Azi au loc două referendumuri locale, la Buzău și Codlea, din motive total diferite

Azi au loc două referendumuri locale, la Buzău și Codlea, din motive total diferite
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cele 80 de secţii de votare din oraşul Buzău, cele două din comuna Ţinteşti şi cele 17 secţii de votare din Codlea au fost deschise duminică dimineaţă, de la ora 7:00, pentru desfăşurarea a două referendumuri locale, pentru consultarea alegătorilor în scopuri complet diferite.

”Referendumul local din Municipiul Buzău este organizat în vederea consultării cetăţenilor pentru modificarea hotarelor unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Buzău şi unităţii administrativ-teritoriale comuna Ţinteşti, în sensul unirii celor două entităţi administrative, iar cel din comuna Ţinteşti în vederea consultării cetăţenilor pentru modificarea hotarelor unităţii administrativ-teritoriale comuna Ţinteşti şi unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Buzău, în sensul unirii celor două entităţi administrative.

ADVERTISING

Referendumul local din Municipiul Codlea este organizat în vederea consultării cetăţenilor Municipiului Codlea, judeţul Braşov, cu privire la acordul sau nu al contractării inclusiv a unei finanţări bancare/împrumut pentru edificarea arterei ocolitoare a Municipiului Codlea”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă.

Codlea îşi doreşte să construiască o şosea de centură pentru ca traficul de tranzit să nu mai treacă prin oraş. 

„Vorbim de peste 10.000 de maşini care tranzitează zilnic oraşul nostru şi, în acelaşi timp, trebuie să amintim că localitatea îşi administrează şi îşi cheltuie banii proprii pentru administrarea Drumului Naţional 1, care străbate localitatea noastră”, a explicat primarul Mihai Câmpeanu, citat de Bună Ziua Braşov.

ADVERTISING

Mai mult, în fiecare an, tot Primăria Codlea trebuie să asigure şi deszăpezirea, chiar dacă vorbim de un drum naţional.

Pemtru realizarea acestui proiect, comunitatea din Codlea ar trebui să se împrumute. Realizarea proiectului ar costa peste 70 de milioane de lei, în timp ce bugetul localităţii este de doar 55 de milioane.

Cum Codlea nu are 50.000 de locuitori, nu poate accesa fonduri europene pentru acest proiect.

Potrivit noului studiu de fezabilitate, centura ocolitoare ar trebui să aibă 6 km şi ar scoate traficul greu din Codlea, chiar de la intrarea dinspre Braşov până la ieşirea din Codlea, spre Făgăraş.

ADVERTISING

Alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot între orele 7:00 – 23:00.

Potrivit legislaţiei în vigoare, alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 26 septembrie 2021 îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia. 

Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, a site-ului de monitorizare a prezenţei la vot, precum şi suportul tehnic si funcţionalităţile specifice proceselor electorale şi referendumurilor.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a făcut un apel către toţi participanţii la referendumurile locale din data de 26 septembrie 2021 să respecte măsurile de distanţare fizică şi regulile de protecţie sanitară pe tot parcursul derulării procesului electoral. 

Vezi şi: La Buzău primarul vrea să alipească municipiul cu o localitate, prin referendum. Ilie Bolojan povestește de ce lui nu i-a reușit

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇