Copilul omorât de tată, în vreme ce polițiștii păzeau ușa, este victima acelorași oameni care populează instituțiile României nu în mod necesar pentru că sunt pilele, nepoții și cunoscuții cuiva, ci pentru că mediocritizarea pe care politicienii au mizat atât de mult a reușit. Îl avem pe omul nou din care PSD și PNL să-și tragă votul.
Niciun polițist nu a spart ușa în spatele căreia un copil de un an era spânzurat, pentru că niciunul dintre ei nu a știut ce înseamnă să-și asume responsabilitatea, adică funcția. Au stat câteva ore în așteptare, nu pentru că le lipsea simțul moral și nu ar fi fi vrut să salveze copilul, ci pentru că funcția în slujba statului este dezgolită de responsabilitate față de ceilalți.
Nu au putut înțelege, până la ultimul, că treaba și puterea lor este să-și exercite funcția, că a venit acel moment în care fiecare dintre ei este responsabil pentru celălalt, cel lipsit de funcția publică și beneficiile ei, dar ale cărui drepturi trebuie acum protejate.
Asta e consecința directă a politicii continue de mediocritizare pe care politicienii României au alimentat-o și generalizat-o, pentru a-și forma un bazin electoral din care speră să-și tragă voturile care să-i țină la gura resurselor.
Educația viciată, sistemul de meditații care îi salvează doar pe copiii părinților care, în cele mai multe cazuri, își amanetează viețile pentru a-și scoate copilul de aici, din sistemul care strânge, strânge, până când patria ta devine cea descrisă de Gabriel Liiceanu, patria mică din balcon, transformarea instituțiilor în sinecuri, promovarea imposturii și absoluta nepăsare față de furt intelectual și nepricepere în funcție - a se vedea cazul recent al ministrului Daea și al banilor pentru fermierii români -, toate acestea au dus la crima de duminică, un copil de doar un an, ucis în spatele ușii supravegheate de polițiști.
Și despre moartea lui nu se scriu scrisori deschise, niciun cult nu denunță abdicarea de la responsabilitate pentru viață a celor care asta sunt plătiți să facă asta, să apere viața, nu sunt convocați miniștri în Parlament.
Pentru că sistemul e infiltrat cu mediocri, iar cei puțini care înțeleg au fost demotivați pas cu pas, o strategie care a dat un titlu de carte prezidențială, și nu mai știu cum să se ridice și să țipe, să ne avertizeze.
Doar că altă salvare nu există.
Nu poate să apară peste noapte un partid care să ne reclădească speranța socială și dintre cele de pe masă acum niciunul nu pornește fără un capital de deziluzionare.
Politicienii populiști sunt incapabili să rezolve o criză reală, de aceea, au nevoie să inventeze crize artificiale, pentru a poza în salvatori, este teza politologului Ivan Krastev.
Doar că în spatele crizelor artificiale - Bâstroe, lansat de ministrul Grindeanu, când problema reală erau trenurile care, iată, fac victime, religia la Bacalaureat - se petrec tragedii colosale, în momente în care România este atât de anesteziată, încât dacă Alexandra ar suna încă o dată la 112, cel mai probabil, va da peste operatori de bună-credință, dar care nu-și pot asuma funcția și responsabilitatea ei, pentru că ei vor doar un job la stat, ca atâția alții, și un drept la o pensie decentă.
Un voucher de vacanță, o subvenție și o plafonare, atât cerem statului și el, la rândul lui, cere doar mediocritate.