Corneliu Bjola: Soluția Bolojan pare să dea rezultate. Ce le recomandă profesorul de la Oxford noilor lideri USR și PNL

Corneliu Bjola: Soluția Bolojan pare să dea rezultate. Ce le recomandă profesorul de la Oxford noilor lideri USR și PNL
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford, spune că PNL şi PSD, cele două „mari partide care au pierdut candidaţii” la turul întâi al alegerilor prezidenţiale, au revenit acum „destul de bine”, mai ales PNL, unde „soluţia Bolojan pare să dea rezultate”, dat fiind că un scor de 14% obţinut la parlamentare după o perioadă „destul de critică” este un rezultat bun.

Bjola arată că „vedem în Parlament” două grupări, una mai coezivă, pro-europeană – USR, UDMR, PNL – şi una suveranistă- AUR, POT şi SOS – mai puţin coezivă.

„Cel mai important” este PSD, fără de care nu se poate face nimic în privinţa guvernării, mai spune Bjola.

ADVERTISING

Politologul recomandă noilor lideri Ilie Bolojan şi Elena Lasconi să fie „mai prezenţi în diaspora”, pe care partidele mari, PNL, USR şi PSD, au ignorat-o, iar aceasta s-a considerat abandonată.

„Săptămâna dinainte a fost un vot puternic antisistem, dar ce se vede în momentul de faţă este că partidele care au pierdut candidaţii la turul I, cele două mari partide, PNL şi PSD, au revenit acum destul de bine, mă refer şi la PSD, dar mai ales la PNL, unde soluţia Bolojan (n. red. Ilie Bolojan) pare să dea rezultate, în sensul că un 14% după o perioadă destul de critică, este un rezultat bun”, a declarat Corneliu Bjola, luni, la Digi24.

Profesorul Bjola spune că, în momentul de faţă, în Parlament „vedem două grupări”, „una mai coezivă decât cealaltă”, o grupare pro-europeană, pro-atlantică - USR, UDMR, PNL şi o grupare suveranistă, formată din AUR, POT şi SOS, dar care nu este aşa de coezivă.

„Deci toate cele trei partide au această idee de re-considerare a poziţiei României în plan european, dar cu nuanţe. AUR indică oarecum o continuare a legăturilor europene, SOS are poziţii foarte agresive, mult mai aliniate cu Rusia, iar POT, partidul al cărui lider - Ana Maria Gavrilă - cochetează foarte intens cu China şi are mesaje anti-NATO destul de pregnante. Deci sunt anumite disensiuni în partea suveranistă. Ce este important, că aceste tabere au împreună în jur de 32%”, a explicat Corneliu Bjola.

În acest context, cel mai important este PSD, fără de care „nu se poate face nimic din perspectiva guvernării”.

„Cred că PSD va hotărî. Dar, în acelaşi timp, în PSD sunt facţiuni şi nu ştim acum care din cele două facţiuni va reuşi să se impună.

ADVERTISING

Este facţiunea Ciolacu, care se pare, într-adevăr, că va reveni. Sunt susţineri care au fost exprimate în ultimele ore şi aseară de către lideri PSD, ca domnul Ciolacu să revină. Domnul Ciolacu este important pentru că a reafirmat această idee de a merge pe parcursul european.

Pe de altă parte, observăm, de exemplu, şi poziţionarea domnului Victor Ponta, care a trimis diferite mesaje că doreşte altceva. Semnalizează clar o susţinere pentru domnul Georgescu şi pentru tabăra suveranistă.

Semna de alarmă în privinţa diasporei

În acelaşi timp, profesorul Corneliu Bjola a tras un semnal de alarmă în privinţa diasporei, mult timp „ignorată” de formaţiunile mari PSD, PNL şi USR, care au avut o „slabă comunicare” cu românii din afara graniţelor ţării.

„Mai ales PNL şi USR puteau face mai multe pentru diaspora, şi aşa stratificată, care trăieşte diferit şi este supusă presiunilor, mai ales acum, în contextul unui val anti-migraţie, iar aceste presiuni creează alienare pentru cei din diaspora, expuşi din punct de vedere economic, social şi politic. Este un sentiment de abandonare de către partidele mari, pe care-l resimte diaspora, iar acest lucru a fost exploatat de aceste partide suveraniste”, a explicat Bjola.

În acest context, profesorul de la Oxford le-a recomandat noilor lideri Ilie Bolojan şi Elena Lasconi „să fie mai prezenţi în aceste comunităţi şi să încerce să se concentreze „la firul ierbii”.

ADVERTISING

În diaspora, unde votul s-a terminat abia luni dimineaţa, la 7, la centralizarea a peste 95% din procesele verbale, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, pe primul loc se află AUR, cu circa 25% din voturi, urmat de USR (22-24%). Pe locurile trei și patru se află SOS (circa 16%) și POT (aproape 14%). PSD se află abia pe cinci la Camera Deputaților și pe 7 la Senat. Extremiştii AUR + SOS + POT adună mai mult de 50% din voturile din diaspora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇