Țara e în flăcări. Dar cea mai importantă temă va lipsi din campaniile electorale

lucian.lumezeanu

Antreprenor – Public Affairs, comunicare, cursuri

Lucian Lumezeanu a fost, pe rând, ziarist, consultant, corporatist. Ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. A inițiat diverse asociații și coaliții din industrie. A fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Îi place să creadă că știe să jongleze cu și să creeze realități. Din 2021 a ieșit din lumea corporatistă și e pe cont propriu. Își sfătuiește clienții, de la agenții la multinaționale și asociații, pe chestiuni de lobby/Public Affairs, riscuri politice, comunicare. De asemenea, predă cursuri despre efectele Green Deal / tranziției verzi asupra afacerilor. Lucian Lumezeanu este în spatele proiectului ThisPropaganda https://www.thispropaganda.eu/.
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

România are cele mai importante alegeri, parlamentare și prezidențiale, la sfârșitul anului. Campania electorală deja a început, mai subtil sau cu panouri gigantice care vând deja gogoși. Pare că partidele și candidații își caută cele mai bune teme, iar cele cu o strategie bună și le pregătesc din timp. Una, extrem de importantă, lipsește.

Tranziția verde. Green Deal / Pactul Verde European.

În ciuda faptului că vara asta ne arată un adevăr dur: SCHIMBĂRILE CLIMATICE CAUZATE DE ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ NE LOVESC DEJA. Avem valuri de căldură fără precedent prind durata și intensitatea lor, secetă, distrugerea culturii, daune pentru infrastructură, probleme majore pentru sistemul energetic.

Din păcate, dezbaterea din politica și presa din România pe această temă ultra-importantă în cea mai mare parte a UE aproape lipsește.

Deși aici vorbim despre mai multe elemente:

ADVERTISING
  • Poluarea asociată activității industriale și emiterii de gaze cu efect de seră omoară PREMATUR vreo 25.000 de români ÎN FIECARE AN.
  • România e una dintre țările cele mai expuse fenomenului de încălzire globală.
  • Afectarea gravă a sănătății unei mari părți a populației din cauza căldurii și schimbării ciclurilor anotimpurilor, în special persoanele vulnerabile.
  • Pierderi de vieți: Până la 30.000 de morți în exces provocate de valul din 2022 în Europa.
  • Verile vor deveni tot mai greu de suportat pentru români.
  • Penele de curent din cauza consumului ridicat în perioadele caniculare vor deveni pericole constante.
  • Vom pierde părți importante (15-20%) din unele culturi agricole până în 2050.
  • Secete tot mai dese ne vor lovi.
  • Fenomene extreme precum furtuni intense, inundații, incendii cauzate de căldură vor deveni mai frecvente.
  • Probleme de aprovizionare cu apă.
  • Vom pierde o bună parte a ecosistemelor naturale din cauza schimbărilor climatice.
  • Mediul de afaceri se va confrunta cu o serie de provocări, de la pagube la costuri suplimentare cauzate de aceste fenomene.
  • Schimbările climatice SUNT RISCURI MAJORE la adresa securității STATELOR NATO, din cauza creșterii riscurilor de conflict, așa cum ne arată un foarte recent raport al Alianței.

Și lista poate continua mult și bine.

Dar poate ar trebui să ne uităm și la oportunități. Da, Pactul Verde European, acest plan vast al Uniunii Europene, ne oferă O GRĂMADĂ DE BANI, STIMULENTE ȘI POSIBILITĂȚI PENTRU A LUPTA CU SCHIMBĂRILE CLIMATICE.

  • Câteva zeci de miliarde pe care le avem la dispoziție din fonduri europene ,,clasice’’, din fonduri europene PNRR, plus bani de la Banca Europeană de Investiții și alte asemenea instituții.
  • Un ,,ocean albastru’’ de investiții în zone verzi, de la energie regenerabilă la termoizolarea clădirilor, baterii pentru mașini electrice și mașinile în sine, reciclare și așa mai departe, toate propulsate de politicile Uniunii Europene.
  • Posibilitatea de a ne curăța țara asta frumoasă de gunoaiele care i-au acoperit marginile pădurilor, malurile râurilor și au creat Everesturi de deșeuri.
  • Securitatea energetică a României. Atunci când îți produci mai multă energie aici, din surse cu emisii reduse, imporți mai puțin din, să zicem, Rusia. Sau oricare alt stat.
  • Competitivitate crescută în mai multe zone. Hai să zicem că ești o companie mare care are o fabrică. Dacă instalezi echipamente pentru reducerea consumului energetic, evident că îți scad costurile.
  • Un aer mai curat pentru noi și copiii noștri.

Se discută despre asta în România? Aproape deloc. E un subiect practic absent în campaniile electorale. Tema verde a fost îmbrățişată pe de-a întregul de un singur candidat la europarlamentare, independentul Nicu Ștefănuță, însă nici acesta nu a intrat în adâncime cu subiectul.

Sigur, europarlamentarii PSD, PNL, USR și PMP au susținut de cele mai multe ori politicile verzi în legislativul european.

Sigur, Guvernul României trebuie să implementeze politicile și directivele verzi, deși marea discuție e cum se face. Vă zic eu: Greu, necoordonat, cu întârzieri, cu infrigenmenturi.

Însă nu e de ajuns. Planurile naționale largi, consistente practic lipsesc. Tema lipsește. Vorbim doar despre frânturi – o discuție aici despre defrișări, una despre prosumatori, de parcă nimeni nu ar vedea cadrul larg.

În loc să fie o dezbatere majoră pe scena politică, avem un deșert de informații.

Cu regret spun și presa are aici nevoie de profesionalizare. Deși există și ziariști care tratează tema corespunzător, avem și destui jurnaliști altfel redutabili care au rămas în urmă nu doar cu alfabetizarea științifică, dar și cu marile dezbateri europene pe tema tranziției verzi.

Din păcate, cu cât amânăm discuția asta despre ce-i de făcut și cum ne pregătim pentru anii din ce în ce mai călduroși care vor urma, cu atât ne va fi mai greu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇