Premierul Florin Cîțu afirmă că a fost ”neplăcut surprins” să afle că fostul ministru Nazare a semnat un memorandum prin care România urma să investească milioane de euro în controversata Bancă Internațională de Investiții (BII), controlată de Rusia, El a cerut o investigație pentru identificarea autorului acestui memorandum.
De altfel, este de notorietate faptul că în 2019 Florin Cîțu, pe atunci senator PNL în Opoziție, a lansat un atac foarte dur la adresa fostului ministru de Finanțe Eugen Teodorovici și a guvernului PSD controlat de Liviu Dragnea, acuzându-i public de ”trădarea intereselor României și ale aliaților strategici” în favoarea Rusiei, din cauza aceleiași bănci.
Marți dimineața, premierul Florin Cîțu a fost întrebat de jurnaliștii acreditați la Palatul Victoria dacă este reală informația apărută în presă conform căreia România ar urma să participe cu peste 14 milioane de euro la finanțarea BII, supranumită ”banca spionilor”, așa cum a propus Alexandru Nazare, revocat recent din funcția de ministru al Finanțelor.
”Nu! Știți foarte bine opinia mea, chiar de când eram în Opoziție. România nu are nimic de câștigat de pe urma participării la această bancă. Știți foarte bine că sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci.
Sunt total surprins, neplăcut surprins, să văd acest memorandum semnat de fostul ministru și dat spre avizare spre Guvern. Nu înțeleg cum de s-a ajuns aici sau cine l-a convins. Și ar trebui să facem o investigație, să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România”, a răspuns premierul Cîțu.
Întrebat când a aflat despre acest memorandum, Florin Cîțu a răspuns: ”Ieri l-am văzut”.
”L-am primit și am fost total neplăcut surprins, având în vedere opinia mea, a statului român și a tuturor celor care până acum au vorbit despre modul în care vrem să dezoltăm România și în ce direcție vrem să mergem. Sunt mai multe lucruri la care ne uităm, dar vom începe cu această investigație – să vedem cine a decis că este bine pentru România să investească într-o bancă a rușilor”, a declarat premierul, întrebat dacă va apela la Corpul de Control în acest caz.
Jurnaliștii de la Economedia.ro au publicat marți un fragment din Memorandumul semnat de Alexandru Nazare, prin care se cerea semnătura premierului și a ministrului de Externe pentru ”Aprobarea participării României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro, în trei tranșe, în perioada 2021-2023”.
Cu rădăcini adânci în URSS și suspectată de legături puternice cu spionajul rusesc, BII este controlată de Rusia, care are o participație de circa 44% la această bancă, printre ceilalți acționari fiind fostele state comuniste Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, România (7,69%) şi Slovacia (acum membre în UE şi în NATO), care se alătură Cubei, Mongoliei și Vietnamului.
În 2019, BII a fost relocată la Budapesta, în mass-media ungară și internațională apărând informații despre presupusele ei legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului, mai scriu jurnaliștii de la Economedia.ro.
”BII, calul troian al lui Putin în inima UE”
În urmă cu doi ani, Florin Cîțu lansa acuzații grave la adresa BII și a lui Eugen Teodorovici, punând în context vizitele acestuia în Cuba și la Moscova.
”BII prin decizia rușilor își mută sediul în inima UE. Unde credeți? Da, La Budapesta. Și mai important. ATENȚIE! Toți angajații băncii vor avea statut de diplomat. Asta înseamnă că nu pot fi arestați sau reținuți. Punct. Orice ar face. De ce ar avea angajații unei bănci nevoie de acest statut?
Uite așa, trei dictatori fac un vehicul financiar, cu sediul în UE controlat de ruși, și care nu poate fi supus sancțiunilor europene.
Este BII calul Troian al lui Putin în inima UE? Da, în opinia mea. (…) Eugen Teodorovici este implicat direct. El este reprezentatul României în boardul guvernatorilor acestei bănci. Mai mult, România are și un vicepreședinte executiv în conducerea băncii. Venit din MFP și care stă la Moscova. (…)
Cineva dorește să creeze un alt parteneriat economic și politic din care să facă parte și România. Un parteneriat economic și politic care să nu se supună rigorilor UE și SUA, dar care să acționeze în interiorul acestor zone”, scria atunci Florin Cîțu, într-o postare pe Facebook, urmată de alte postări, cu acuzații cel puțin la fel de grave.
C.B.