Regresul istoric al PNL: Ce mai poate face Bolojan?

Regresul istoric al PNL: Ce mai poate face Bolojan?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La Congresul PNL nimeni nu a făcut cu adevărat o analiză a eșecului partidului din ultimii 10 ani pentru a vedea care au fost cauzele prăbușirii morale și electorale. Se mai poate schimba PNL?

Ilie Bolojan, candidat unic la alegerile care au avut loc în weekend, are dreptate când spune că liberalii au renunțat să mai fie „un partid de viziune” și s-au mulțumit să devină „un partid de structuri”.

Înainte de a fi ales în fruntea PNL, Bolojan a avut un discurs critic în fața Congresului, spunând că liberalii au uitat de valorile, principiile și identitatea lor, că au pierdut legătura cu societatea civilă și cu românii din străinătate, că n-au știut cum să-i atragă nici pe tineri, nici pe cei din profesiunile liberale spre partid, și că a venit momentul să revizuiască selecția cadrelor.

Nimic despre permanența acelorași parlamentari fără rezultate, despre corupții și clienții partidului, nimic despre absența schimbării. Nimic despre corupție, despre sărăcie, despre pericolul rusesc, despre competiția internațională dură și despre riscurile din jur, altele decât cele ale deficitului.

Poate deveni PNL un partid important sau a trecut vremea lui?

Ilie Bolojan a vrut să întărească viziunea conservatoare a liberalilor, amintind că în 2014 partidul a trecut de la Partidul Popular Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa la familia conservatorilor din Partidul Popular European. „Vocația național-conservatoare a PNL este una democratică, pro-occidentală și anti-izolaționistă”, a precizat șeful liberalilor.

De altfel, noul secretar general al PNL, Dan Motreanu, a venit în fața Congresului cu documentul programatic intitulat „Modernizare cu Rădăcini”, o compilație de definiții, concepte și truisme, din care nu rezultă prea bine unde vrea PNL să ajungă, în care arată că PNL, la fel ca celelalte formațiuni autohtone, se bazează pe familie, fiindcă doar familia asigură „reperele morale” și „echilibrul între generații”.

Motreanu nu menționează în documentul lui familia tradițională, dar se înțelege că despre ea e vorba, mai cu seamă în contextul în care al doilea pilon al PNL rămâne Biserica: „În calitate de conservatori, credem în biserică ca forță a binelui comunitar”, fiindcă „Biserica modelează caractere și vindecă suflete” și „niciun guvern nu are voie să impună sau să cenzureze credința”. Despre militari, nimic, mai ales că PNL nu a vrut să aibă niciun om în conducerea MApN.

Viitorul are o formă neclară

Acum 100 de ani, liberalii autohtoni erau mai moderni, mai angrenați în dezbaterile internaționale de idei și mult mai clari în exprimare. Ideile care stăteau la baza documentelor programatice ale partidului erau: ordinea, progresul făcut pe baza reformelor, democrația bazată pe înfrățirea socială. Deputatul I. N. Miceascu declara, spre exemplu, în 1923, că idealul politic al PNL a fost întotdeauna „să realizăm ordinea prin libertate și progresul prin democrație”.

Tot atunci, I. G. Duca, viitorul prim-ministru asasinat de legionari în 1933, vorbea despre „progresul prin ordine, democrație, naționalism și armonie socială”, iar D. Drăghicescu cerea „introducerea impozitului progresiv pe venit”. Statul liberal modern era văzut acum un secol ca o fuziune între „primatul legii” ca „expresie a voinței naționale”, separarea puterilor cu preeminența legislativului, sincronizarea cu Occidentul.

Astăzi liberalii se vor conservatori și, la fel ca PSD și AUR, vorbesc despre Familie și Biserică, dar nu despre modestie și justiție socială. Corupția și readucerea justiției la locul ei nu sunt la fel de importante, progresul nu e menționat, iar viitorul are o formă neclară. Care sunt obiectivele PNL pentru România? Ce urmează după ce se echilibrează deficitul țării?

Partidul Național Liberal trăiește în prezent, fără să înțeleagă că moare dacă nu produce niciun fel de idei care să intre în discuțiile importante, niciun fel de proiecte care să conteze. Moare dacă dă femeile la o parte, dacă nu știe să se adapteze viitorului, dacă rămâne cramponat în aceleași mici teme, fără să vadă complicațiile prezentului și pericolele viitorului.

Autor: Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇