Comisia Juridică din Senat a respins cererea DNA pentru urmărirea penală a fostului ministru PSD Florian Bodog

Comisia Juridică din Senat a respins cererea DNA pentru urmărirea penală a fostului ministru PSD Florian Bodog
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Juridică a Senatului a adoptat, luni, raport de respingere pentru cererea DNA privind avizarea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii PSD Florian Bodog.

Votul în Comisia Juridică a fost secret, iar şase senatori au votat „pentru”, şase s-au abţinut şi un senator a votat „împotrivă”, arată un comunicat de presă al USR-PLUS.

Raportul Comisiei urmează să fie supus votului plenului Senatului, vot care este secret şi se exprimă prin bile, mai arată sursa citată.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, Elena-Simona Spătaru, a declarat că USR-PLUS va cere ca votul la plen să fie, tot cu bile, însă la vedere.

ADVERTISING

„Eu cel puţin şi colegii mei de la USR-PLUS o să cerem ca votul să fie, el va fi oricum cu bile, dar să fie la vedere. Acolo să vedem cine îşi asumă votul. Fiecare senator, pe conştiinţa lui, când bagă bilele le ascunde sau le arată. Să vedem dacă îşi asumă fiecare votul şi cum şi-l asumă”, a afirmat Spătaru, pentru News.ro.

Cum a votat USR PLUS

Senatorii USR-PLUS Simona Spătaru şi Cosmin Poteraş au votat pentru ridicarea imunităţii parlamentare.

„Se pare că cei care s-au abţinut nu înţeleg că rolul nostru aici este unul strict procedural, noi nu ne pronunţăm pe vinovăţia sau nevinovăţia unui cetăţean român, acest lucru fiind strict apanajul justiţiei”, a mai explicat Simona Spătaru, citată într-un comunicat al Alianţei.

ADVERTISING

La rândul său, Poteraş a precizat că rămâne de văzut „dacă ceilalţi senatori vor înţelege prejudiciul moral pe care sunt pe cale să i-l aducă domnului senator şi, la plen, să voteze pentru ridicarea imunităţii”.

A lipsit un singur vot pentru adoptarea solicitării DNA

La rândul său, şefa Comisiei Juridice, Iulia Scântei (PNL), a subliniat că nu se vede angajamentul coliţiei care a promis că nu va mai permite imunitărţii să se pună în calea justiţiei.

"Din păcate, votul de astăzi nu este unul care să arate un angajament ferm că nu mai dorim folosirea imunităţii ca scut în faţa neangajării unei răspunderi penale. (...) Sper ca votul din plenul Senatului să fie unul care să reafirme acest angajament politic al coaliţiei de guvernare", a spus Iulia Scântei.

Ea a subliniat că membrii Comisiei Juridice nu au competenţele unui organ jurisdicţional.

"Am pus în vedere, de asemenea, membrilor Comisiei Juridice că, la nivelul Camerei Deputaţilor, deja au fost operate la nivelul regulamentului prevederi care stabilesc cu precizie care sunt competenţele Comisiei Juridice atunci când analizează o solicitare venită din partea Parchetului cu privire la această imunitate, de procedură guvernamentală care protejează, de fapt, actele guvernamentale ale unui ministru în funcţie sau ale unui fost ministru", a adăugat Scântei.

Potrivit senatorului PNL, într-un raport al Comisiei de la Veneţia se prevede că procedura de ridicare a imunităţii trebuie finalizată atunci când faptele reclamate de organele de urmărire penală urmăresc infracţiuni mărunte şi cu caracter administrativ.

"Am constatat că în referat faptele nu privesc acte guvernamentale ale fostului ministru al Sănătăţii, ci este vorba de o relaţie contractuală a domniei sale exercitată în calitate de angajator", a menţionat Scântei.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a explicat că decizia politică a coaliţiei de guvernare a fost de a lăsa Justiţia "să îşi facă treaba" şi a lipsit un singur vot pentru adoptarea unui raport de aprobare a solicitării DNA.

"Ne-a lipsit un vot. Nu pot face speculaţii în momentul de faţă. Plenul este suveran. (...) Cred că în plen lucrurile se vor regla în sensul principiilor după care funcţionează coaliţia. (...) Verdictul care contează este cel al Justiţiei. (...)

ADVERTISING

Atât timp cât ţinem dosarul la Parlament planează şi asupra domnului Bodog o umbră şi asupra Parlamentului, că facem scut împotriva oamenilor care vor să fugă de lege", a declarat Fenechiu, citat de Agerpres.

Bodog a fost audiat

Florian Bodog a fost audit, luni, în Comisia Juridică a Senatului, în contextul cererii DNA.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a anunţat că senatorii social-democraţi vor vota pentru încuviinţarea urmăriri penale.

DNA solicită avizul Senatului pentru urmărirea penală a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, fiind a doua oară când o astfel de solicitare îl vizează pe acesta.

Fostul ministru este suspectat de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇