Ciolacu promite că anul acesta vom circula pe 147,8 km din Autostrada Moldovei

Ciolacu promite că anul acesta vom circula pe 147,8 km din Autostrada Moldovei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că promite că anul acesta se va da drumul la 147,8 km din autostrada Moldovei.

„Indiferent cât de mult v-aţi fi dezvoltat în interiorul judeţului, dacă nu există o interconectare cu restul ţării, cu Ardealul, dacă nu trecem Carpaţii, dacă nu avem autostradă până la Bucureşti, dacă nu avem centură de la Bucureşti către Constanţa, Oltenia, Craiova, nu deschidem ţara, iertaţi-mă (..) Moldova nu are nicio şansă”, a spus Marcel Ciolacu în conferinţa de alegeri a PSD Suceava, informează News.ro.

Publicată de Marcel Ciolacu pe Vineri, 12 aprilie 2024

Marcel Ciolacu a precizat și că au reuşit, împreună cu un ministru bănăţean de această dată, „în sfârşit nu numai să vorbim despre autostrada Moldovei”.

ADVERTISING

„Putem vedea cu toţii un lucru palpabil. Eu la două, trei săptămâni merg cu Sorin pe şantier să vedem stadiul lucrărilor. Eu promit astăzi, la Suceava, că anul acesta se vor da drumul la 147,8 km din Autostrada Moldovei”, a spus Ciolacu.

Premierul a reamintit că a fost aprobată în guvern și centura de la Gura Humorului, iar săptămâna aceasta continuarea de la A7, Paşcani-Suceava.

„Este ultimul pas pentru a închide autostrada până la dvs”, a spus premierul.

Recent, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că se lucrează pe toate cele 13 tronsoane ale Autostrăzii A7 de la Paşcani la Ploieşti şi a spus că la patru dintre acestea lucrările ar trebui să se termine în acest an.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Din cele 13 tronsoane ale Autostrăzii A7 de la Paşcani la Ploieşti sau, dacă vreţi, invers, de la Ploieşti la Paşcani, se lucrează pe toate 13. Conform contractelor, pe patru dintre ele ar trebui să se termine lucrările anul acesta, adică pe primele două loturi de la Ploieşti la Buzău şi pe loturile 1 şi 4 între Buzău şi Focşani.

Beneficiind de faptul că avem un constructor român foarte bun, care ne-a obişnuit să devanseze termenele, eu cred, şi la ceea ce am văzut şi astăzi, că, pe lângă aceste patru loturi care se vor finaliza anul acesta, mai putem vorbi de încă două jumătate, şi anume loturile 2 şi 3 dintre Buzău şi Focşani, adică vom avea în întregime Buzău-Focşani autostradă şi aici, la Adjud, pentru că e extrem de important să se finalizeze şi să poată fi ocolit Adjudul, pierzându-se foarte mult timp în Adjud”, a declarat Sorin Grindeanu, la finele lunii martie.

ADVERTISING

Autostrada A7 Ploiești- Siret

Autostrada A7 ar urma să aibă circa 437 km și să facă legătura între Ploiești și Siret (oraș din județul Suceava).

Șoseaua nu taie Carpații, așa cum ar urma să facă Autostrada A8. Dar va intersecta Autostrada A3 la sud de Ploiești, în comuna Dumbrava. Și de acolo le va permite mașinilor - inclusiv celor grele, care transportă marfă - să urce, prin exteriorul arcului carpatic, pe traseul Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani-Suceava-Siret, până la granița nordică a României.

Ar fi un mare ajutor pentru economia Moldovei, care a rămas în urmă din cauză că nu se pot transporta mărfuri repede și în condiții bune de drum, cum sunt cele oferite de o autostradă.

Traseul A7 a fost împărțit în mai multe tronsoane și loturi. Iată situația fiecăruia:

  • Tronsonul I (Ploiești – Buzău) va avea puțin peste 63 km. Va începe din sudul Ploieștiului, din comuna Dumbrava, dintr-o intersecție cu Autostrada A3 care vine de la București.
  • Tronsonul II (Buzău - Focșani) va avea circa 82,5 km. E împărțit în 4 loturi.
  • Tronsonul III (Focșani - Bacău) va avea puțin peste 95 km. E împărțit în 3 tronsoane.
  • Tronsonul IV (Bacău – Pașcani). Va avea în jur de 77, 4 km, împărțiți în 3 loturi.
  • Tronsoanele V (Pașcani - Suceava) și VI (Suceava Siret) vor avea împreună puțin peste 100 km.

Autostrada A8: Circa 40 km cu bani din PNRR

Când va fi gata, Autostrada A8, lungă de peste 310 km, va face legătura între Târgu Mureș și Ungheni (din județul Iași, la granița cu Republica Moldova). Șoseaua va trece prin munți. Așa că are cel puțin o porțiune care va fi scumpă și greu de construit.

Mai exact, traseul ar urma să plece de la Târgu Mureș și să străbată o distanță de 24 km până la Miercurea Nirajului. Apoi, va urma cea mai dificilă porțiune a șoselei care va trebui să taie Carpații Orientali, până la Leghin. Iar de la Leghin șoseaua de mare viteză ar urma să mai străbată circa 30 km până la Moțca (la est de Târgu Neamț).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇