Sanna Marin, femeia de care s-a îndrăgostit Europa, se îndreaptă spre conducerea NATO (Video & Audio)

A pierdut alegerile, a demisionat din poziția de prim-ministru, deși partidul ei a obținut mai multe locuri în parlament decât în urmă cu patru ani, iar acum are prima șansă pentru a conduce cea mai mare alianță militară din lume. Tânăra lideră din Finlanda continuă să seducă bătrânul continent.
Sanna Marin, femeia de care s-a îndrăgostit Europa, se îndreaptă spre conducerea NATO (Video & Audio)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

AUDIO. Pentru a asculta textul, dați click pe săgeata de mai sus

  • Liderii statelor membre erau de mult în căutarea persoanei potrivite pentru a conduce cea mai mare organizație militară din lume. Se pare că au găsit-o.
  • Performanța de a conduce Finlanda spre integrarea euro-atlantică într-o perioadă record a transformat-o pe Sanna Marin într-o personalitate internațională.
  • Crescută într-o familie formată din persoane de același sex, fostul premier a intrat în politică în anul 2012, iar șapte ani mai târziu ajunge șefa guvernului.
  • Sanna Marin l-a șocat pe Putin când, imediat după ce acesta a atacat Ucraina, ea le-a cerut finlandezilor să o sprijine pentru ca țara lor să adere rapid la NATO.
  • Filmată la o petrecere în care consumă alcool, cântă și dansează, lidera social-democraților declanșează o dezbatere națională despre maturitatea sa politică.

Klaus Iohannis, deși nu a declarat-o public niciodată, a sperat să găsească o cale prin care să obțină poziția de secretar general al NATO după ce va ajunge la finalul mandatului de președinte al României.

Alegerile de duminica trecută din Finlanda i-au dat planurile peste cap.

Prea puțini se așteptau ca șefa executivului de la Helsinki să piardă la urne și să demisioneze din fruntea guvernului câteva zile mai târziu.

„Din câte știu eu, discuțiile cu privire la succesiunea la conducerea NATO nu au început încă. Deciziile cu privire la NATO sunt luate de către statele aliate și, la momentul potrivit, aliații se vor hotărî cu privire la viitorul Secretar General atunci când acest post va deveni liber”, a declarat Mircea Geoană, adjunct al șefului NATO, în iunie 2022, citat de Mediafax.

KlausIohannisNATOPresidencyRO

Președintele Klaus Iohannis este unul dintre candidații pentru conducerea NATO, dar are șanse mici să obțină susținerea majorității statelor membre – Foto: Presidency.ro

ADVERTISING

Dar de la acea declarație s-au întâmplat multe, iar cel mai important lucru e faptul că în data de 4 aprilie, Finlanda a devenit membră NATO.

„Astăzi este o zi istorică pentru că, în câteva ore, vom ura bun venit Finlandei ca al 31-lea membru al alianței noastre. Acest lucru va face Finlanda mai sigură, iar NATO o organizație mai puternică”, a declarat cu această ocazie Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. 

„Și chiar în această zi, în 1949, la Washington a fost semnat tratatul de înființare a NATO. E greu de imaginat un mod mai bun de a sărbători aniversarea noastră decât acela în care Finlanda să devină membră cu drepturi depline a Alianței Nord-Atlantice”, a mai spus Stoltenberg.

Cele două evenimente, dar și tendința care se manifestă vizibil la nivelul discuțiilor dintre statele membre, aceea ca viitorul conducător al NATO să fie o femeie, reduce mult perspectivele lui Klaus Iohannis de a ocupa această funcție.

„Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori, fiind la conducerea organizației aproape nouă ani", a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, citată de AFP.

„Mandatul secretarului general se încheie în luna octombrie a acestui an, iar domnul Stoltenberg nu are nicio intenție de a solicita o nouă prelungire a mandatului său”, a mai adăugat oficialul, în data de 12 februarie.

Reușita Sannei Marin de a obține aderarea Finlandei la alianța Nord-Atlantică într-un timp record, puțin peste un an, solidaritatea pe care a realizat-o în țară în legătură cu acest subiect, dar și sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului au transformat-o pe fosta șefă a executivului de la Helsinki într-o personalitate cu impact global.

E greu ca prestația ei politică pe scena europeană, în contextul crizei provocate de Rusia, să nu fie folosită pentru consolidarea alianței și pentru o creștere a vizibilității și a susținerii publice pentru organizație.

Un copil crescut într-o familie netradițională

Sanna Marin, 38 de ani, a pierdut, săptămâna trecută, alegerile din Finlanda, demisionând din poziția de prim-ministru. 

A fost cea mai tânără persoană din lume care a deținut poziția de prim-ministru și a treia femeie din istoria Finlandei care a condus un guvern. 

Ascensiunea ei la putere a fost o realizare remarcabilă, reflectând determinarea, angajamentul și calitățile sale de lider.

S-a născut în data de 16 noiembrie 1985, la Helsinki, și a crescut într-o familie din clasa de mijloc, formată din mamă și partenera sa.

După ce a terminat liceul, Marin a urmat facultatea de științe administrative a Universității Tampere. 

Și-a început cariera politică în calitate de membru al Consiliului municipal din Tampere, în anul 2012, și a fost aleasă în funcția de președinte al Partidului Social Democrat din cadrul consiliului municipal, doi ani mai târziu.

Cariera politică a Sannei Marin a luat o turnură spectaculoasă în 2015, când a devenit deputată în Parlamentul Finlandei. 

Aici, ea a ocupat funcția de vicepreședintă a Comisiei pentru administrație și pe cea de membră a Comisiei pentru transport și comunicații. 

În iunie 2019, a fost aleasă în funcția de lideră a Partidului Social Democrat, devenind cea mai tânără persoană care a condus vreodată formațiunea.

Cel mai popular prim-ministru

În decembrie 2019, Marin devine prim-ministru al Finlandei, succedându-i lui Antti Rinne. 

Alegerea sa a fost o realizare semnificativă, deoarece s-a confruntat cu o concurență dură din partea rivalilor săi din interiorul Partidului Social Democrat.

În calitate de prim-ministru al Finlandei, Marin s-a concentrat pe îmbunătățirea sistemului educațional, pe reducerea inegalităților și pe consolidarea sistemului de protecție socială. 

A propus introducerea săptămânii de lucru de patru zile pentru lucrătorii din sectorul public, cu scopul de a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată și de a reduce stresul, dar a renunțat la proiect după un experiment care n-a dat rezultatele așteptate.

Marin a fost, de asemenea, o susținătoare puternică a acțiunilor în domeniul ecologist și a luat măsuri pentru a reduce emisiile de carbon la nivel național. 

Sub conducerea sa, Finlanda s-a angajat să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2035 și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2030. 

În plus, Sanna Marin a susținut drepturile femeilor și pe cele ale comunității LGBT, folosindu-se de experiența sa personală, aceea de a fi crescut într-o familie formată din persoane de același sex.

Sanna Marin a fost cel mai popular prim-ministru din Finlanda în acest secol. 

Îl sfidează pe Vladimir Putin

Lăudată în repetate rânduri pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19 și și-a condus țara spre aderarea la NATO, realizată cu un sprijin covârșitor din partea opiniei publice, a devenit o personalitate recunoscută pe plan internațional. 

VladimirPutinVizitaLucruKremlinRU

Vladimir Putin, la începutul războiului, nu-și imagina că Finlanda, o țară cu care Rusia are o graniță de 1.300 de kilometri va deveni membră NATO într-un timp atât de scurt - Foto: Kremlin.ru

În alegerile de duminica trecută, SDP, partidul ei de centru-stânga și-a mărit procentul de voturi obținut, dar și numărul de parlamentari. 

Cu toate acestea, a pierdut alegerile, Finlanda îndreptându-se spre un guvern de centru-dreapta.

Petteri Orpo, liderul Partidului Conservator al Coaliției Naționale (NCP), are cele mai multe șanse să fie următorul prim-ministru. 

Învingătorul va face primele negocieri cu formațiunea de extremă dreapta Finns, dar sunt puține șanse să reușească să se înțeleagă, așa că, e foarte posibil ca liderii conservatori să-și întoarcă privirea spre social-democrații Sannei Marin pentru a forma o majoritate parlamentară.

În timp ce invadarea Ucrainei de către Rusia este o problemă care interesează mult opinia publică din Finlanda și, principalul motiv pentru care a devenit membră NATO, nu aceasta a fost dezbaterea principală din timpul campaniei electorale.

Conservatorii și-au concentrat discursurile pe temerile cetățenilor în ce privește creșterea datoriei publice a țării din cauza costisitoarelor programe sociale.

Mulți finlandezi își doresc o economie mai performantă, reducerea cheltuielilor publice și impozite mai mici.

În schimb, Sanna Marin a mers pe o strategie în care a promis o mărire a ajutorului social și o extindere a programelor de protecție a cetățenilor.

Sanna Marin, prin aderarea la NATO, l-a sfidat pe Vladimir Putin. După ce Finlanda a depus în mod oficial cererea de aderare, în luna mai a anului trecut, Rusia a anunțat că va lua „măsuri de răspuns” vizavi de o astfel de decizie.

Până acum, reacția lui Putin a fost moderată, dar a avertizat țările vecine că dacă vor exista amenințări la adresa Rusiei, va fi „obligat să răspundă în același fel”.

„Dacă trupele NATO și armele alianței vor fi aduse la granița Rusiei, vom fi obligați să creăm același tip de amenințări pentru teritoriile care sunt vizate”, a declarat președintele Rusiei.

O petrecere care a șocat întreaga lume

Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, s-a confruntat cu critici puternice după ce au apărut o serie de înregistrări video în care aceasta dansa la o petrecere privată. 

Mulți finlandezi au spus că video-urile au ridicat semne de întrebare în legătură maturitatea ei ca persoană, dar și politică. 

Acuzațiile cu privire la un eventual consum de droguri la petrecere au fost respinse de prim-ministru, care a declarat că va efectua un test antidrog, iar rezultatul va fi făcut public atunci când va fi disponibil. Ceea ce s-a și întâmplat, testul fiind negativ.

Ca o reacție la aceste critici venite, în general din partea cetățenilor mai conservatori, sute de femei finlandeze au postat pe rețelele de socializare clipuri în care dansează și cântă, sărind în sprijinul Sannei Marin. 

Acestea au fost postate pe rețelele sociale cu hashtag-ul #solidaritywithSanna.

Anu Koivunen, profesoară de studii de gen la Universitatea finlandeză din Turku, a declarat că agitația din jurul subiectului nu a fost provocată de faptul că Sanna Marin e femeie, cum au susținut mai mulți comentatori. 

Petrecerea în sine nu a fost o problemă importantă, dar a deranjat faptul că prim-ministrul a apărut într-o situație  de vulnerabilitate și imaturitate, mai ales că persoanele care erau în jurul ei, la acea petrecere, nu aveau referințe sociale prea bune, a explicat profesoara.

Sanna Marin a atras atenția prin frumusețea, fragilitatea și delicatețea fizică, a inspirat întreaga lume prin hotărârea, perseverența și curajul de care a dat dovadă, a șocat că, uneori, e o persoană normală, care bea, dansează și cântă, conducându-și țara în ultimii ani printr-o pandemie devastatoare și un război care se desfășoară la graniță. Deși, în final, a pierdut, călătoria ei continuă!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇