazuri în care să scadă, este o decizie pe care pot să o ia fiecare din municipalităţi. Sunt municipalităţi care au 2% în acest moment procentul respectiv, chiar dacă va creşte grila cu 59% pot să ia decizia să scadă acest procent”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD. 

El a precizat că Asociația Municipiilor mai are doar până miercuri să vină cu modificări dacă dorește.

”Numai miercuri mai poate fi votată această lege, pentru că vineri se împlineşte termenul pentru adoptare tacită. Cel mai probabil mâine vom avea discuţie în interiorul comisiei şi va fi un vot în plen, miercuri. Dacă în Asociaţia Municipiilor se vine cu un alt punct de vedere şi la Camera Deputaţilor, împreună, colegii din coaliţie, consideră că pot face acea modificare, o pot face. Este o formulă, ce se modifică, baza sau procentele” a mai declarat Oprea. 

El a explicat că primarii ar prefera majorarea procentului, care acum este cuprins între 0,8 şi 2% şi nu a grilei de impozitare, cu 50%.

Toate aceste declarații venite exclusiv de la social-democrați i-a enervat pe liberali. Deputatul PNL Gheorghe Pecingină a declarat la aceeași televiziune că modul acesta haotic de a comunica le creează oamenilor senzaţia că partidele din coaliție nu ştiu ce fac.

„Suntem sub domeniul haosului la comunicare, aici mi se pare că suntem chiar haotici. Nu cred că era momentul să apară după o şedinţă a PSD, domnul Marcel Ciolacu, fără să existe o consultare în coaliţie, să discute despre teme esenţiale. Deciziile, în acest sens, se iau în coaliţie şi de acolo se iese în mod comun, sau cum vreţi, dacă mai suntem o coaliţie”, a spus Pecingină. 

„Luăm o decizie, în sensul majorării impozitelor, suntem în dezbatere cu această chestiune, toţi comunicatorii de la PNL, PSD, USR, toată lumea, discutăm şi doar ne trezim că amânăm această decizie, spune domnul Ciolacu, fiind preşedintele unuia dintre partidele din coaliţia de guvernare. E clar că lucrurile, cel puţin la nivel de comunicare, nu stau bine”, a afirmat Gheorghe Pecingină.

Parlamentarul liberal a menţionat că „asta contează mai puţin pentru români, importantă este decizia finală care se va lua.

„Creează senzaţia că nu ştim ce facem şi că suntem haotici în luarea deciziilor. Ceea ce nu este aşa, numai că suntem haotici în comunicare. Nu ăsta e modul de a comunica decizii importante şi nu acesta este modul de a crea subiecte de dezbatere”, a completat el. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇