65% din populația României nu depinde de resursa de gaz. Prețul va fi o problemă

65% din populația României nu depinde de resursa de gaz. Prețul va fi o problemă

Vom avea gaz suficient, însă prețul va fi din ce în ce mai mare și asta afectează puternic economia. Oricât ar subvenționa statul acum, oricât ar încerca să plafoneze, prețul nu va scădea.

Scenariul în care Rusia va opri orice centimetru de gaz pe care îl livrează este tot mai aproape, spune eurodeputatul Eugen Tomac (PMP/PPE), în interviul acordat spotmedia.ro, dar România are o capacitate de reziliență mai mare, pentru că 65% la sută din populația României nu depinde de resursa de gaz.

"Nu doar sistarea livrării de gaz afectează economia. Dacă s-au găsit resurse alternative, totuși, nu putem observa că se întâmplă ceva în ceea ce privește această explozie a prețurilor. Și noi avem o luptă de dus, o luptă foarte grea cu această criză a prețurilor, pentru că evident că mulți spun că nu avem timp și este prea dificil să introducem reglementări din mers în timpul acestei crize.

ADVERTISING

Or, eu cred că abordarea Austriei este una absolut corectă. Avem nevoie de o separare a prețului la energie față de gaz, avem nevoie de reglementări mult mai clare, pentru că au permis acestor companii să facă profituri halucinante, iar în foarte multe situații, unii dintre marii beneficiari ai acestor scumpiri apocaliptici sunt statele, pentru că și ele încasează foarte multe venituri la bugetul de stat odată cu acestea", explică europarlamentarul.

Cu toate că România ar putea suporta mai ușor majorările prețului la gaze, coaliția de guvernare amână măsurile pe care le-ar putea lua, avertizează acesta.

ADVERTISING

"Eu cred că la noi, pe plan intern, avem parte, din păcate o spun, pentru că mă așteptam ca o majoritate cu un suport atât de confortabil în Parlament să fie un pic mai creativă, un pic mai implicată spre soluții în vreme de criză, or, avem parte de o majoritate incapabilă să ia decizii.

Cel puțin acest lucru l-am simțit cu toții până acum, au polemizat pe orice temă internă, încercând să lase sentimentul că sunt în opoziție unii față de alții. Dar în realitate nu au fost capabili să ia decizii și acum, în prag de iarnă, evident că presiunea este din ce în ce mai mare și decontul va fi pe măsură. Pentru că nu facem ceea ce trebuie, nu investim la sursă, nu luăm măsuri cel puțin în acest moment, când haosul acesta bântuie toată Europa, începând de la Franța, unde deja sunt cozi constante, inclusiv în benzinării, tocmai pentru că criza începe să-și spună cuvântul.

ADVERTISING

Noi, ca țară, avem un mare avantaj: două entități de stat uriașe, care produc energie - Hidroelectrica, care produce în jur de 25% din necesarul de energie și Nuclearelectrica, care produce în jur de 17% . Cu aceste două entități, cu măsuri luate, evident în acord cu Comisia Europeană, noi puteam de mult să venim în sprijinul cetățenilor, printr-o serie de măsuri temporare. Este foarte important acest termen, pentru că aceste măsuri sunt necesare în situații excepționale și noi, având aceste două companii de stat, inclusiv infrastructura de transport, puteam de mult asigura populația.

Sunt țări care investesc sute de miliarde la ora actuală, tocmai pentru că vor să-și consolideze această independență energetică, pentru că nimeni nu s-a așteptat la acest șoc după pandemie și șoc accelerat odată cu acest război.

Eu sunt absolut convins că vom avea gaz suficient, însă prețul va fi din ce în ce mai mare și asta afectează puternic economia. Oricât ar subvenționa statul acum, oricât ar încerca să plafoneze, prețul nu va scădea. Și aici e o chestiune care ține de perspectivele imediate și viitoare. Nu putem rămâne în această logică. Pe de altă parte, mai există o altă realitate, cinci milioane de gospodării din această țară se încălzesc cu lemn de foc; 65% la sută din populația României nu depinde de resursa de gaz. În ceea ce privește reziliența noastră față de această criză, va fi oarecum mai suportabil în comparație cu alte state.

Tocmai de aceea am și cerut în mod constant ca statul să plafoneze prețurile la lemnul de foc și să ofere pentru persoanele vulnerabile vouchere cu minimum de trei-patru metri cubi de lemn pentru sezon, în așa fel încât să reziste", spune Eugen Tomac.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇