Adina Săniuță, senator USR: Am intrat în politică dintr-o mare frustrare, dar este locul de unde poți face schimbări importante Video

Are 38 de ani, e pasionată de alergare, predă management și e realistă. Se află pe poziția a șasea pe lista USR de senatori, recunoscând deschis că sunt puține șanse ca în luna decembrie să se întoarcă în Parlamentul României. Ar trebui să luăm peste 40% în alegeri pentru a-mi păstra poziția, a spus ea zâmbind, dar pentru mine nu e nicio problemă, pot să mă fac utilă în partid în continuare, a mai adăugat.
Adina Săniuță, senator USR: Am intrat în politică dintr-o mare frustrare, dar este locul de unde poți face schimbări importante <span style="color:#990000;">Video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Adina Săniuță și-a început cariera politică după o lungă experiență ca angajat în companii mari, cum ar fi IBM, dar și după o perioadă de antreprenoriat.

S-a implicat în foarte multe acțiuni de voluntariat, participă la maratoane.

A intrat în politică într-un moment de maximă frustrare produsă de interacțiunea cu statul român. Dar odată intrată, a avut convingerea că politica bine făcută, folosită ca un instrument al binelui, poate avea un impact pozitiv major asupra vieților oamenilor.

Adina Săniuță, senator USR: Există și o politică bună, una pentru oameni, nu pentru bani și funcții

Cum vi se pare campania electorală? 

Este una efervescentă, după cum putem vedea și în presă. E o luptă pentru putere din partea unora, dar și o luptă pentru a face bine din partea cealaltă. Este lupta pe care o ducem de când s-a înființat USR și este dorința noastră de a face bine pentru toți românii.

Ceea ce vedem acum și, poate, mai mult ca niciodată, vedem că doar anumiți oameni o duc foarte bine și o altă mare parte dintre ei sunt cocoșați de taxe și impozite.  

În continuare avem un sistem de sănătate nefuncțional și un sistem educațional care e din ce în ce mai degradat. De aceea, împreună cu Elena Lasconi și candidații USR pentru Parlament vrem să le arătăm oamenilor că se pot face lucruri bune și la noi în țară. 

Vreau să vă întreb cum se diferențiază candidata Elena Lasconi de ceilalți candidați din alegerile prezidențiale?

Nu este un om al sistemului și asta se poate vedea cu ochiul liber. Nu are în spate grupuri de interese, doar o dorința de a fi un președinte bun pentru toți românii. Și acesta e un important criteriu de diferențiere pentru că în ultimii 35 de ani, am văzut doar oameni care au candidat pentru a favoriza anumite categorii și elite de la noi din țară.

ADVERTISING

Este un om cu o atitudine foarte bună, cu o dorință de schimbare reală și un om care a trăit printre oameni. A lucrat deja patru ani în zona de administrație publică, locală, și asta se vede. Știe cum să comunice cu oamenii, cum să-i asculte.

Am venit cu mintea deschisă și cu proiecte, dar m-am lovit de rigiditate și de refuzuri nejustificate. De multe ori, ți se spune NU doar pentru că ești dintr-un anumit partid.

Adina Săniuță, senatoare USR

Chiar dacă președintele, prin Constituție, nu are atât de multe atribuții cum are prim-ministrul, de exemplu, cu siguranță nu trebuie să fie un bibelou de porțelan. Trebuie să vegheze la bunăstarea românilor. Zilele trecute vorbeam cu cineva într-o emisiune, și îmi spunea că Guvernul și președinția nu trebuie să facă profit.

Profitul, ba da, există, dar trebuie să fie un profit pentru bunăstarea oamenilor. Și, din păcate, pentru noi, da, poate vedem creștere economică, dar o vedem că e una bazată foarte mult pe import și pe consum, ceea ce nu are un impact major asupra calității vieții.

De ce credeți că, în general, candidații primari la președinție se bucură de o mai mare încredere? Avem deja doi președinți care, inițial, au fost primari.

E un motiv destul de simplu. Oamenii văd că au făcut ceva concret. Și, până la urmă, asta contează. Domnul Iohannis, de exemplu, a avut noroc să fie primarul Sibiului atunci când orașul a fost capitală europeană și asta i-a adus multă vizibilitate. 

Ar trebui să existe un model de raportare a activității politice, nu doar la patru ani. Să fie o evaluare periodică pentru ca oamenii să vadă ce ai realizat.

Adina Săniuță, senatoare USR
ADVERTISING

Și cred că mai e ceva, e vorba de distanța față de putere. Oamenii sunt mai apropiați de primari, cumva ușa lor e mai mereu deschisă în comparație cu un parlamentar care stă ascuns în spatele unor ziduri înalte și o clădire impunătoare, a doua ca mărime din lume.

Ați intrat în politică venind dinspre zona de afaceri și voluntariat. Deci înainte să fiți senatoare, ați lucrat în companii multinaționale, ați avut și o serie foarte mare de inițiative cetățenești, printre altele sunteți și o alergătoare pasionată. De ce ați luat decizia să începeți o carieră politică?

Experiențele de muncă și activitățile de voluntariat pe care le-am avut înainte să intru în politică m-au făcut să realizez că îmi doresc să pot face schimbări mai mari în jurul meu. Da, pot schimba lucruri printr-o afacere, prin voluntariat, le pot schimba ca profesor universitar, pot încerca să schimb și mentalități, însă, de cele mai multe ori, și în România am văzut acest lucru, schimbarea trebuie să se producă și de sus în jos.

Consider că printr-o politică bine făcută, folosită ca un instrument al binelui se poate realiza o schimbare importantă. 

Personal, am intrat în politică dintr-o mare frustrare. În 2016, am decis să deschid un punct de lucru în București. Aveam deja un SRL, făceam consultanți în domeniul marketingului, dar am zis că vreau să fac un pic mai mult, fiind vorbitoare de limba germană, am vrut să deschid o librărie cu carte germană. Nimic complicat.

În politică nu există un dialog real. Se mimează, iar la final se pleacă de la masă cu aceleași idei inițiale. În business, dialogul e esențial.

Adina Săniuță, senatoare USR
ADVERTISING

Primul pas pe care l-am făcut a fost să depun documentele pentru a obține autorizația de funcționare. Librăria avea sediul în Sectorul 3. M-am dus la primărie ca un cetățean responsabil și un om de afaceri responsabil și mi s-a spus că pentru acest punct de lucru aveam nevoie de încă două autorizații.

Asta în condițiile în care cei de la Registrul Comerțului îmi spuseseră că pot deschide punctul de lucru pe propria răspundere, urmând ca instituțiile respective să vină în control atunci când consideră necesar. Ușa fiind, bineînțeles, deschisă.

Timp de două sau trei luni m-am plimbat de la Direcția de Sănătate Publică la Primărie, am dat zeci de telefoane, nu exagerez, zeci de telefoane, uneori chiar și zilnic, am dat telefoanele astfel încât să vină în control, pentru că nu puteam obține autorizațiile.

Depusesem toate documentele, doar trebuia să vină cineva în control să constate că totul e în regulă. Ei, gândiți-vă că trei luni de zile am plătit chirie degeaba. Am pierdut bani.

Norocul meu a fost că nu era o chirie foarte mare. Totuși, chiar dacă am pierdut un singur leu, a fost din cauza statului. 

Colac peste pupăză, în momentul în care am depus documentele, având autorizațiile necesare, cei de la primărie, din pix, mi-au dat o amendă, spunând că am deschis librăria fără a avea autorizație.

Atunci a fost un moment de frustrare maximă. După ce că m-ai ținut trei luni pe tușă și nu am putut să-mi fac treaba, mi-ai dat și o amendă din pix.

Dacă la nivelul acesta atât de mic, o librărie, în București, în capitala țării, adică nu eram undeva într-un sat îndepărtat, am avut atâtea dificultăți, fiind un om care, totuși, are cunoștințe economice, a lucrat în companii, ce să mai spunem de un om care are o altă profesie și mâine vrea să facă o mică afacere? Cum trece peste aceste dificultăți? 

Din 2016, de la acel moment inițial al carierei politice și până acum, credeți că s-a schimbat ceva în legătură cu acea experiență prin care ați trecut? 

Da, s-au schimbat câteva lucruri. Colegii mei care au fost la guvernare au reușit să mai reducă din birocrație. S-au eliminat anumite declarații, s-au eliminat anumite obligații. De exemplu, e vorba de acel acord al vecinilor pentru un sediu social. Trebuia să ceri acordul tuturor ca să-ți faci un birou de consultanță sau contabilitate într-un bloc.

Există o nevoie acută de adaptabilitate și de viziune pe termen lung, în educație și în economie. Statul are nevoie să privească profitul ca pe bunăstarea cetățenilor.

Adina Săniuță, senatoare USR

Totuși, este atât de încâlcită legislația românească pe anumite segmente și, în special, pe zona antreprenorială, încât consider că e nevoie de cel puțin un mandat de patru ani la guvernare ca să se poată face schimbări adevărate și, asta, cu foarte multe negocieri.

De exemplu, după alegerile prezidențiale și cele parlamentare, e greu de presupus că un singur partid va putea să formeze o majoritate. Cum veți reuși să vă impuneți programul politic într-o coaliție?

Noi am spus tot timpul că ne dorim o guvernare de dreapta care să includă PNL și UDMR. Ne dorim o guvernare de dreapta pentru că o astfel de guvernare înseamnă un stat mai suplu, un stat care nu are atât de multe cheltuieli, pentru că dacă ne uităm acum la ce se întâmplă cu deficitul bugetar, el este cauzat de cheltuielile aberante ale statului. 

Sportul este prevenție și medicament pentru sănătatea fizică și mentală. România are nevoie de o mentalitate nouă, care să sprijine sportul și educația fizică de la vârste fragede.

Adina Săniuță, senatoare USR

Veniturile au fost tot timpul mari. În schimb, ce face acum statul, guvernul, caută soluții cum să mai crească taxele.

Niciodată nu se uită după soluții să scadă cheltuielile. Vin ordonanțe de urgență care presupun înființări de instituții noi cu posturi noi care ne costă milioane bune de euro pe lună.

Spuneți că preferați o guvernare de dreapta, dar există posibilitatea să ajungeți într-o situație mai puțin obișnuită în care nu sunt suficiente doar partidele de dreapta pentru a forma o majoritate. Dacă ne uităm pe sondaje, în acest moment e nevoie de mai multe partide  decât USR, PNL, UDMR pentru a forma o majoritate. Care vor fi condițiile într-o astfel de coaliție fragmentată?

Cu siguranță ne vom uita la tot ce propunem noi în programul de guvernare și vom susține în continuare scăderea cheltuielilor statului prin restructurarea instituțiilor și prin privatizarea unor companii. Sunt lucruri de bun simț și nu cred că putem guverna cu partide care vor să crească taxele.

Dacă se va întâmpla acest scenariu, vor fi puse pe masă un număr de condiții care să asigure verticalitatea guvernării din partea noastră.

Alte 5 idei importante evidențiate de senatoarea USR Adina Săniuță pe parcursul interviului:

Rigiditatea politică și opoziția pentru opoziție: Adina Săniuță critică lipsa dialogului și rigiditatea pe care le-a întâlnit în Parlament, unde, adesea, inițiativele sunt respinse doar pe baza apartenenței politice, fără a fi evaluate beneficiile pentru cetățeni.

Succesul unei inițiative pentru produse de igienă: A reușit să obțină susținere pentru reducerea TVA la produsele de igienă esențiale, cum ar fi absorbantele, subliniind că unele măsuri care au un impact social și emoțional primesc o susținere mai ușoară în Parlament.

Lipsa unui sistem de evaluare a performanțelor politicienilor: Senatoarea Adina Săniuță a observat că în mediul politic nu există un model eficient de evaluare a activității parlamentare, iar politicienii sunt judecați abia la sfârșitul mandatului, ceea ce nu motivează o performanță constantă.

Importanța mentalității și dialogului în politică: Ea subliniază că oamenii politici ar trebui să învețe de la cei de afaceri despre importanța dialogului real și a adaptării la nevoile cetățenilor pentru creșterea eficienței măsurilor publice.

Rolul educației și al sportului în societate: Consideră esențială o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea României, în special în domeniile educației, inovației și antreprenoriatului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇