Premierul Florin Cîţu afirmă că Executivul se află în prezent în procedură de remaniere şi că va merge în Parlament pentru a fi votaţi noii miniştri, el menţionând că, dacă propunerile de miniştri pentru portofoliile lăsate libere prin ieşirea USR PLUS de la guvernare nu vor fi votate în Parlament, va face alte propuneri.
„Eu voi respecta Constituţia – şi suntem în procedură de remaniere – Constituţia spune foarte clar că mergi pentru votul miniştrilor, nu pentru întregul cabinet. E foarte simplu”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă dimineaţă înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
Premierul a precizat, răspunzând unei întrebări, că dacă propunerile nu vor fi votate în Parlament, va merge cu noi nume de miniştri în faţa Legislativului.
„Bineînţeles, voi veni cu noi propuneri, asta spune Constituţia. Este foarte simplu de citit Constituția în România astăzi, nu ştiu de ce avem astfel de dezbateri. Premierul pleacă prin demisie, sau Guvernul pleacă prin demisia premierului sau moţiunea de cenzură”, a adăugat prim ministrul.
Acesta a adăugat că votul pentru noii miniştri „nu are nicio legătură cu încredere”.
Întrebat cum interpretează sintagma „schimbarea structurii guvernamentale” din Constituţie, primul ministru a răspuns: ”Eu nu îmi permit să interpretez Constituţia, noi aplicăm Constituţia şi vă spun că voi merge în Parlamentul României aplicând Constituţia, nu interpretăm Constituţia”.
Potrivit articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea numi noi membri numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Întrebat cum vede această situație, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, afirmă că, în opinia sa, după ce premierul se va prezenta în Parlament pentru validarea miniştrilor pentru cele şase portofolii lăsate libere prin ieşirea USR PLUS de la guvernare, este posibil să se ajungă la Curtea Constituţională.
„Nu există nicio variantă. Conform prevederilor constituţionale, la expirarea termenului de 45 de zile, termenul constituţional maxim prevăzut pentru asigurarea conducerii unui minister printr-un interimar, premierul are obligaţia să vină în Parlament în cazul în care se face o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice.
Dacă cei şase miniştri care şi-au dat demisia de la USR PLUS nu sunt înlocuiţi de miniştri USR, ci vor fi candidaţi din alte formaţiuni politice, aceşti candidaţi vor trebui să treacă prin Parlament, iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului.
Ce este adevărat este faptul că nu există, deocamdată un precedent prin care un premier care a propus o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice să nu fi obţinut numărul necesar de voturi, adică majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Sunt diverse puncte de vedere exprimate de constituţionalişti. Eu aş prefera să nu-mi exprim un punct de vedere legat de acest subiect, deşi am un punct de vedere legat de acest subiect. Cel mai probabil, se va ajunge la Curtea Constituţională, dacă mă întrebaţi pe mine. Aşa presimt, că se va ajunge la Curtea Constituţională”, a declarat Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, care a avut loc sâmbătă.
Liderul PNL a precizat că în această situaţie ministere respective ar rămâne fără oameni care să poată semna în locul miniştrilor. Orban a mai apreciat că dacă nu s-ar ajunge la un vot pentru numirea noilor propuneri de miniştri, „continuă criza politică şi guvernamentală”.
Citește și:
CCR tranșează după congresul PNL moțiunea de cenzură care l-ar putea da jos pe Cîțu