Valul de declarații făcut de președintele Trump vineri marchează revenirea la „negocierea prin smartphone” și ar putea declanșa o nouă perioadă de incertitudine profundă pentru comerțul internațional și piețele financiare.
Amenințarea cu tarife vamale de 50% aplicate Uniunii Europene, emisă cu doar câteva ore înainte ca reprezentantul său pentru comerț să se întâlnească cu omologii europeni, este o demonstrație clară de forță prezidențială, menită să-i intimideze pe cei de cealaltă parte a mesei.
Această escaladare este de natură să amplifice riscul unui răspuns dur din partea Europei și, printr-o simplă apăsare de taste, pune capăt scurtei perioade de calm care se instalase recent în comerțul global și pe piețele financiare, se arată într-o analiză Sky News.
- Trump s-a înfuriat din nou și amenință Uniunea Europeană cu tarife de 50%: „Discuțiile cu ei nu duc nicăieri!”
- SUA pun presiune pe Europa: „Taxele de 50% vor aprinde un foc sub UE”
Discuțiile din Elveția dintre delegațiile SUA și Chinei, desfășurate în urmă cu două săptămâni, domoliseră ostilitățile sino-americane, reducând tarifele de ordinul sutelor de procente – ce echivalau practic cu un embargo comercial reciproc – la niveluri gestionabile.
Piețele financiare își recuperaseră mare parte din pierderile cauzate de „Ziua Eliberării” din aprilie, când Donald Trump declarase un război comercial total, iar optimismul revenise – existând speranța că, dincolo de retorică, exista loc pentru un compromis constructiv.
Regatul Unit reușise chiar să încheie un acord parțial, obținând reducerea tarifelor pentru automobile în schimbul deschiderii reciproce a pieței agricole.
Nu se întrevede însă un astfel de acord rapid pentru UE. Un tarif de 50% aplicat tuturor exporturilor europene către SUA nu doar că este mai mare decât cel anterior amenințat, de 20%, și dublu față de cei 25% propuși anterior pentru mașinile europene, dar îl depășește chiar și pe cel impus Chinei.
Acțiunile europene au încheiat previzibil săptămâna în scădere, cu producători auto precum BMW, Volkswagen și Stellantis printre cei mai afectați.
Rămâne de văzut dacă această amenințare se va concretiza. Trump a cedat în repetate rânduri în războiul comercial pe care l-a declanșat, renunțând la tarifele reciproce globale atunci când piețele obligațiunilor au reacționat negativ și, ulterior, acceptând o înțelegere cu China la Geneva.
Totuși, nemulțumirile sale față de Europa par să aibă o dimensiune suplimentară, iar consecințele incertitudinii generate se vor resimți pe scară largă.
Chiar dacă ar fi fost singurul anunț făcut de Trump de „Ziua Eliberării”, ar fi fost totuși un eveniment major, concluzionează analiza Sky News.