Cât de curată e noua echipă de comisari cu care vrea să lucreze Ursula von der Leyen pentru următorii 5 ani?
Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, cunoscută sub numele de JURI, va verifica declarațiile de interese ale candidaţilor pentru a afla.
Într-o întâlnire decisivă de joi, parlamentarii din JURI dezbat dacă cei 26 de potențiali comisari sunt sau nu apți să-și facă treaba în deplină independență (președintele, von der Leyen, nu este inclus în procesul de screening).
JURI a cerut informaţii suplimentare de la 10 comisari europeni desemnaţi, au declarat surse parlamentare bine informate - transmite ANSA.
Potrivit agenţiei italiene de presă, printre cei zece se numără candidatul italian Raffaele Fitto, desemnat în calitate de vicepreşedinte executiv pentru coeziune şi reforme în cadrul noului executiv al UE. Membrii JURI i-au cerut acestuia informaţii suplimentare cu privire la participaţiile sale în proprietăţi imobiliare.
Publicaţia Politico a luat şi ea la puricat declarațiile de interese ale fiecărui candidat din noua Comisie Europeană.
Nu există nicio indicație că cineva a făcut ceva ilegal, dar a descoperit câteva detalii care au ieșit în evidență când a analizat declarațiile.
Despre românca Roxana Mînzatu, nominalizată pentru funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei, Politico scrie că a înființat în aprilie 2021 o firmă de consultanță pentru a ajuta companiile să acceseze fondurile UE. Atunci Mînzatu era între două posturi - ministru al Fondurilor Europene în 2019 și secretar de stat pentru coordonarea programelor finanţate de UE - între decembrie 2021 și iulie 2024.
Mînzatu a transferat proprietatea totală a companiei în februarie 2022, chiar înainte de a-și prelua funcția de secretar de stat, potrivit documentelor obținute de Politico.
În ciuda faptului că a anunțat suspendarea activității începând cu ianuarie 2022, compania a avut un venit în 2023 — pe care Mînzatu nu l-a declarat.