Bolojan vine cu cele mai noi informații despre negocierile pentru Guvern, când vor fi alegerile și dacă va candida la prezidențiale (Video)

Bolojan vine cu cele mai noi informații despre negocierile pentru Guvern, când vor fi alegerile și dacă va candida la prezidențiale (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a dat câteva detalii despre negocierile care au loc în aceste zile pentru un nou guvern de coaliţie cu PSD, USR şi UDMR. El a vorbit şi despre data la care ar putea avea loc alegerile prezidenţiale din primăvară şi dacă s-ar vedea în postura de candidat.

Bolojan a fost joi invitatul Ioanei Ene Dogiou la Europa FM, iar emisiunea poate fi urmărită integral aici:

Piața Victoriei, cu Ioana Ene Dogioiu: Invitat este Ilie Bolojan

Piața Victoriei, cu Ioana Ene Dogioiu: Invitat este Ilie Bolojan https://www.europafm.ro/piata-victoriei-cu-ioana-ene-dogioiu-invitat-este-ilie-bolojan-video/

Publicată de Radio Europa FM pe Joi, 12 decembrie 2024

În dialogul cu colega noastră, Bolojan a spus că vom avea alegeri în primăvară, însă nu de Paşte (în 2025 – Paştele e pe 20 aprilie şi la catolici, şi la ortodocşi). Aşa că variantele de reluare a scrutinului sunt în martie sau în mai.

Întrebat dacă îşi doreşte să candideze, Bolojan a replicat nuanţat: ”Nu îmi doresc această chestiune, o spun foarte deschis, pentru că nici cea de preşedinte de partid nu mi-am dorit-o”.

ADVERTISING

Cât despre ce ministere va căpăta PNL în noul guvern, Bolojan vorbeşte despre un număr de 4, dintre care şi-ar dori ca unul să fie Administraţia, adică MAI. Iar dacă PSD vrea să își asume postul de premier, nimeni nu îi poate contesta acest drept. Însă dacă nu vrea, PNL îşi poate asuma funcţia.

Iată câteva dintre declaraţiile lui Ilie Bolojan:

  • Gândiţi-vă că vom avea în primăvară alegeri, din nou, da? Din punctul meu de vedere, există două posibilităţi. (...) Pe 20 aprilie e Paștele ortodox și catolic. Ar fi impropriu ca înainte cu două săptămâni de sărbători să venim cu mizeriile lumii politice.
  • Sunt două etape: sau varianta să fie organizate până la începutul lunii aprilie, martie, final de martie, început de aprilie, dar nu mai târziu de prima săptămână, din aprilie turul 2, sau să fie undeva organizate, să spunem, în luna mai, în aşa fel încât campania să înceapă după Paşte şi spre finalul lunii mai, se fac ambele tururi. E o chestiune de a ţine cont de această realitate
  • Este important că, până la finalul acestui an, sau cel mai târziu în prima săptămână după ce avem un nou guvern, să se anunţe clar. Sunt în perioada cutare, uite din ce argumente, sigur, absolut pertinente. Acesta este calendarul. Din data respectivă se pot depune candidaturi, se strâng semnături. Nu cred că e normal să ne gândim acum ca de sărbători, de Crăciun, oamenii să strângă semnături pentru alegeri. Dar e clar că dacă nu dai o perspectivă clară şi un calendar explicit ce se întâmplă, dai naştere la supoziţii. Cred că e bine ca şi în acest domeniu să fii predictibil, să fii clar şi fără echivoc.
  • Dacă PSD vrea să își asume postul de premier, nimeni nu îi poate contesta acest drept.
  • Aceste aspecte legate de cine este premier contează, și când un om politic ia niște decizii care îl privesc pe el trebuie să își facă o analiză privind rezerva de combustibil electoral și de autoritate privind o funcție. E o decizie pe care o ia fiecare partid. Nu pot să fac acest lucru (să îl refuz pe Ciolacu - n.red.) pentru că oricum e greu să facem o coaliție din patru partide.
  • În situația în care PSD nu își asumă (poziţia de premier - n.red.), în consecință PNL și-ar putea lua în calcul o astfel de asumare.
  • Dacă se facă o analiză simplistă a ponderii fiecărui partid, dacă vor fi 16 ministere şi PNL are o pondere de 25%, înseamnă că ar putea să aibă patru ministere, deci vom avea mai puţine ministere decât avem acum. Trebuie văzut care ministere vor reveni PNL.
  • Dacă depinde de noi să alegem nişte ministere, ar trebui să alegem ministere unde avem oameni calificaţi. Putem să luăm administraţia, PNL are primari, preşedinţi de CJ care au performat şi nu pot fi contestaţi.
  • Nu aş vrea să spun, de exemplu de USR, dar e clar că una e să ai 1.100 de primari şi unii au patru sau cinci mandate, şi alta e să ai 50 de primari cu maxim un mandat în spate
  • După ce vom vedea care sunt portofoliile care ne revin, eu voi susţine cele mai bune resurse pe care le putem trimite în Guvern
  • Poate fi şi un guvern de sacrificiu, problema nu e să fii un guvern de sacrificiu, ci ca atunci când eşti pe poziţie să faci maximul pentru ţara ta
  • Cu cât sunt mai puţini candidaţi, unul, doi, maxim, din zona de coaliţie, cu atât este mai bine. Trebuie să discutăm deschis şi de un singur candidat.
  • Gândiţi-vă că această coaliţie este foarte diferită. PSD, PNL, UDMR, USR. Nu este foarte uşor să găseşti un candidat care are capacitatea, din prima, să mobilizeze electoratele
  • E o chestiune destul de complicată, pentru că există o atitudine de ostilitate vizavi de lumea politică
  • Cred că trebuie bine analizată această chestiune, indiferent că e un candidat politic sau unul independent, e clar că ar trebui să acopere nişte bazine mai mari electorale, în aşa fel încât să aibă capacitatea să ia cel puţin 25-30% din primul tur.
  • Dacă nu are această capacitate şi din analize nu iese, pur şi simplu, v-am spus, riscăm să repetăm ceea ce s-a întâmplat. Plus, vă daţi seama, într-o campanie, oricât ai vrea să faci o campanie de soft, de civilizată, este inevitabil să nu înceapă nişte atacuri, cu impact pe guvernare, şi atunci partidele se simt afectate.
  • Exact asta ne mai trebuie, să transferăm dintr-o competiţie prezidenţială conflictele în coaliţia de guvernare
  • Nu îmi doresc această chestiune (candidatura - n.red.), o spun foarte deschis, pentru că nici cea de preşedinte de partid nu mi-am dorit-o.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇