Socoteala liberalilor pentru Ciucă

Socoteala liberalilor pentru Ciucă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Socoteala care îi împinge pe liberali să își încalce cuvântul și să cadă în ridicolul unor argumente puerile pentru a muta din nou prezidențialele în iarnă nu este cătuși de puțin sofisticată. Dimpotrivă, este una de bază în politică, singurul semn de întrebare fiind însă dacă ea mai este valabilă în condițiile concrete ale acestui an.

Care e așadar calculul PNL?

Experiența alegerilor de până acum spune că potențialul unui candidat în primul tur este cel puțin la nivelul scorului politic al partidului, un argument esențial în cazul partidelor mari.

ADVERTISING

Dacă în urmă cu câteva luni, PNL se temea de un scor politic cu 1 în față pe 9 iunie, disperarea primarilor și a președinților de CJ-uri a dus liberalii nesperat de aproape de 30%, un scor politic care i-ar da, teoretic, reale șanse lui Nicolae Ciucă pentru a fi catapultat în turul al doilea, unde, socotește PNL, votul românilor este în mod tradițional antiPSD.

Dar o mobilizare ca pe 9 iunie nu e ușor de obținut, pentru că disciplina de partid nu este chiar punctul forte al liberalilor, mai ales al organizațiilor fără tradiție PDL. Acesta este motivul pentru care aparatul de partid trebuie să aibă mai mult decât argumentul alegerilor prezidențiale pentru a pune osul la treabă din greu.

La parlamentare, organizațiile se mobilizează mai bine, nu ca la locale, e drept, dar la un nivel ridicat. Așa că asocierea lor cu prezidențialele ar fi cea mai bună șansă pentru Nicolae Ciucă.

Care sunt totuși slăbiciunile acestui plan?

Dacă activul de partid poate fi cumva mobilizat în campanie, cu electoratul liberal e mai greu. Oamenii, mai ales în urbanul mare, pe care PNL mizează mai mult decât PSD, nu mai răspund la mobilizare politică precum în trecut.

Nicolae Ciucă nu este nereprezentativ doar pentru partid, ci și pentru alegătorii liberali. Va fi greu de oprit un exod al acestora fie către Mircea Geoană, pe care liberalii l-au susținut în 2009, de altfel, sau chiar către Elena Lasconi, cu un profil oarecum diferit de al userismului clasic.

Simplul scor politic al partidului e un potențial, dar nu orice candidat îl poate valorifica.

În turul al doilea e și mai complicat, pentru că atunci este în primul rând despre candidat, iar dl Ciucă nu are prea multe argumente. Dincolo de faptul că nu este carismatic, nu emoționează, nu transmite, dl Ciucă duce în spate și imensul pasiv numit Iohannis.

A fost susținut și propulsat de cel mai slab dintre președinții României, care își încheie cei 10 ani de mandat fără niciun rezultat important în beneficiul României, cu o cota de încredere prăbușită și într-o relație extrem de proastă cu propriul popor.

Cât despre antipesedismul din turul al doilea, e greu de crezut că dl Ciucă îl poate valorifica la maximum cât timp PNL este în alianță cu PSD și intenționează să o continue după alegeri, iar la baza acestei alianțe este tandemul Nicu&Marcel.

Una peste alta, după ce Klaus Iohannis a adus PSD la guvernare alături de PNL și planul este continuarea alianței, va fi foarte greu ca dl Ciucă să capitalizeze masiv votul antipesedist în turul al doilea și este posibil că într-o confruntare finală cu Marcel Ciolacu, absenteismul să fie foarte mare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇