Sustenabilitate, însă nu doar pe banii noștri

constantin.magdalina

expert, tendințe și tehnologii emergente

Pandemia ne-a dat ocazia descoperirii unor întrebări pe care doar situațiile limită le impun. Posibilitatea contractării virusului a condus la crize existențiale. Ne-au cotropit întrebările:

  • Ce pot să fac cu timpul pe care îl mai am în cazul unei fatale contaminări?

Ne-a fost stimulată recunoștința în cazul unui final fericit:

  • Cum pot să-mi aloc mai bine timpul și banii pentru cauze sustenabile la nivel personal și comunitar?

Se conturează astfel mai intens sentimentul responsabilității fiecărui individ în calitate de consumator față de viața sănătoasă într-un mediu curat.

Sustenabilitatea se auto-impune, prin numărul tot mai mare al susținătorilor ei, ca o chestiune de importanță foarte mare pe agenda publică.

Accelerează adoptarea politicilor de sustenabilitate

Sub presiunea în creștere a adepților temei sustenabilității, mediile politice, sociale și de afaceri se mobilizează să includă pe agenda lor subiecte precum schimbarea climatică, sărăcia și justiția socială.

ADVERTISING

Manifestări extreme ale vremii în țări foarte influente economic și politic mută accentele spre adoptarea unei politici cu o pregnantă componentă de sustenabilitate la nivelul Uniunii Europene.

Fondul general de transformare se corelează cu așteptările schimbate ale consumatorilor cu privire la branduri, cu un comportament schimbat al companiilor cu privire la sustenabilitate, dar și felul nou în care directorii generali se poziționează în legătură cu sustenabilitatea.

Odată ce restaurarea economică va fi o realitate, intenția consumatorilor va fi să plătească chiar mai mult pentru produsele sau serviciile companiilor care susțin sănătatea, mediul, comunitățile defavorizate, educația și alte cauze care aduc beneficiu societății.

Companiile văd această tendință ca pe o oportunitate

Puțini au însă reflexul instalat al acțiunii concrete care să sprijine aceste cauze altfel decât cu portofelul. Apare astfel o oportunitate pentru companiile care înțeleg această tendință de sustenabilitate în rândul consumatorilor și care se transformă ca să le valorifice.

Ce pot să facă companiile? Să creeze produse care să adreseze preocupările nuanțate ale consumatorilor avizați și să se asigure că lanțul de valoare care le susține brandurile poate să răspundă relevant așteptărilor acestora.

V_Sustenabilitate-insa-nu-pe-banii-nostri_RO

Ce pot să facă directorii generali? Să adopte sustenabilitatea ca factor care generează valoare. Să fie autentici și s-o demonstreze. Să-și regândească modelul de business pentru sustenabilitate.

Contextele viitoare vor remodela sistemele de valori

Dincolo de pasagere relaxări ale restricțiilor impuse de pandemie, tot mai multe țări trag semnale de alarmă privind următorul val al pandemiei.

Oamenii din întreaga lume sunt încă profund îngrijorați de viitorul lor, iar în aceste momente dificile, este important să privim interesul crescut al consumatorilor pentru problemele de sustenabilitate ca pe o oportunitate de creștere, nu doar ca pe un alt risc sau cost.

Trebuie să înțelegem că experiența pandemiei a remodelat atitudinile în legătură cu sustenabilitatea. În funcție de magnitudinea pandemiei, impactul în plan economic, educația, generația, venitul și valorile comunitare putem să intuim diferențe de la o țară la altă în legătură cu ceea ce valorizează consumatorii.

Multe dintre acestea premize sunt validate de studiul McKinsey privind sentimentul de consum. Studiul, realizat în vârf de pandemie, afirmă că prin diferite comportamente de cumpărare, peste 65% dintre consumatori exprimă o intenție ridicată să încorporeze aceste comportamente în viitor.

Dincolo de sensibilitatea în legătură cu prețul și mutarea obiceiurilor de achiziție online, valoarea adăugată și misiunea brandului sunt principalele motive de cumpărare pentru consumatori.

Prin misiunea brandului centrată pe sustenabilitate se înțeleg patru aspecte principale:

1. să susțină sănătatea;

2. să susțină mediul de afaceri local;

3. să susțină mediul social;

4. să susțină mediul natural.

În concluzie

Mulți consumatori doresc să cumpere ghidați de criterii de sustenabilitate, dar au nevoie de companii care să le facă posibil acest lucru.

Chiar dacă ar vrea, consumatorii nu își permit să plătească mai mult pentru sustenabilitate; prețul rămâne criteriul lor de cumpărare numărul unu. Și mulți dintre acei consumatori care sunt dispuși să facă o alegere apropiată sustenabilității nu au acces la produse care reflectă valorile lor în schimbare.

Ca să facă accesibile consumatorilor produsele relevante sustenabilității, companiile pot:

  1. Să lanseze produse care generează mai puține deșeuri sau emisii și durează mai mult reducându-și astfel costurile și făcându-le mai accesibile.
  2. Să conceapă produse, servicii și noi modele de afaceri care să servească în mod profitabil clienții și mediul ca parte din economia circulară.
  3. Să coopereze chiar și cu concurența pentru combaterea chestiunilor cu impact asupra întregii industrii, găsind soluții rapide care să scadă costurile de producție.

* * *

Despre Constantin Măgdălina

Constantin Măgdălina are o experienţă profesională de peste 10 ani, timp în care a lucrat la companii multinaţionale, atât în ţară cât şi în străinătate.

Constantin are un Master în Marketing şi Comunicare la Academia de Studii Economice Bucureşti. Este certificat LeanSix Sigma şi ITIL (IT Information Library®) ceea ce-i facilitează o bună înţelegere a proceselor şi transformărilor din cadrul organizaţiilor.

Pe de altă parte, certificarea obţinută de la Chartered Institute of Marketing îi completează expertiza de business.

În cei peste 4 ani de activitate în cadrul unei companii din Big 4 a iniţiat şi coordonat studii ce analizau aspecte legate de mediul de afaceri din România.

Printre acestea se află previziunile economice de creştere ale firmelor în 2013-2016, managementul cunoştinţelor, experienţa de cumpărare în era consumatorilor digitali, social media și mediul de afaceri românesc, utilizarea dispozitivelor mobile în România.

Este autor a numeroase articole cu teme legate de inovaţie, eficientizarea proceselor de afaceri, social media, transformarea digitală, tendinţeşi tehnologii emergente.

Este invitat ca vorbitor la numeroase evenimente şi conferinţe de business.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇