Validarea lui Călin Georgescu de către Donald Trump a fost principalul obiectiv al rețelei din spatele lui Călin Georgescu, una finanțată din Rusia, conform raportului SIE, desecretizat de administrația prezidențială.
„Rusia a inundat spațiul informațional cu narațiuni divizive și de susținere… a persoanelor și partidelor politice cu viziuni apropiate Kremlinului”, se arată în documentul Serviciului de Informații Externe.
„Tehnici, tactici și proceduri:
- crearea și consolidarea unor rețele extinse de platforme online și canale/grupuri pe rețelele de socializare;
- dezvoltarea de rețele de sprijin/pro-Kremlin, care să acționeze ulterior ca vectori de promovare a narativelor ruse, cu accent pe formatori de opinie locali cu vizibilitate/viziuni eurosceptice;
- diversificarea metodelor de eludare a măsurilor occidentale;
- organizarea de evenimente culturale dedicate valorilor/politicilor ruse; scoaterea din context a unor declarații ale oficialilor europeni;
- alimentarea unor teorii conspiraționiste; fabricarea de conținut fals pentru defăimarea unor candidați incomozi”, se mai arată în raportul citat.
Toate aceste operațiuni nu se puteau face fără finanțare, iar sumele folosite au fost foarte mari.
O campanie complicată cu două obiective
Călin Georgescu a avut în spate o întreagă infrastructură, realizată în timp și cu migală, care avea două obiective, să-l promoveze puternic în zona alegătorilor marginali, care nu sunt interesați de politică sau care nu s-au decis cu cine să voteze și să nu fie perceput ca o competiție serioasă de partidele și candidații cunoscuți, care desfășurau campanii electorale vizibile.
O astfel de strategie e complicată și are nevoie de o serie de specialiști - programatori, experți în rețele sociale, profesioniști în marketing digital, în crearea de conținut cu ajutorul inteligenței artificiale, persoane care monitorizează campania și dau semnale dacă își atinge obiectivele, dar și agenți de influență care trebuie să țină în atenția publicului anumite teme - frica de război, sperietoarea LGBT, ura pentru Uniunea Europeană, asocierea NATO cu agresiunea militară și multe altele.
România este percepută de centrii de decizie de la Moscova ca stat inamic, iar potrivit
Serviciul de Informații Externe, raport desecretizat
datelor noastre, Moscova adoptă o politică de descurajare activă față de România.
Candidatul secret Călin Georgescu a beneficiat de susținerea a două televiziuni, RTV și Realitatea Plus, de o serie de „influenceri” care aveau misiunea să pătrundă în toate mediile - online și offline, de un grup de jurnaliști pro Rusia, dar și de oameni din sistem - apărare, servicii secrete și justiție.
România a fost salvată
Victoria lui Călin Georgescu din primul tur al alegerilor prezidențiale nu e o întâmplare, ci rezultatul unei strategii minuțioase, finanțate cu peste 100 de milioane de euro, care a reușit să destabilizeze România.
Pentru ca victoria să fie deplină, mai era nevoie de un singur pas - candidatul Rusiei să fie validat de președintele ales Donald Trump.
Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că în al 12-lea ceas s-a dat alarma și a fost anunțată echipa de tranziție a lui Donald Trump.
„România a fost salvată de la un atac masiv al unui alt stat, pregătit de mulți ani. Mie mi s-a spus că acest atac ar fi fost pus la cale chiar din anul 2016”, a declarat Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, un susținător al lui Donald Trump.
„E o decizie corectă, foarte bună şi eu vreau să mulțumesc Curții Constituționale pentru că a luat această decizie. Sunt sigur că n-a fost ușor, dar România a fost salvată”, a mai spus el.
Dușmanii din interior
După intensa campanie susținută de Realitatea TV pe rețelele sociale în care se anunța venirea lui Robert Kennedy Jr. în România, după o alta în care se vorbea de sosirea lui Brad Parscale, fostul director de campanie al lui Trump în 2016, a fost obținut un singur mesaj de susținere din partea lui Donald Trump JR.
Rețeaua din spatele lui Georgescu speră în continuare la o validare din SUA, pe site-urile pro ruse din România fiind promovate și cele mai insignifiante opinii ale unor susținători ai lui Trump, pro ruși.
„Dușmanii din interior”, susținuți de Moscova, nu au nicio șansă să fie acceptați la nivelul societății, dacă nu vor fi „ștampilați” de Trump ca băieți buni.
Relația dintre SUA și România e una puternică la nivel politic, economic și militar, iar obiectivul Kremlinului e s-o compromită.
E un atac absolut masiv, care a venit în principal prin rețelele TikTok, dar și prin alte rețele și cu sprijin de la entități și persoane fizice. În România, atacuri similare s-au mai întâmplat. Mi s-a spus că în ultimul an sau așa ceva au fost vreo 30 și ceva de atacuri similare în țări europene. Dar n-a fost niciodată un atac de mărimea și ferocitatea atacului acesta și aici e problema.
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA în România, susținător Donald Trump
Vladimir Putin vrea desființarea scutului antirachetă de la Deveselu, vrea să blocheze construirea marii baze militare de la Mihail Kogălniceanu, vrea ca flancul estic al NATO să se prăbușească.
Fără a crea o criză politică major în relațiile româno-americane, Putin nu va reuși să vulnerabilizeze infrastructura de apărare din țara noastră.
O schemă descentralizată cu agenți pro ruși
Donald Trump va ajunge la Casa Albă în data de 20 ianuarie. Nimeni nu știe în acest moment care vor fi deciziile lui legate de conflictul militar din Ucraina, ce strategie va încerca să aplice și cât succes va avea.
România - alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO - a devenit o prioritate pentru acțiunile
Serviciul de Informații Externe, Raport desecretizat
ostile ale Rusiei, existând un interes în creștere la Kremlin pentru a influența... agenda în societatea româneasca în context electoral.
Conform reacțiilor de până acum, venite dinspre echipa lui Donald Trump, e puțin probabil ca interesele strategice militare ale SUA din România, care nu privesc doar Rusia, ci și Orientul Apropiat, să fie sacrificate, Bucureștiul urmând să se bucure în continuare de sprijinul venit de la Washington.
În raportul SIE se face o referire directă la faptul că există o legătură între Kremlin și structuri din România: „Schema de diseminare și amplificare a mesajelor a rămas descentralizată: sateliți locali pro ruși, clone ale site-urilor de renume, conturile și rețelele de troli de pe platformele de socializare”.