Austria s-a enervat că România exultă pentru intrarea în Schengen înainte de un acord: Nu există un termen pentru încheierea negocierilor

Austria s-a enervat că România exultă pentru intrarea în Schengen înainte de un acord: Nu există un termen pentru încheierea negocierilor

Oficialii austrieci sunt iritați că membrii guvernului de la București au vorbit triumfător despre negocierile Schengen și despre acordul de principiu în timp ce discuțiile erau încă în desfășurare.

Bucureștiul a încălcat tăcerea înainte de finalizarea tuturor aspectelor privind intrarea în Schengen, scrie publicația bulgară The Sofia Globe.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat că, pentru moment, nu există negocieri privind aderarea deplină a României și a Bulgariei în Schengen și nu s-a stabilit un termen pentru finalizarea discuțiilor.

Karner a declarat pe 29 decembrie că este nevoie de progrese vizibile în protejarea frontierelor externe ale UE pentru ca România și Bulgaria să fie acceptate în "spațiul aerian Schengen".

ADVERTISING

Bucureștiul și Sofia au anunțat, pe 27 și 29 decembrie, că s-a ajuns la un acord politic de principiu cu Viena pentru ca spațiul aerian și porturile din cele două țări să facă parte din sistemul Schengen de la sfârșitul lunii martie 2024, în timp ce negocierile pentru includerea granițelor terestre continuă.

"Schengenul aerian va fi introdus atunci când condițiile necesare vor fi îndeplinite clar", a subliniat Gerhard Karner, citat de postul național de radio din Bulgaria.

Potrivit televiziunii de stat bulgare, Karner îndeamnă Comisia Europeană și Președinția Consiliului UE să creeze un cadru legal pentru extinderea spațiului aerian Schengen.

ADVERTISING

Condițiile Austriei pentru "Schengen aerian" prevăd extinderea misiunii Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) și creșterea resurselor financiare oferite de Comisia Europeană pentru protecția stabilă a frontierelor externe.

Viena insistă ca aceste condiții să fie menționate într-un document oficial, a transmis televiziunea bulgară.

"Cu alte cuvinte, după acest compromis politic anunțat recent, Comisia Europeană are acum sarcina de a pregăti un text legal obligatoriu. Sună foarte tehnocrat, dar e necesar, pentru că altfel se poate scrie orice", a precizat ministrul austriac.

ADVERTISING

MAI și Ciolacu s-au grăbit să anunțe "triumful"

Ministerul de Interne a anunțat miercuri seara că s-a ajuns la un acord politic cu ministerele de resort din Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen.

"În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin", a anunțat MAI într-un comunicat.

"În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua mâine, 28 decembrie 2023", se mai arată în document.

Şi premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre încheierea unui acord politic cu partea austriacă:

"După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră", a arătat Ciolacu într-o postare pe Facebook.

După 13 ani de așteptări, avem în sfârșit un acord pe Schengen. Acest Guvern va face ca românii să fie cu adevărat tratați ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponențial. Ridicarea granițelor aeriene și maritime din martie 2024 reprezintă un drept câștigat după lungi negocieri, însă lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen. Și o vom face!

Publicată de Marcel Ciolacu pe Joi, 28 decembrie 2023

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a salutat și el această etapă a aderării la Schengen: "O admitere parțială - ca urmare a unui acord politic al tuturor statelor membre UE - este un real succes. Vom continua eforturile pentru admiterea cu granițele terestre, pentru traficul rutier și feroviar și pentru obținerea statutului de membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen. Vom continua negocierile la nivel diplomatic și lucrul la nivel tehnic pentru atingerea acestui proiect de țară esențial pentru viitorul României", a scris fostul premier pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇