Presa străină observă victoria PSD la alegerile parlamentare, dar remarcă și avansul extremei-drepte înainte de turul doi al scrutinului prezidențial.
Social-democrații de centru-stânga din România sunt pe cale să câștige cele mai multe locuri la alegerile parlamentare de duminică, potrivit rezultatelor de la exit-poll, dar succesul partidelor de extremă dreapta a părut să confirme o tendință observată în primul tur al alegerilor prezidențiale de săptămâna trecută, scrie Politico.
Rezultatele oficiale sunt așteptate în cursul nopții și, în cele din urmă, ar putea diferi dramatic de ceea ce prevăd sondajele la ieșirea de la urne, așa cum s-a întâmplat în timpul alegerilor prezidențiale de duminică trecută, notează publicația.
Partidul Social Democrat (PSD) al premierului Marcel Ciolacu a câștigat 26% din voturi în cursa parlamentară de duminică, în timp ce Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), de extremă dreapta, s-a clasat pe locul al doilea, cu 19%, conform rezultatelor sondajului CURS.
- Parlamentare 2024, rezultate exit-poll: PSD și AUR, primele clasate, la diferență mică, SOS și POT trec pragul
- Rezultate parlamentare 2024 - numărătoarea voturilor în timp real
- Parlamentare 2024 - vot în diaspora: Țările cu cea mai mare prezență la urne
Alegerile parlamentare au loc pe fondul unei crize politice tensionate declanșată de victoria neașteptată a unui candidat independent ultranaționalist, care admiră Rusia, Călin Georgescu, duminică trecută, în primul tur al prezidențialelor.
Într-un potențial semnal al modului în care ar putea decurge turul al doilea, avântul de extremă dreaptă care l-a impulsionat pe Georgescu a părut să se prelungească la alegerile parlamentare, remarcă Politico.
Pe lângă AUR, alte două partide de extremă dreapta, S.O.S. România și Partidul Tinerilor, au obținut fiecare câte 5,5%, cu puțin peste pragul pentru obținerea de locuri în parlament, potrivit datelor de la exit-poll.
Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Național Liberal (PNL) ar urma să ia fiecare 15,5% din voturi.
Pentru a guverna, PSD va trebui să formeze o coaliție, care ar putea include actualul său partener de guvernare, PNL.
Cele trei partide de extremă dreapta nu ar putea forma o coaliție majoritară, potrivit rezultatelor actuale.
Totuși, Politico menționează că puțin peste jumătate dintre alegătorii din România – aproximativ 52% – au votat la alegerile parlamentare de duminică.
The Guardian scrie că votul de la parlamentare a fost al doilea din trei scrutine succesive și a avut loc la o săptămână după ce Călin Georgescu, un independent de extremă-dreapta puțin cunoscut, prietenos cu Moscova, a adâncit țara în frământări, după ce s-a clasat primul în turul de deschidere al votului prezidențial.
Alegerile sunt considerate vitale pentru direcția viitoare a României, până acum un aliat de încredere al UE și NATO, un stat important din punct de vedere strategic pentru sprijinul occidental pentru Ucraina și care a ocolit în mare măsură naționalismul de la ieșirea din comunism în 1989.
Pe fondul furiei larg răspândite a alegătorilor cu privire la costul vieții și o moștenire a corupției în rândul principalelor partide, observatorii au spus că extrema dreaptă, condusă de AUR, ar putea beneficia cel mai mult de pe urma confuziei care a diminuat și mai mult încrederea în instituțiile statului.
AUR a obținut un rezultat mai mult decât dublu față de acel 8,5% de la alegerile precedente. Alături de Partidul Oamenilor Tineri (POT), care l-a susținut pe Georgescu, și de extrema dreaptă SOS România, ambele fiind pe cale să depășească pragul de 5% pentru a intra în parlament, partidele de extremă dreapta ar putea deține aproximativ 30% din locuri în noul legislativ, notează ziarul britanic.
- Parlamentare 2024: Peste 9 milioane de români au votat, cea mai bună prezență din ultimii 20 de ani. Cum a fost ziua votului (Galerie foto&Video)
- Bolojan: Va fi un parlament pulverizat. Inevitabil se va pune problema formării unei coaliții
Dacă datele de la exit-poll vor fi confirmate de rezultatele oficiale, o coaliție pro-occidentală condusă de PSD ar avea, probabil, suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern, deși extrema dreaptă ar fi o forță substanțială în noul legislativ, notează Reuters.
Totuși, rezultatele de la exit-poll nu includ voturile sutelor de mii de români care lucrează în străinătate, de la care se așteaptă să favorizeze grupările de extremă dreapta și un partid de opoziție de centru condus de candidata la președinție Elena Lasconi.
În plus, o coaliție largă ar fi dificil de format pe fondul neînțelegerilor cu privire la măsurile necesare pentru controlarea deficitul bugetar deficitar al țării, situat la 8% din producția economică, cel mai mare din UE.
"Social-democrații vor aștepta câteva zile să fie curtați", a spus comentatorul politic Radu Magdin. "O coaliție cu partidele centriste este mai probabilă decât una cu extremiștii, un 'cartof fierbinte'. Și multe depind de cine devine președinte", a adăugat el.
Cine va forma guvernul depinde de cine câștigă alegerile prezidențiale, întrucât președintele desemnează un prim-ministru, iar calendarul pentru acest proces este neclar, menționează Reuters.