Ultima armă din arsenalul unui extremist: Simion anunță fraudarea votului. De ce?

Victimizarea a fost principala acțiune politică a liderului AUR pe care a folosit-o în ultimele zile de campanie. S-a prezentat în fața opiniei publice ca o persoană hărțuită pe rețelele sociale și nedreptățită de „sistem”, cu scopul de a stârni mila alegătorilor. 

Dar atitudinea lui nu e credibilă pentru că evită în mod sistematic contactul cu opinia publică prin intermediul dezbaterilor TV și online.
Ultima armă din arsenalul unui extremist: Simion anunță fraudarea votului. De ce?
George Simion vorbește de fraudarea alegerilor fără a aduce dovezi - Foto: Hepta.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Violența a reprezentat un fir roșu care parcurge întreaga carieră politică a lui George Simion. De la confruntările dintre galeriile de fotbal, la protestele de stradă de la Chișinău și București, la implicarea în ciocnirile naționaliste de la Valea Uzului și până la violențele din Parlamentul României, popularitatea lui George Simion a fost construită pe agresivitate amplificată de rețelele sociale.

Liderul AUR, ajuns în finala prezidențială, are interdicție de a intra pe teritoriul Republicii Moldova și pe cel al Ucrainei, fiind considerat un pericol pentru stabilitatea celor două țări de către autoritățile de acolo.

În spațiul public, în ultimele zile s-a vehiculat teoria conform căreia George Simion vrea să piardă finala prezidențială, fiind victima unui șantaj, acesta fiind motivul pentru care nu se prezintă la dezbateri.

PostareSimionFB
INCITARE. Postarea de pe Facebook a candidatului George Simion prin care face acuzații grave fără a oferi argumente, indicii sau dovezi – Sursa: Facebook/ George Simion

Dar o astfel de justificare nu e decât o încercare de victimizare a liderului AUR, acțiune care face parte din schimbarea strategică a campaniei electorale după ce acesta a pierdut dezbaterea cu Nicușor Dan de la Euronews.

Înfrângerea lui Simion a fost atât de vizibilă și clară, încât echipa sa de campanie i-a sugerat că ar fi bine să nu mai participe la nicio confruntare televizată cu primarul Bucureștiului.

Astfel, s-a decis ca în zilele rămase să se acționeze pe trei direcții:

  • Victimizarea lui Simion. Adică e un candidat care e atacat cu mesaje extremiste și amenințări de către susținătorii lui Nicușor Dan.
  • Încercarea de a crește prezența la urne în diaspora a românilor care au devenit fanii lui Călin Georgescu după alegerile anulate prin intermediul campaniilor pe TikTok.
  • Activarea lui Călin Georgescu, care să apară public și să transmită mesaje de susținere pentru George Simion.
Nicusor Dan attends an online debate in Bucharest
FĂRĂ DEZBATERI. Nicușor Dan a fost acuzat de George Simion că pune la cale fraudarea alegerilor, dar liderul AUR evită confruntarea în fața opiniei publice cu primarul Bucureștiului pentru a-și susține acuzațiile - Foto: Hepta.ro

Maidan împotriva voinței poporului

Liderul AUR își dorește să câștige alegerile și face tot ce poate pentru a-și atinge obiectivul.

El a promis inițial că va participa la toate dezbaterile televizate, dar după experiența ratată de la Euronews a fost obligat să-și regândească strategia.

Unul din instrumentele folosite de echipa de campanie a lui George Simion a fost diseminarea în societate a perspectivei unor confruntări violente după alegerile de duminică.

„Atrag atenția contracandidatului meu să oprească tentativele de fraudă sau de creare a unui Maidan împotriva voinței poporului”, a scris George Simion pe pagina sa de Facebook, în data de 14 mai.

Postarea are un număr de aproape 50.000 de reacții, peste 12.000 de comentarii și peste 4.000 de distribuiri. Impactul ei este unul uriaș pe rețelele sociale.

George Simion nu vine cu niciun argument, indiciu sau dovadă că Nicușor Dan sau cei care-l susțin încearcă să fraudeze alegerile.

Mai mult, pentru a crea un context care să-i permită lui Simion să anunțe că alegerile au fost fraudate, reprezentanții AUR au cerut STS (Serviciului de Telecomunicații Speciale) o întrevedere pentru a discuta posibila fraudare a alegerilor deși nu au prezentat niciun indiciu care să le susțină afirmațiile.

"Este obligația noastră să acționăm imediat când apar semnale de alarmă privind procesul electoral. Solicităm conducerii STS o discuție clară și responsabilă, pentru a garanta securitatea digitală și corectitudinea procesului de vot", se arată în solicitarea formațiunii de extremă-dreapta.

"Alegerile din 18 mai trebuie să fie libere, corecte și lipsite de orice suspiciune de fraudă. Ne dorim să avem parte de un proces electoral transparent, democratic și care să respecte legea. Vom coopera cu toate instituțiile statului care au atribuții în organizarea alegerilor, pentru a preveni orice tentativă de deturnare a rezultatului votului popular", se mai arată în comunicatul AUR.

De asemenea, George Simion în postarea sa de pe Facebook face referire la Maidan, sugerând că o forță secretă, fără a o numi, vrea să-l creeze împotriva voinței poporului.

Mai simplu, Simion spune că susținătorii lui Nicușor Dan vor să fure alegerile și, dacă nu vor reuși, vor organiza un mare protest, contestând rezultatul.

Fără a aduce dovezi, afirmațiile candidatului AUR nu reprezintă decât instigare la violență și minarea încrederii în procesul electoral de alegere a președintelui României.

Un adevăr ascuns de Simion

E foarte interesant de observat și faptul că Simion se referă la Maidan din perspectiva lui Putin și a Kremlinului.

În realitate, mișcarea ucraineană de protest, începută în luna noiembrie 2013, s-a numit Euromaidan, fiind un protest la adresa președintelui de atunci Viktor Ianukovici, susținut de Moscova, care a refuzat să semneze rezoluția Parlamentului de începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Ucraina:Euromaidan 2014
EUROMAIDAN. Kiev, ianuarie 2014, regimul Ianukovici încerca să reprime protestele pro europene din capitala Ucrainei. Nu există țară care să fi luptat și să se fi sacrificat mai mult pentru a scăpa din ghearele Rusiei și să adere la Uniunea Europeană ca Ucraina- Sursa: Facebook/ Euromaidan

Ianukovici a încercat să impună aderarea țării la construcția lui Putin, Uniunea Economică Eurasia, înfuriind populația.

Protestele au ținut trei luni, manifestanții fiind atacați de forțele de ordine, inclusiv cu muniție de război. 

În urma represiunii, au murit 108 persoane, alte 2.000 fiind rănite.

La mitinguri au participat sute de mii de oameni, iar în data de 21 februarie 2014, regimul lui Ianukovici se prăbușește, acesta fugind în Rusia, unde se ascunde și azi.

Pierderea influenței politice asupra Ucrainei în urma victoriei populare a Euromaidan-ului îl înfurie pe Putin, care, câteva luni mai târziu, anexează Crimeea și lansează atacurile în Donbas, din estul Ucrainei.

Din mesajul lui Simion reiese și faptul că se pregătește să protesteze în situația în care pierde alegerile, aducând deja în discuție furtul de voturi fără a oferi niciun argument pentru afirmațiile sale.

Mizele lui Simion

Un alt obiectiv politic al lui George Simion în aceste zile și un motiv pentru care n-a mai participat la dezbaterile televizate este și acela că urmărește ca, în cazul unei înfrângeri, să nu-și piardă influența în partid și asupra mișcării extremiste din România.

Cu cât ia mai multe voturi, cu atât se legitimează mai puternic în fața susținătorilor săi. Are un competitor redutabil, e vorba de Călin Georgescu, candidatul pro rus, iar în cazul unei înfrângeri a lui Simion, duminică, între cei doi va începe o luptă pentru preluarea controlului asupra populiștilor români.

De asemenea, Simion mizează că un număr mare de voturi îl va ajuta să unifice partidele extremiste din Parlament, astfel încât să poată negocia chiar și o posibilă intrare la guvernare.

Mizele lui Simion sunt mari, fiind falsă impresie că a depus armele. Liderul AUR va face tot posibilul să câștige alegerile de duminică, iar după vot nu se va da înlături de la nimic pentru a se proiecta ca singurul lider al naționaliștilor români.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇