USR și PLUS au aprobat, sâmbătă, fuziunea celor două formațiuni, în cadrul a două congrese desfășurate separat, iar apoi într-o reuniune comună.
În USR au votat 76,1% pentru „DA”, în timp ce în PLUS au fost de acord 83,43%.
Ulterior, cele două formațiuni au votat fuziunea, sâmbătă după amiază în cadrul unui congres comun, peste 84 la sută dintre membrii formaţiunilor politice conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş votând pentru.
Urmează ca partidul să stabilească un alt congres unde va fi votată noua conducere. Până atunci, el va fi condus de Dan Barna și Dacian Cioloș.
Barna: Împreună suntem şi mai hotărâţi să luptăm pentru idealurile şi principiile noastre
Primul care a făcut anunțul privind aprobarea fuziunii a fost preşedintele USR, Dan Barna.
„Congresul USR a aprobat fuziunea cu PLUS. Am fost împreună de la început, am fost puternici în alianţă, unirea este un pas firesc. Este ceea ce şi-au dorit membrii noştri, este ceea ce ne-a cerut electoratul.
Împreună suntem şi mai hotărâţi să luptăm pentru idealurile şi principiile noastre, iar voinţa noastră de a schimba România în bine este începând de astăzi şi mai puternică.
Vechile partide au avut timp de 30 de ani şansa să dovedească ce pot să facă. Acum e rândul generaţiei noastre să decidă cum va arăta această ţară", a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.
Barna: Mi-aş dori ca la parlamentare să obţinem un rezultat care să permită Alianţei USR-PLUS să guverneze singură
Cioloș: Trebuie să arătăm că uniţi putem învinge resemnarea şi evitarea
Uletrior, și preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a anunţat că membrii formațiunii sale au votat în proporţie de peste 80% fuziunea cu Uniunea Salvaţi România (USR).
"Au votat 1.557 de delegaţi din 1.835 de delegaţi acreditaţi. Din cei care au votat, au votat pentru 'Da' 1.299, ceea ce reprezintă 83,43%. Au votat 'Nu' 240, ceea ce reprezintă 15,41% şi s-au abţinut 18 colegi, ceea ce reprezintă 1,16% din cei care au votat. Deci avem, practic, fuziunea aprobată cu 83,43% din cei care au votat", a anunţat Dacian Cioloş.
El a precizat că a propus fuziunea cu USR pentru că ea corespunde ideii "împreună" şi se substituie aceluiaşi scop pentru care a muncit în ultimii patru ani.
"Uniunea cu USR se substituie pentru mine aceluiaşi scop pentru care am muncit de 4 ani de zile încoace. Acum, în campania pentru alegerile locale şi înainte cu câteva luni de alegerile generale cred că trebuie să arătăm că uniţi putem învinge resemnarea şi evitarea, pentru că acestea sunt lucruri care riscă să se înrădăcineze încet-încet nu doar în rândul membrilor din partid, dar mai ales în rândul votanţilor, celor pe care i-am avut în 2019 la vot şi pe care trebuie să îi avem la vot în 2020", a declarat Dacian Cioloş, în cadrul Convenţiei PLUS în cadrul căreia se decide fuziunea cu USR.
Ce urmează
După ce noul partid va fi înregistrat oficial, va avea loc un nou congres pentru a fi stabilită conducerea formațiunii. Până atunci, partidul va avea doi copreşedinţi: Dan Barna și Dacian Cioloș.
„Cele două partide, după fuziune, vor funcţiona ca un singur partid, USR PLUS, în care conducerile vor fi reunite, de la nivel central până la nivel local. Asta ca perioadă de tranziţie, până ce protocolul va rămâne definitiv în Tribunal. După rămânerea definitivă la Tribunal, va avea loc un congres în care vom alege noua conducere a partidului şi se va desfăşura aceeaşi procedură în fiecare filială judeţeană şi locală”, a spus Moşteanu.