Turcia nu a fost niciodată liniștită în ultimii ani. În prezent, există patru sute de mii de persoane în închisorile din Turcia. Această cifră era de șaptezeci de mii când Erdoğan a ajuns la putere.
El încearcă să suprime opoziția prin violență și brutalitate, spune scriitorul turc Burhan Sönmez , într-un interviu acordat spotmedia.ro.
Zeci de mii de oameni au protestat în stradă, în Turcia, în urma încarcerării primarului din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, principalul contracandidat al lui Recep Tayyip Erdoğan la alegerile prezidențiale.
- Turcia: Primarul Istanbulului, suspendat din funcție și încarcerat. Susținere uriașă pentru candidatura lui la prezidențiale
- Protestele din Turcia continuă: Aproape 1.500 de persoane au fost reținute, inclusiv un jurnalist AFP (Video)

Burhan Sönmez este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai Turciei, unul dintre susţinătorii valorilor democratice şi liberale.
În 1996, a fost grav rănit în timpul unui asalt al poliţiei turce şi a plecat în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp. A revenit în Turcia, fiind unul dintre militanţii pentru drepturile omului. A scris pentru mai multe reviste şi ziare, pe teme culturale şi politice.
După o perioadă de calm social, acum au loc proteste masive în Turcia din cauza arestării primarului Istanbulului. Dar de ce protestează oamenii? Care este miza?
Este viitorul țării în joc. Majoritatea oamenilor sunt împotriva lui Erdoğan și a guvernului său. Guvernul implementează o agendă islamistă împotriva caracterului secular al Constituției, ceea ce îngrijorează societatea.
În plus, sărăcia crește dramatic. O oligarhie formată din clasa conducătoare din jurul lui Erdoğan exploatează întreaga țară fără milă.
Turcia nu a fost niciodată liniștită în ultimii ani. În prezent, există patru sute de mii de persoane în închisorile din Turcia. Această cifră era de șaptezeci de mii când Erdoğan a ajuns la putere. El încearcă să suprime opoziția prin violență și brutalitate. Guvernul său deține puterea pentru că controlează aproape fiecare instituție, inclusiv armata, poliția, sistemul judiciar, mediul academic, presa etc.
Așa se construiește o dictatură, la fel cum vedem tendințe similare în Ungaria, Rusia, India, Statele Unite sau în alte părți.
De ce a decis regimul Erdoğan să-l neutralizeze pe Ekrem İmamoğlu acum?
Dacă ar avea loc alegeri corecte, Erdoğan nu ar avea nicio șansă împotriva lui İmamoğlu. İmamoğlu a învins partidul lui Erdoğan de patru ori în ultimii ani.
Acum, avem alegeri prezidențiale la orizont, iar İmamoğlu este candidatul Opoziției, care l-ar putea învinge cu ușurință pe Erdoğan. Văzând acest lucru, Erdoğan decide să-și folosească influența asupra sistemului judiciar pentru a crea cazuri false, cu scopul de a-și închide cel mai puternic rival. Aceasta este o metodă utilizată doar de dictatori, nu de lideri democratici.
Așa cum am menționat mai devreme, Turcia a părut din exterior mai calmă din punct de vedere social în ultima vreme, fără proteste de amploare. A devenit regimul Erdoğan mai democratic sau mai acceptat, sau aceasta este doar o percepție din afara Turciei?
Dimpotrivă, regimul său a devenit din ce în ce mai opresiv. Situația este mai gravă decât acum cinci sau zece ani.
Totuși, putem spune că avem noroc, deoarece, în ciuda brutalității regimului, există o opoziție puternică și dinamică.
Cum recunoaștem în zilele noastre o autocrație sau un autocrat? Era mai ușor să identificăm autocrați precum Hitler sau Stalin în trecut.
Unul dintre cele mai bune moduri de a înțelege acest lucru este să observăm dacă aceștia respectă echilibrul puterilor din societate. Diviziunea puterii este o structură esențială a democrației. De exemplu, respectă ei deciziile instanțelor de judecată? Respectă libertatea presei?
Săptămâna trecută, l-am ascultat pe Trump la radio. Se plângea de faptul că un simplu judecător poate anula decizia unui președinte ales de popor. Aceasta este o demagogie tipică a despoților. Așa cum Hitler spunea că vorbele lui înseamnă lege, noii lideri visează la același tip de putere absolută.
Ce urmează pentru Turcia? Ce scenarii prevezi?
Traversăm o perioadă cu numeroase probleme majore simultan. Islamismul versus stilul de viață secular, naționalismul turc versus drepturile poporului kurd, majoritatea săracă versus elitele extrem de bogate – toate acestea divizează societatea din unghiuri diferite.
Avem șansa de a vedea lucruri bune întâmplându-se, dar și posibilitatea ca forțele răului să se intensifice. Ambele tabere au susținători și o bază solidă în societate. Asta înseamnă că lupta va continua, iar cei mai puternici vor învinge. Dacă noi, cei care credem în libertate și egalitate, continuăm să luptăm, vom avea șansa de a vedea o țară mai bună în viitorul apropiat.